CEDO a decis că ai dreptul să-ți insulți președintele!

CEDO a decis că ai dreptul să-ți insulți președintele!
Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului i-au dat satisfacție unui cetățean francez, care fusese condamnat de instanțele naționale pentru că l-a insultat pe președintele Nicolas Sarkozy, în timpul unui eveniment din anul 2008.
 
Judecătorii CEDO au condamnat autoritățile franceze pentru că i-au încălcat dreptul la libertate de exprimare unui cetățean care a fost condamnat pentru că l-a insultat pe șeful statului, în februarie 2008, respectiv pe Nicolas Sarkozy.

Potrivit deciziei CEDO, care nu este definitivă, instanțele franceze i-au încălcat dreptul la liberă exprimare atunci când l-au condamnat pe aplicant, Herve Eon pentru că a purtat o pancartă, la un eveniment politic, prin care îi transmitea președintelui Nicolas Sarkozy, "Casse toi pov'con" (Dispari, nenorocitule – traducere aproximativă), relateaza Digi24.

În noiembrie 2008, o instanță din Laval l-a găsit vinovat pe Herve Eon pentru insultarea președintelui Franței și l-a amendat cu 30 de euro, pedeapsă care a fost suspendată.

Ulterior, în martie 2009, o instanță superioară a decis că cetățeanu francez, activist socialist și ales local în departamentul vizitat de Sarkozy, nu a acționat cu bună credință, din moment ce a recunoscut în fața completului de judecată că se simțise mâhnit la acea vreme pentru că tocmai îi eșuase o campanie îndelungată de susținere a unei familii din Turcia care locuia ilegal în Franța. Ulterior, apelul i-a fost respins de Curtea de Casație a Franței.

Cazul a fost foarte mediatizat în Franța în 2008, iar astăzi ține, din nou, prima pagină a ziarelor din Hexagon. Le Parisien titrează, în ediția electronică de ieri: Pancarta "Casse toi pov'con": Curtea europeană condamnă Franța.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina în noaptea sfântă a Învierii (Foto, Video)

astăzi, 01:59
62

Creștinii din Botoșani au mers la biserică, în această noapte a Învierii Domnului, pentru a primi Lumina. Clopotele au răsunat în biserici și în mănăstiri, credincioși...

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
852

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
399

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...