Cel mai mare dezastru ecologic din ultimul sfert de secol: Bistriţa aurie a devenit portocalie!

Un adevărat dezastru ecologic s-a produs ieri după-amiază în zona Broşteni, de la fosta exploatare minieră Isipoaia. Râul Bistriţa a fost poluat cu peste un milion de litri de substanţe toxice provenite din fosta exploatare minieră, respectiv cupru, fier şi zinc. Timp de două ore, din fosta mină Isipoaia, care a aparţinut de Leşu Ursului, s-au scurs aluviuni care au contaminat grav râul Bistriţa, debitul crescând de la 15 litri/secundă la nu mai puţin de 150 de litri/secundă după ce două diguri au cedat la fosta exploatare minieră.

Daniel Drăgoi, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, a apreciat că este cel mai grav accident ecologic din ultimii 25 de ani din judeţ, asta în condiţiile în care probele prelevate din apele râului Bistriţa nu au fost încă analizate în laborator.

Practic, râul Bistriţa a devenit portocaliu pentru câteva ore, o imagine de care oamenii din zonă nu au mai avut parte cel puţin în ultimii 25 de ani.

"Am anunţat autorităţile din judeţul Neamţ despre această poluare masivă şi sperăm că populaţia nu va avea de suferit din cauza ei. Este o situaţie de forţă majoră pe care sper să o trecem cu bine", a precizat Daniel Drăgoi, directorul SGA Suceava.

"S-a produs o acumulare de ape de mină în reţeaua de lucrări miniere subterane, iar această acumulare de ape a debuşat spre lucrările de închidere executate de MinBucovina la mina Isipoaia. Acumularea de ape a străpuns două diguri de beton armat, care au cedat, iar prin cele două conducte de evacuare de dimensiune mare, cu un debit de 150 de litri/secundă, de 10 ori mai mare decât normal, apa uzată s-a scurs în râul Bistriţa, a precizat Adriana Iordache, director al Gărzii Regionale de Mediu Suceava.

Imediat după ce s-a declanşat alarma, la faţa locului au ajuns echipaje ale SGA Suceava, Garda de Mediu Suceava şi ISU Suceava. Din apele care au ajuns în râul Bistriţa au fost luate probe, dar pentru că cei de la ISU nu aveau reactorii necesari rezultatele vor fi cunoscute abia astăzi.

Mina Isipoaia a fost închisă total în 2013, iar în mod normal trebuia să fie una dintre exploatările sigure pentru mediu. Din păcate, s-a dovedit că lucrurile stau cu totul altfel şi un accident ecologic este posibil în orice clipă.

Potrivit proiectului de acord de mediu privind închiderea minei Isipoaia, care s-a finalizat în 2013, aici trebuiau supuse unui amplu proiect de ecologizare un grup social, atelier mecanic, şopron şi depozit cărbune, depozit, staţie de compresoare, platformă betonată, siloz de descărcare minereu, atelier vulcanizare, bazin de apă, staţii de aeraj, dar şi alte obiective folosite în perioada în care societatea funcţiona în mod normal. Mai exact, totul trebuia realizat pentru a se evita un dezastru ecologic similar cu cel înregistrat ieri după-amiază.

Monitorul de Suceava

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Selly, prima reacţie despre Albert NBN, care a înjurat România pe scenă la "Beach, Please!"

Thursday, 17 July 2025

Selly, cunoscutul vlogger și organizator al festivalului „Beach, Please!”, a răspuns public acuzațiilor legate de presupusa promovare a drogurilor și a conținutului violent în c...

Valeriu Iftime, implicat direct în negocierile pentru un atacant de la FCSB: „Dacă el acceptă, mâine e jucătorul meu!”

Thursday, 17 July 2025

În calitate de patron al clubului de fotbal FC Botoșani, Valeriu Iftime (65 de ani) a mărturisit că s-a implicat personal în negocierile pentru un atacant de la campioana din Superliga,...

Ministrul Culturii: "Este posibil ca, din toamnă, să nu mai avem evenimente culturale în weekend"!

Thursday, 17 July 2025

Evenimentele culturale ar putea fi suspendate în weekend și în zilele de sărbătoare legală începând din toamnă. Anunţul a fost făcut chiar de ministrul Culturii, Andr&aa...