Cea mai veche melodie din lume, recompusa de specialisti. O poti asculta aici!

Arheologii au identificat gravata pe o tableta de argila gasita in situl Ugarit din Siria o piesa muzicala considerata a fi cea mai veche din lume. Specialistii spun ca tablita ar avea 3.400 de ani.

Insemnele au fost descifrate apoi transpuse in format muzical, demonstrandu-se astfel existenta unei teorii muzicale avansate si a unei game de sapte tonuri, anterioara grecilor, relateaza maxisciences.com, conform frecventa-sufletului.ro.

Astazi, cu siguranta ca aceasta bucata muzicala nu ar intra in top 50, comenteaza sursa citata, dar probabil ca in urma cu aproape 3.500 de ani se bucura de popularitate.

Cea mai veche piesa muzicala din lume a fost transformata in format midi de cercetatori si poate fi ascultata pe site-ul Open Culture, incepand din data de 8 iulie.

Toata povestea a inceput prin anii ’50, cand arheologii francezi au descoperit o serie de tablite de argile in situl sirian Ugarit. Artefactele datau din secolul XIV inainte de Hristos si erau scrise in hurita, o limba moarta. Printre ele, cercetatorii au gasit si un imn estimat la 3.400 de ani vechime, un adevarat record.

Profesoara Anne Draffkorn Kilmer, de la Unversitatea din California, a lucrat indelung pentru a readuce la viata aceasta piesa muzicala, impreuna cu muzicologul belgian Marcelle Duchesne-Guillemin.

Notele sunt foarte bine inscriptionate, dar nu acelasi lucru se poate spune despre tempo si ritm, ceea ce lasa o larga marja de interpretare celor care vor sa interpreteze aceasta melodie.

Arheologii spun ca este vorba despre un imn dedicat lui Nikkal, sotia zeului lunii, Yarikh, fiind acompaniat de un text in care se vorbeste despre tristetea unei femei care nu poate avea copii.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primăria Botoșani, partener în Campania de iluminat architectural „Ziua Părinților de Îngeri”! (foto)

astăzi, 18:51

În semn de solidaritate cu familiile care au suferit astfel de pierderi, mai multe clădiri emblematice din 13 orașe din țară vor fi iluminate în culorile roz și bleu, simboluri ale sp...

S-a semnat contractul pentru extinderea rețelei de canalizare în zona Lebăda și satul Curtești! (foto)

astăzi, 17:50

Această investiție a fost solicitată de rezidenții din zonă încă din anul 2019, prin interpelări în Consiliul Local și adrese scrise. În urma acestor solicitări, Primăria B...

PNL Botoșani: Doi consilieri au fost eliminați de pe listele partidului!

astăzi, 17:15

Cel puțin asta a decis și instanța de judecată prin Ordonanță Președințială. Concret, Matei Constantin și Hiliuță Mihai au fost radiați din calitatea de membru PNL de către Biroul Pol...