Cel mai toxic loc de pe pământ. Locul unde poţi muri dacă stai mai mult de o oră

Cercetătorii au stabilit care este cel mai poluat loc de pe planetă, pe suprafaÅ£a acestuia gradul de toxicitate fiind cu mult peste media admisă. În această zonă din Rusia sute de locuitori ÅŸi-au pierdut viaÅ£a, însă, abia la zeci de ani de la această tragedie se fac publice secretele ascunse de autorităţi.

Lacul Karachay, aflat pe teritoriul Rusiei, este considerat cel mai poluat loc de pe glob. Până în anul 1990 secretele acestei regiuni nu au fost dezvăluite de fosta guvernare a Rusiei deoarece în acest loc s-au desfăşurat experimente ÅŸi activităţi nucleare de mare amploare, informează Daily Mail.

Povestea lacului Karachay a început în anul 1940, atunci când armata Rusiei a decis mutarea complexelor nucleare în zona Chelyabinsk. Lacul este situat foarte aproape de actuala graniţă cu Kazakhstan-ului, în perimetrul uzinei nucleare Mayak Production Association, una dintre cele mai mari fabrici de acest gen din Rusia.

Construită în anii 40`, Mayak era una dintre cele mai importante uzine nucleare ale Rusiei, în care erau produse arme chimice, având în acea perioadă accesul interzis pentru orice străin. De altfel, restricÅ£ia avea să fie menÅ£inută timp de 45 de ani. Abia în 1992, atunci când fostul preÅŸedinte Boris ElÅ£în a semnat un decret prin care cercetătorii străini puteam să inspecteze zona, perimetrul lacului Karachay a fost desemnat cel mai poluat loc de pe glob. 

Pe parcursul anilor în care fabrica era Å£inută secret, cercetătorii de la Mayak au desfăşurat experimente radioactive ÅŸi au vărsat deÅŸeuri nucleare în lacul Karachay aflat în imediata apropiere a complexului. Aceste deÅŸeuri conÅ£ineau substanÅ£e foarte toxice precum StronÅ£iu 90 ÅŸi Cesiu 137. Cercetătorii au estimat că în anul 1990, o expunere de o oră în apropierea lacului ar fi putut cauza moartea pentru orice persoană.

În regiunea Chelyabinsk rata de cancer la populaÅ£ie a crescut cu 21 de procente, cea a naÅŸterilor cu defecte ÅŸi malformaÅ£ii, cu 25 la sută, ÅŸi cea a prezenÅ£ei leucemiei în rândul locuitorilor din zonă cu 41 la sută.

Râul Techa, aflat în apropiere, a fost atât de poluat, încât, 65 la sută dintre locuitorii zonei s-au îmbolnăvit din cauza radiaÅ£iilor. Până ÅŸi medicii care îi îngrijeau pe locuitori menÅ£ionau în rapoartele medicale că aceÅŸti oameni aveau "o boală specială", notiÅ£ele acestea fiind strict secrete până în 1990.

În 1957 o explozie la centrul nuclear Mayak a cauzat răspândirea unui nor de praf radioactiv, 70 de tone din acest material fiind atunci împrăştiate în atmosferă. Norul radioactiv a fost răspândit pe o suprafaţă de 14.484 kilometrii pătraÅ£i, afectând aproximativ 270.000 de cetăţeni ruÅŸi. Pentru că nu mai aveau unde să verse deÅŸeurile, inginerii de la centrul Mayak au decis să verse materialele radioactive în lacul Karachay. SoluÅ£ia a funcÅ£ionat relativ bine, până când, într-o perioadă de secetă din 1967 a secat lacul, astfel expunând populaÅ£ia din zonă la pericolul radioactiv.

Într-o măsură disperată, autorităţile din Rusia au decis betonarea întregii suprafeÅ£e a lacului Kachay în speranÅ£a că sursa radioactivă ar putea fi închisă. Cu toate acestea, prezenÅ£a radiaÅ£iilor este încă destul de mare în această zonă, o mare porÅ£iune din jurul lacului nefiind încă locuită. PopulaÅ£ia din zonă se teme încă de pericolul la care se expune, neÅŸtiind dacă pânza freatică mai este sau nu afectată.

realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 1 februarie: Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului; Sf. Mc. Trifon; Sf. Mc. Perpetua şi Felicitas

astăzi, 08:00

Sfântul Trifon era din satul Lamsac, din Å£inutul Frigiei ÅŸi a trăit pe vremea împăraÅ£ilor Gordian al 3-lea (238-244), Filip Arabul (244-248) ÅŸi Deciu (249-251). A cunoscut încÄ...

Trupa Mare din Botoșani, grup din care a făcut parte și Rareș Prisacariu, moment inedit pe scena Românii au talent! (Video)

Friday, 31 January 2025

Trupa Mare este echipa de teatru a Școlii Populare de Arte „George Enescu” din BotoÈ™ani, condusă de Silvia Răileanu, actriță la Teatrul Mihai Eminescu din BotoÈ™ani. Trupa a fost &ic...

Pâinea cu cea mai mare doză de arsenic se află pe rafturile magazinelor din România și este cumpărată frecvent!

Friday, 31 January 2025

Potrivit acestei cercetări, anumite tipuri ale acestui produs banal sunt adevărate pericole pentru sănătatea umană. În contextul în care suntem tot mai interesaÈ›i de calitatea È™i...