În anii 90, industria jocurilor a suferit schimbări majore odată cu popularizarea calculatoarelor, și apoi cu apariția Internetului. O consecință directă a fost creșterea numărului de de jucători și prin urmare a numărului de companii producătoare de jocuri. Popularitatea internetului în comunitatea jucătorilor de pretutindeni a determinat nașterea versiunilor virtuale a unor jocuri deja existente în societate precum șahul și pokerul, și a dus la apariția unor jocuri și genuri complet noi.
Industria jocurilor online are, în momentul de față, câștiguri mai mari decât celelalte arii de divertisment combinate, care includ industria muzicii și a filmelor, ea fiind estimată să atingă o valoare de 79 de miliarde de dolari în anul 2023. Conform statisticile curente oferite de Steam, jocurile preferate sunt Counter-Strike: Global Offensive, accesat zilnic de peste 1 milion de jucători, acesta fiind urmat de Dota 2 cu aproape 600.000, PLAYERUNKNOWN'S BATTLEGROUND și Apex Legends, cu 200.000 și 100.000 de accesări zilnice respectiv.
Dacă noi schimbăm industria jocului prin tehnologia din ce în ce mai avansată, jocul ne schimbă la rândul lui. Impactul jocurilor online asupra comportamentului nostru poate fi observat într-un studiu LendEDU făcut despre utilizatorii jocului Fortnite care sunt estimați a fi în jur de 200.000. Deși acesta este un joc cu acces gratuit, obiecte cu efect vizual sau auditiv pot fi cumpărate chiar dacă nu au un impact asupra jocului. În urma sondajului, 70% din jucătorii Fortnite au cumpărat genul acesta de obiecte din cadrul jocului, 37% din ei facând o astfel de cumpărătură pentru prima dată.
Gradul ridicat de popularite a jocurilor online a dus la organizarea de campionate și competiții, unele cu premii în valoare de sute de mii și milioane de dolari. Competițiile de acest gen la nivel național și internațional au dus la apariția meseriei de jucător profesionist. Cei mai perseverenți și talentați jucători au acum norocul să-și câștige existența prin intermediul acestor competiții, dacă nu pentru totdeauna, atunci cel puțin pentru o perioadă interesantă din cursul vieții lor. În prezent, ocupația de jucător profesionist este una dintre cele mai dorite din lume, oameni de toate vârstele încercând să combine utilul cu plăcutul.
Cele mai populare jocuri online
Pokerul online
Pokerul este unul dintre jocurile care a avut o creștere extraordinară în popularitate odată cu apariția internetului, cu un număr tot mai mare de utilizatori și jucători profesioniști accesându-l zilnic. Dacă multe jocuri video și online oferă jucătorilor opțiunea de a juca împotriva calculatorului, cu nivele de dificultate ajustate corespunzător, pokerul este un joc fundamental uman chiar și în mediul virtual, pentru că, pe lângă logică, matematică și câteva reguli poker, el cere și intuiție, adaptare și cunoștințe despre psihologia umană.
Platformele de poker online organizează turnee cu premii de sute de mii de dolari, și pot fii accesate de către orice utilizator în schimbul unui buy-in care poate fi sub formă de bani sau de bilete câștigate la alte turnee.
Counter-Strike
Statisticile spun că cele mai jucate jocuri din lume sunt cele din categoria First Person Shooter, iar cel care domină lista încă de la lansarea lui, este Counter-Strike. Versiunea curentă, Global Offensive, este accesată de peste un milion de jucători zilnic. Counter-Strike se joacă și la nivel profesionist, competițiile lui atrăgând milioane de spectatori la nivel mondial.
Dota 2
După FPS-uri, cele mai jucate jocuri online sunt cele din categoria MOBA, Dota 2 fiind doar un exemplu. Se crede că, în 2015, 6 miliarde de ore au fost petrecute jucându-l. Nu numai că Dota 2 e unul dintre cele mai competitive jocuri de echipă online, dar are și câteva dintre cele mai vizionate competiții în direct, cu premii și câstiguri de ordinul milioanelor de dolari.
Heartstone
Unul dintre cele mai jucate jocuri de la Blizzard, alături de Diablo 3, este Heartstone care e un joc strategic de cărti desfășurat între doi jucători. Cel care reușește primul să-i scadă adversarului energia folosind diferite combinații de cărti, câstigă meciul. Pentru că poate fi destul de imprevizibil, cu mișcări neașteptate și surprinzătoare ale jucătorilor, competițiile Heartstone reușesc să atragă un numar mare de vizualizări online.
Alte jocuri populare printre pasionații de jocuri
Deși jocurile menționate mai sus se numără printre cele mai populare și cu numărul cel mai mare de jucători, mai sunt o mulțime de alte jocuri pe piață dedicate oricărui gust și buzunar. Dintre acestea trebuiesc menționate jocurile de strategie precum Starcraft.
Iar pe lângă jocurile produse de platformele dedicate jocurilor online, sunt și cele care au fost introduse și promovate direct pe platformele de socializare precum Clash of Clans, acesta având un număr foarte mare de utilizatori. Și nu trebuie să uităm nici jocurile pentru telefonul mobil care sunt foarte apreciate în momentul de față. Un bun exemplu în acest caz îl reprezintă jocul Pokemon Go, care a apărut ca și concept într-un serial anime a anilor 90. Acesta este un joc de realitate augmentată care a declanșat o adevărată nebunie în 2016, când a fost lansat.
Multe platforme de jocuri au înteles direcția spre care se îndreaptă piața jocurilor online și au dezvoltat versiuni ale produselor lor pentru telefonul mobil, crescând și mai mult popularitatea jocurilor prin accesibilitatea oferită tuturor.
Alte surse:
infooradea.ro
estnn.com
ziare.com
store.steampowered.com
broadbandsearch.net
statista.com
wepc.com
gamesradar.com
wikipedia.org