Cei care au de luat bani de la stat scapă de taxe

Cei care au de luat bani de la stat scapă de taxe
Agenţii economici furnizori de bunuri, servicii sau lucrări îşi pot compensa sumele pe care le au de recuperat de la stat cu datoriile din taxe şi impozite.

Fiscul oferă posibilitatea compensării sumelor pe care firmele le au de recuperat de la stat ca urmare a contractelor de furnizare de bunuri, servicii sau lucrări. Prevederea a fost inclusă în OUG nr. 88/2010 privind modificarea Codului de Procedură Fiscală, scrie revista Capital.

Atâta timp cât, faţă de textul anterior al Codului de Procedură Fiscală, sunt incluse alături de sumele de restituit şi de rambursat şi cele "de plată", se poate trage concluzia că legiuitorii au avut în vedere nu doar creanţele fiscale, ci şi creanţele izvorâte din contractele de furnizare de bunuri, servicii sau lucrări.

Ce spune legea

Conform evz.ro, din formularea actului normativ nu reiese clar respectiva intenţie. "Prin adoptarea OUG nr. 88 s-a reglementat compensarea de drept prin stingerea creanţelor reciproce chiar în momentul când creanţele există deodată. Rezultă că prin modificarea textului de lege la art. 116 alin. (1) a fost introdusă posibilitatea compensării creanţelor debitorului reprezentând atât sume de rambursat sau de restituit, cât şi sume de plată de la buget, provenite din obligaţiile de plată faţă de operatorii economici furnizori de bunuri, servicii şi lucrări", explică Fiscul.

"E vorba de situaţia în care bugetul statului are o creanţă împotriva contribuabilului, iar, în acelaşi timp, contribuabilul are o creanţă împotriva statului. Şi în acest caz, compensarea e posibilă. Probabil că există firme care au creanţe de această natură împotriva statului şi cărora, în vederea eliminării blocajelor, li s-a acordat posibilitatea de a compensa astfel de creanţe cu datoriile pe care le au la bugetul de stat", spune Ruxandra Jianu, partner Biriş&Goran.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
202

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
196

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
285

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...