Ceauşescu visa să împrumute, făcând o bancă, țări din lumea a treia. Proiectul e realizat acum de China, Rusia, India, Brazilia și Africa de Sud

Cele mai mari economii emergente ale lumii – Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, aşa-numitele ţări BRICS – zguduie din temelii ordinea financiară globală stabilită de puterile occidentale prin lansarea a două noi instituţii alternative la Banca Mondială şi la Fondul Monetar Internaţional (FMI), scrie Mediafax.

Ceauşescu intenţiona să creeze o bancă mondială cu sediul la Bucureşti, în Casa Poporului, pentru a finanţa ieftin economiile emergente, în special pe cele din Africa şi din Orientul Mijlociu.

Era în 89, anul în care lansa acest proiect și tot în 89 a fost executat.

Își plătise datoriile externe și interzisese prin lege ca România să se mai împrumute vreodată. Planurile BRICS sunt mult mai ambiţioase. Cele cinci economii însumează aproape jumătate din populaţia lumii şi o cincime din avuţia planetei.

Rebeliunea ţărilor BRICS prin crearea unei bănci pentru dezvoltare şi a unui fond de rezerve valutare împotriva pilonilor financiari occidentali reprezintă mai mult decât un gest politic, scrie Bloomberg. Ea este o ameninţare şi un instrument de negociere. Spre exemplu, Ucraina, care încearcă din răsputeri să iasă din sfera de influenţă rusească, are în prezent a patra cea mai mare datorie la FMI.

Rusia, care este membră a FMI, pare că finanţează o rebeliune contra Kievului. În aceste condiţii, finanţarea guvernului de la Kiev de către FMI nu poate fi pe lista de priorităţi a liderului rus Vladimir Putin. Rusia, India, Brazilia şi Africa de Sud încearcă să obţină mai multă influenţă în sistemul economic şi financiar global şi vor contribui cu mai multe fonduri pentru capitalizarea proaspetei bănci mondiale a BRICS, care va oferi mijloace financiare pentru proiecte de infrastructură pe teritoriul ţărilor participante decât o fac pentru vechea Bancă Mondială. Ceaușescu intenționa să împrumute țările sărace cu o dobândă mai puțin împovărătoare, ceea ce ar fi atras clienți pentru banca românească.

România este acum din nou împrumutată la FMI, iar miliardele de euro au fost cheltuite fără ca țara să înregistreze un progres, comentează AMPress.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Activități de informare și educare preventivă, realizate de ISU Botoșani în trei unități școlare din județ! (foto)

Friday, 11 October 2024

Peste 700 de elevi, cadre didactice și personal auxiliar au participat, astăzi, la mai multe activități de informare și educare preventivă desfășurate de pompieri la Școala Gimnazială nr. 4 ...

Primăria Botoșani, partener în Campania de iluminat architectural „Ziua Părinților de Îngeri”! (foto)

Friday, 11 October 2024

În semn de solidaritate cu familiile care au suferit astfel de pierderi, mai multe clădiri emblematice din 13 orașe din țară vor fi iluminate în culorile roz și bleu, simboluri ale sp...

S-a semnat contractul pentru extinderea rețelei de canalizare în zona Lebăda și satul Curtești! (foto)

Friday, 11 October 2024

Această investiție a fost solicitată de rezidenții din zonă încă din anul 2019, prin interpelări în Consiliul Local și adrese scrise. În urma acestor solicitări, Primăria B...