Cele mai bine plătite joburi pentru care nu se cere facultate

Cele mai bine plătite joburi pentru care nu se cere facultate
Diploma de studii universitare nu e neapărat garanţia unui salariu mare. Acest lucru e demonstrat şi de posturile pentru cei care au doar o diplomă de Bacalaureat sau de şcoală profesională. În cazul acestora, remuneraţia poate ajunge şi la 5.000 de lei. Specialiştii în resurse umane consultaţi de capital.ro au întocmit o listă a celor mai bine plătite posturi pentru care nu ai nevoie de o diplomă de studii superioare.

Cele mai bune joburi pentru cei care nu au terminat o universitate sunt cele de asistent director general, şef depozit, tehnician, specialist logistică sau specialist în protecţia muncii, susţine Ioana Tot, senior consultant Consulteam şi membru HR Club. Salariile pentru astfel de posturi se pot situa în intervalul 2.800 – 5.000 de lei net lunar, la care se pot adăuga diverse scheme de bonusare, în funcţie de politica fiecarei companii, a declarat Ioana Tot.

Salariile acestora sunt de două ori sau chiar de trei ori mai mari comparativ cu cele obţinute de tinerii absolvenţi de facultate aflaţi pe poziţii entry-level, care primesc doar 1.200 de lei. "Este posibil ca unii absolvenţi de studii superioare să nu fie remuneraţi la acelaşi nivel, însă doar specialiştii de nivel entry sunt în această situaţie", a declarat Ioana Tot.

Mai este nevoie şi de "meseriaşi"

Posturi la fel de bine plătite au şi specialiştii pe anumite domenii. În acest caz, Gabriela Crainic, researcher driver al Manpower Romania, a enumerat joburi ca reglori, sculeri-matriţeri, sudori specializati în tehnologii noi sau electricieni. Salariul acestora este de 1.500 – 2.000 de lei net, după cum a declarat oficialul Manpower.

"În general, cei care câştigă bine fără a avea studii superioare sunt cei cu meserii rare, pentru care calificarea se obţine în timp, la locul de muncă şi nu în şcoli profesionale sau licee de profil", a mai declarat Gabriela Crainic.

2.400 de lei, salariu de sudor

Florin Gogianu, sales support representative al companiei de recrutare Lugera & Makler spune şi el că "salariile mari sunt pentru posturile în care este necesară o calificare obţinută fie prin cursuri de calificare, fie prin vechile şcoli profesionale, acum aproape inexistente". "Vorbim aici de posturi de sudor, cu diferite procese tehnologice, unde nivelul salarial se află între 1.800 le şi 2.400 lei, în funcţie de zonă şi experienţă, de lăcătuşi mecanici, unde, de asemenea, nivelul salarial poate depăşi 1.500 lei, în funcţie de specificul activităţii, sau de operatori macara turn, unde nivelul salarial depăşeste constant 2.000 de lei", a declarat Gogianu pentru capital.ro.

Salarii bune obţinute de cei care nu au o diplomă de universitate sunt şi în cazul şoferilor profesionişti care fac curse internaţionale şi care au venituri lunare de peste 2.000 de lei net.

Reprezentantul Lugera & Makler spune că şi în domeniul construcţiilor câştigurile sunt destul de mari, însă greu de stabilit. "Veniturile lunare din domeniul construcţiilor sunt mai greu de estimat din cauza netransparenţei din domeniu", spune Gogianu.

Experienţa primează

"Angajatorii care doresc să îşi extindă echipele nu mai pretind candidaţi cu studii superioare în mod deosebit, ci solicită candidaţi care să demonstreze abilităţile necesare postului", a declarat reprezentanta HR Club.

Şi Raluca Oţelea, director general al People Centric şi membru HR Club este de acceaşi părere. Aceasta declară că şi în domeniul IT&Telecom este posibil ca o experienţă bogată şi competenţele solide să primeze studiilor universitare. "Sunt însă cazuri marginale, constituie o minoritate", a declarat Oţelea.

 

 

capital.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Apă sistată într-un oraș și mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 12:09

Urmare a avariei produse în zona localității Leorda pe conducta din oțel Ø 400 mm, remediată operativ de echipele Nova Apaserv Botoșani, și având în vedere că umplerea ...

Polițiștii de frontieră continuă să curățe Prutul de plase monofilament interzise de lege!

astăzi, 11:35
21

În ultima săptămână, poliţiştii de frontieră botoșăneni care executau misiuni de patrulare pe râul Prut sau în cooperare cu reprezentanți ai A.J.V.P.S. Botoșani, cu a...

Doliu în Educația botoșăneană: ”Cuvintele sunt de prisos acum, în fața unei astfel de vești…” (Foto)

astăzi, 10:35
1033

Cu profundă tristețe, colectivul Grădiniţei cu Program Prelungit ”Şotron” din Botoşani anunță dispariția unei colege. Educatoarea Gica Stanciu s-a stins din viață după o carier...