Cele mai frecvente greşeli în bucătărie

Să citeÅŸti o reÅ£etă de la cap la coadă este la fel de important ca uitatul pe hartă înainte de a pleca la drum. În bucătărie, chiar ÅŸi cea mai mică greÅŸeală poate compromite în întregime o reÅ£etă, aÅŸa că, dacă vrei o mâncare ca la carte, urmează instrucÅ£iunile în cele mai mici detalii, de la viteza mixerului, la temperarura de coacere.

Care sunt cele mai frecvente greÅŸeli în bucătărie? Iată ce notează feellikecooking.ro, conform ampress.ro:

1. Nu cântăreÅŸti ingredientele

O cană de făină nu cântăreÅŸte la fel pentru toÅ£i bucătarii. Când alegi să măsori astfel făina, pune făina în cană cu o lingură, apoi niveleaz-o cu un cuÅ£it. Åži nu apăsa!

2. Încarci prea rău cratiÅ£a

Rezultatul? O mâncare apoasă, fără gust. Când sunt gătite, alimentele lasă apă. Asigură-te că rămâne suficient spaÅ£iu în cratiţă pentru a permite aburului să se evapore. Când te grăbeÅŸti, ai tendinÅ£a să îngrămădeÅŸti mai multă mâncare într-un singur vas. Dacă trebuie să prăjeÅŸti carne, nu vei avea rezultatatul dorit – acea crustă arămie, crocantă. Dacă te grăbeÅŸti, găteÅŸte în două vase. E atât de simplu…

3. Nu baţi albuşurile corect

Rezultatul? AlbuÅŸul nu se va bate spumă. De cealaltă parte, însă, bătute prea mult, albuÅŸurile vor face aluatul să se lase. Un albuÅŸ bătut corect are volum, este cremos ÅŸi lucios. În primă fază, separă cu atenÅ£ie albuÅŸul de gălbenuÅŸ. Chiar ÅŸi cea mai mică urmă de gălbenuÅŸ poate compromite reÅ£eta în totalitate. Lasă albuÅŸurile să se odihnească la temperatura camerei câteva minute. Astfel, se vor bate mai bine decât ar face-o dacă le-ai folosi direct de la frigider. AlbuÅŸurile se amestecă folosind un mixer la viteză mică, până se desfac ÅŸi formează bule, apoi se continuă la viteză mare, până când încep să se întărească. Când scoÅ£i paletele din albuÅŸ, acesta trebuie să stea Å£eapăn. În schimb, dacă le baÅ£i prea mult, albuÅŸurile se pot tăia.

4. Întorci carnea prea des

E atât de tentant să amesteci mâncarea, să o întorci de pe o parte pe alta, să o înÅ£epi… Carnea, însă, nu va căpăta acea crustă arămie dacă o tot întorci. Cum îÅ£i dai seama când este făcută pe o parte? Dacă nu poÅ£i băga o spatulă sub crustă, trebuie s-o mai laÅŸi. Nu încerca să o întorci forÅ£at! Carnea se va lipi de fundul tigăii ÅŸi se va rupe.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean a ajuns la spital după ce s-a lovit singur la cap, chiar în fața polițiștilor!

Tuesday, 16 December 2025

Un bărbat de 35 de ani, din judeÅ£ul BotoÅŸani, a ajuns la UPU după ce, fiind în stare avansată de ebrietate, s-a dezechilibrat ÅŸi a căzut cu capul de ciment în timpul legitimării de...

Ce salariu primește un îngrijitor de animale din Botoșani, care lucrează la stat!

Tuesday, 16 December 2025

StaÈ›iunea de Cercetare-Dezvoltare pentru CreÈ™terea Ovinelor È™i Caprinelor PopăuÈ›i BotoÈ™ani caută în perioada aceasta un îngrijitor pentru animale. Candidatul care va obÈ›ine postul ...

Anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii în toate lunile anotimpului rece. Șoferii trebuie să țină cont de un detaliu

Tuesday, 16 December 2025

Legea rutieră din România nu impune montarea anvelopelor de iarnă la o anumită dată, singurul detaliu important fiind legat de prezenÈ›a gheÈ›ii sau a zăpezii pe drumuri. Potrivit clarificÄ...