Cei cu bani sau cu pile supravietuiesc, cei fara... mor

Cei cu bani sau cu pile supravietuiesc, cei fara... mor
Va amintiti pe vremea regimului comunist, in Romania, cum existau Farmaciile Partidului (PCR) in toate orasele, Farmacii care dispuneau de medicamente rezervate pentru "tovarasii de la PCR", care nu existau in alte farmacii? Pentru ca trebuia o reteta de la doctorul Partidului.

Chiar un farmacist care lucra intr-o Farmacie a Partidului nu avea dreptul sa cumpere un medicament pentru copiii sai, deoarece medicamentele erau rezervate pentru "tovarasii" de la Partid, nici macar o cutie de Calciu Sandoz efervescent, desi provenea dintr-o tara capitalista, Elvetia. 

Va amintiti ca tot in "epoca de aur" la Bucuresti era Spitalul Partidului, Elias, amaplasat linga Depozitul central de medicamente, tot pentru tovarasii de la Partid, unde se gaseau de toate, dar nu pentru toti? Asa este si acum Eliasul, un spital pentru elitele politice ale Romaniei aflate la putere.

Credeti ca lucrurile s-au schimbat in Romania in cei 24 de ani, de cind Ceausescu nu mai este?

In Romania, pentru unii cetateni exista medicamente compensate, adica gratuite, pentru altii nu, desi statul roman este obligat sa ii trateze pe toti cetatenii in mod egal, sa asigure medicamente si sa ii trateze gratuit pe bolnavii de cancer, ca in toate tarile civilizate din secolul XXI.

Din cauza unor boli ca hepatita, ciroza, cancerul si alte boli grave, letale daca nu sunt tratate, in Romania, unii pacienti mor cu zile deoarece nu sunt tratati, sau  pentru ca sa fie tratati trebuie sa plateasca medicamente scumpe pentru care pretul unei cutii reprezinta pensia sau salariul lor pe 1 luna, desi in Lege si in Constitutie cetatenii sunt egali.

Pentru a trata cancerul exista 3 metode izolate sau combinate: chimioterapia (cu medicamente),  chirurgia si radioterapia, dar la nici una dintre ele un bolnav de cancer nu are acces imediat asa cum ar trebui, or este stiut ca un cancer evolueaza si ca fiecare zi fara tratament inseamna un pas inainte catre moarte.

Ministerul Sanatatii da vina pe spitale si pe Unifarm, care aprovizioneaza farmaciile din Romania, cica nu comanda si nu gereaza bine stocurile de medicamente, dar da vina si pe Ministerul de Finante, acesta din urma da vina pe Guvern, Guvernul invoca lipsa de legislatie corespunzatoare si de bani si "ping-pongul"  birocratiei politice continua, in timp ce oamenii continua sa moara si ca sa aiba medicamentele necesare au nevoie de aprobari speciale si de semnaturi de la un "Dumnezeu" de la Bucuresti care are astfel drept de viata si de moarte asupra noastra, a parintilor nostri si a copiilor nostri.

Un exemplu concret este medicamentul Tenofovir (Viread), pentru cancerul de ficat, 245mg/comprimat, cu 30 comprimate/flacon, care in Romania are pretul  maximal  al distribuitorului  de 1097,01 RON + TVA 9%, si pretul  maximal in  farmacii de 1233,89 TVA inclus, adica 238 de euro, in timp ce o pensie medie in Romania este ca si un salariu minm, adica  de 150 de euro, iar un salariu mediu net  este de 350 de euro. Bolnavul trebuie sa ia un comprimat pe zi toata viata daca vrea sa supravietuiasca, si dupa cum puteti constata, culmea cinismului,  medicamentul  este si taxat (pe cind si o taxa pentru aer?).

Pentru a trata cancere lipsesc, in ianuarie 2013, medicamente esentiale pentru mai multe forme de cancer: Cytarabin, Cosmegen, Bleomycin, Dacarbazin,  Alkeran (Melphalan), Carmustin (BCNU), CCNU, Fluorouracil, Lomustin, Methotrexat (si comprimate si injectii),  Natulan, Vinblastin.

Trei ministri ai Sanatatii au fost schimbati intr-un singur an (Ritli Ladislau, botosaneanul  Vasile Cepoi si Raed Arafat), acum ministru fiind economistul Gheorghe–Eugen Nicolaescu – evident membru al PNL-USL), schimbati deoarece partidele lor politice nu mai erau la putere, si deci sefii lor nu mai erau nici ei, si au venit altii noi care au numit ministri noi si uite asa instabilitatea si haosul continua ca intr-o tara a lumii a treia, in timp ce mii si mii de romani bolnavi sunt condamnati la moarte.

Si asta in timp ce in celelalte tari ale Uniunii Europeene, ca si in Canada, pacientii primesc medicamentele pentru aceste boli si pentru toate bolile, gratis, in aceeasi zi in care sunt diagnosticati.

 
Vania Atudorei, M.Sc.,microbiolog RMCCM
Profesor Technologii de fabricare a medicamentelor
Montreal, Canada


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19
15

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
31

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
386

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...