Cele mai importante noutati legislative care se aplica de la 1 februarie

Luna februarie debuteaza cu modificari foarte importante in legislatia romaneasca: de la schimbari substantiale la Codul fiscal pana la majorarea salariului minim sau cresterea cuantumului amenzilor de circulatie. AvocatNet.ro va prezinta astazi in sinteza toate acele noutati legislative care conteaza.

1) Impozitul pe veniturile microintreprinderilor, obligatoriu pentru firmele cu venituri sub 65.000 euro
 
De la 1 februarie toate societatile comerciale cu capital privat care au realizat venituri de pana la 65.000 de euro in 2012 trebuie sa isi modifice sistemul de impunere devenind platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilorc, hiar daca pana acum ele erau platitoare de impozit pe profit. Practic, de la 1 februarie, nicio societate privata cu venituri sub plafonul amintit sau nou-infiintata nu mai poate plati 16% impozit pe profit, ci este obligata sa aplice regimul fiscal al microintreprinderilor, care presupune plata unui impozit de 3% pe veniturile realizate.
 
Contribuabilii vor trebui sa depuna formularul 010  pentru modificarea sistemului de impunere pana la data de 25 martie 2013 inclusiv, dar declaratia 101 pentru profitul  impozabil obtinut in perioada 1 ianuarie 2013 – 31 ianuarie 2013

2) Salariul minim creste la 750 de lei
 
Salariul minim brut pe economie  creste la 750 de lei de la 1 februarie pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2013, reprezentand 4,44 lei/ora.
 
Noua reglementare este cuprinsa in Hotararea de Guvern nr. 23/2013 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, care prevede si ca angajatorii care stabilesc salarii mai mici decat cel minim risca amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei.
 
Salariul minim va mai creste o data in cursul acestui an, urmand sa ajunga la 800 de lei incepand cu data de 1 iulie.
 
De majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata vor beneficia aproximativ  436.361 persoane  din sectorul concurential, potrivit statisticilor publicate de Guvern.

3) Contributiile sociale se platesc si pentru indemnizatiile de delegare si detasare

 
De la 1 februarie pentru indemnizatiile care  depasesc plafonul stabilit de lege (limita a de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice) se vor achita contributii sociale individuale, insa numai pentru partea care depaseste limita a de 2,5 ori nivelul stabilit prin hotarare a Guvernului pentru personalul din institutiile publice.
 
Prevederea a fost inclusa in art. 296^4 care stabileste baza de calcul al contributiilor sociale individuale.

Pana acum normele legale prevedeau ca ca nu se cuprind in baza de calcul pentru contributii sociale sumele reprezentand indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, in limita a de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice, precum si partea care depaseste aceasta limita in cazul angajatorilor persoane juridice si fizice platitoare de impozit pe profit si, respectiv, impozit pe venit.

4) Noi declaratii de depus pentru persoanele fizice supuse verificarilor fiscale

De la 1 februarie contribuabilii supusi verificarilor fiscale prealabile trebuie sa prezinte, la solicitarea organelor fiscale, o declaratie de patrimoniu si venituri.
 
Formularul trebuie depus la Fisc fie in 15 zile, daca solicitarea declaratiei are loc in perioada verificarii sau in 60 de zile, in cazul in care solicitarea documentului de catre autoritati are loc odata cu comunicarea avizului de de verificare.
 
Elementele de patrimoniu si de venituri ce trebuie declarate de persoana supusa verificarii, precum si modelul declaratiei urmeaza sa se stabileasca prin ordin al ministrului finantelor publice.
 
Nedepunerea acestei declaratii de patrimoniu in termenul prevazut de Codul de procedura fiscala constituie contraventie si  se sanctioneaza, conform noilor reguli introduse, cu o amenda cuprinsa intre 10.000 de lei si 50.000 lei.

5) Verificarile fiscale de maxim 6 luni

 
Conform noilor reguli introduse in Codul de procedura fiscala de la 1 februarie, verificarea fiscala a persoanelor fizice nu poate dura mai mult de 6 luni.
 
Singura exceptie de la aceasta prevedere este cazul in care, in cadrul verificarii fiscale, sunt necesare si informatii din strainatate. In aceasta situatie, durata verificarilor poate ajunge la maxim 12 luni.


Citeste continuarea pe avocatnet.ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ATOP Botosani: În atenția persoanelor care circulă pe trotinete!

Tuesday, 1 July 2025

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Botoșani solicită Inspectoratului de Poliție Județean luarea de măsuri împotriva celor care încalcă prevederile legale. În...

Expoziția de grafică și pictură „Petra”, în spațiul Colecției de Artă din Botoșani!

Tuesday, 1 July 2025

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 2-14 iulie 2025, în spațiul Colecției de Artă, expoziția de artă plastică ”Petraˮ, cu lucrări de pictură și grafică se...

Ministrul Culturii, mesaj către profesioniștii din domeniu: Apel la răbdare și solidaritate!

Tuesday, 1 July 2025

Ca urmare a aprobării Ordonanței de Urgență privind plafonarea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare la un nivel de maximum 300 de lei brut, Ministerul Culturii transmite că a ...