Cele mai bizare initiative legislative ale anului

Din cand in cand, parlamentarii incearca sa isi justifice rolul de legislator si, gandindu-se ca vor schimba lumea, initiaza proiecte de acte normative care ne lasa - la propriu - fara cuvinte.

Iata cateva dintre propunerile legislative ale alesilor nostri care, in 2011, au starnit rumoare si ne-au facut sa ridicam un numar nedefinit de sprancene.

•Facultate fara liceu

In urma rezultatelor slabe inregistrate la examenul de Bacalaureat din acest an, un grup de senatori s-a gandit sa dea o sansa celor care nu promoveaza examenul maturitatii. Astfel, acestia au inaintat Parlamentului o propunere legislativa care modifica Legea Educatiei Nationale, astfel incat acestia sa beneficieze de un an pregatitor la universitati, daca media lor generala pe perioada anilor de liceu este de minim 7.

Mai exact, senatorii propun ca absolventii de liceu a caror medie generala a anilor de studiu este de cel putin 7 sa beneficieze de un an pregatitor la universitati. Conditiile in care acestia se pot inscrie la facultate, precum si modul de finantarea a studiilor, ar urma sa fie stabilite ulterior de Senatul universitatilor.

De asemenea, in propunerea legislativa se prevede ca, in situatia in care tinerii promoveaza in anul urmator examenul de bacalaureat, acestia isi pot echivala cursurile urmate in anul pregatitor si vor putea urma cursurile facultatii respective, in conditiile decise de conducerea universitatii.

Totusi, initiativa legislativa nu a trecut de Camera Deputatilor, primul for sesizat, acum fiind la comisiile Senatului.

•Dublajul tuturor filmelor in limba romana

In luna mai, deputatul PSD Victor Socaciu a propus modificarea Legii Audiovizualului nr. 504/2002, astfel incat operele cinematogafice in limbi straine sa fie traduse in limba romana, prin procedeul dublajului.

Neasigurarea dublajului in limba romana ar fi reprezentat contraventie, urmand sa fie sanctionata de Consiliul National al Audiovizualului cu amenda cuprinsa intre 5.000 de lei si 10.000 de lei.

Initiatorul preciza, in expunerea de motive a proiectului, ca traducerea expresiilor din limba straina folosite in film protejeaza identitatea limbii romane.

"Mesajul este mai usor de receptat, iar telespectatorul poate urmari mai atent scenele filmului si jocul actoricesc", sublinia deputatul.

Insa, in luna iunie, propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002 a fost respinsa de Camera deputatilor, in calitate de prima camera sesizata. Astfel, actul normativ a fost trimis Senatului pentru dezbatere, camera superioara a Parlamentului fiind, in acest caz, forul decizional.

La Senat, legea initiata de Victor Socaciu a primit raport negativ de la Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati transmite, de la Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari, dar si de la Comisia pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa. Raportul de respingere a fost adoptat, miercuri, de plenul Senatului cu 98 de voturi “pentru, 3 “impotriva si nicio abtinere, ceea ce inseamna ca legea este respinsa si filmele nu vor fi dublate in limba romana.

Asadar, dupa doar sase luni, povestea unei legi, care de la bun inceput a fost displacuta de marea majoritate, se incheie cu un clasic happy end.

•Taxa pe fumat, contributie la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate

O propunere legislativa de la Senat modifica Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, precum si a Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Proiectul instituia astfel obligativitatea platii unei penalitati de 20% din pretul actual al unui pachet cu tigarete. Taxa ar urma sa fie suportata de catre cumparator.

"Statul are obligatia de a proteja sanatatea tuturor fata de expunerea la efectele negative de tutun", sustine in acest sens initiatorul propunerii legislative.

Potrivit proiectului, mentiunile privind continutul de gudron, de nicotina si monoxid de carbon din gazele masurate, vor fi afisate pe cea mai vizibila parte a pachetului. Alaturi de acestea, va fi trecuta si penalitatea de 20% destinata Fondului National Unic de Asigurari de Sociale de Sanatate. Intreaga inscriptionare trebuie sa ocupe, potrivit propunerii, cel putin 25% din suprafata pachetului.

Intre timp, initiativa a fost retrasa de pe ordinea de zi a Senatului de catre initiator.

Amenzi pentru cine da bani cersetorilor

O propunere legislativa, recent inregistrata la Parlament are drept scop responsabilizarea opiniei publice cu privire la cersetorie, in contextul in care cersetorii sunt tolerati de un segment al populatiei care, din mila, incrajeaza acest fenomen.

Initiativa legislativa include cersetoria intre infractiuni, urmand ca cersetorii sa fie pedepsiti cu inchisoarea de la 6 luni la 2 ani. Mai mult de atat, persoanele care sunt surprinse dand bani cersetorilor ar putea fi amendate cu o suma cuprinsa intre 300 si 600 de lei. In plus, autoritatile pot confisca, potrivit noilor dispozitii, banii proveniti din activitatea de cersetorie.

Conform expunerii de motive a initiativei inregistrate la Parlament, amenzile aplicate in prezent de autoritati ajung, cel mai adesea, in faza de prescriere, iar persoanele sanctionate nu pot fi executate pentru ca nu detin niciun bun.
 

avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pedepse mai mari pentru cei care se sustrag executării pedepsei cu închisoarea!

Tuesday, 29 October 2024

„Veste bună pentru statul român, veste proastă pentru fugari! Legea prin care fugarii vor fi pedepsiţi şi pentru evadare este constituţională! Adică la pedeapsa pe care o au se va a...

Haideți să o ajutăm pe Alexandra: 39.000 de euro costă șansa ei la o viață normală!

Tuesday, 29 October 2024

Cât de sfâșietor este pentru un părinte să nu audă niciodată cuvântul „mama”? Imaginați-vă cum, de la doar 2 ani, fetița voastră nu poate să împărtășea...

Terenuri gratuite de la stat pentru tineri în 2024-2025: Care sunt CONDIȚIILE!

Tuesday, 29 October 2024

Legea 15/2003, modificată prin HG 748/2023, prevede că aceștia pot depune cereri la primăriile de domiciliu pentru a beneficia de terenuri, în funcție de disponibilitatea acestora. Teren...