Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că România va traversa un nou val de căldură severă în perioada 21–28 iulie 2025, cu temperaturi maxime ce pot ajunge până la 40 de grade Celsius și nopți tropicale, în special în sudul și sud-estul țării.
Disconfortul termic va fi accentuat în majoritatea regiunilor, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși constant pragul critic de 80 de unități, scrie stiripesurse.ro.
21–22 iulie: începutul valului de căldură
Valul de căldură se va instala treptat în sud-vestul țării, unde va fi caniculă și disconfort termic accentuat. Temperaturile maxime vor atinge 39°C, iar minimele vor depăși 20°C în multe zone – indicii unei nopți tropicale. Cerul va rămâne variabil, cu posibile averse și descărcări electrice în zonele montane și local în nord și centru.
22–23 iulie: valul de căldură se intensifică
Sudul și estul țării vor fi cele mai afectate, cu maxime de până la 40°C și nopți sufocante, cu minime peste 20°C. Instabilitatea atmosferică va aduce averse torențiale, descărcări electrice, grindină și vijelii în zonele montane, în Transilvania, Moldova și local în restul țării.
23–24 iulie: căldură persistentă și furtuni nocturne
Canicula va continua în sud și se va extinde în vest și centru. Temperaturile maxime vor urca până la 39°C, iar minimele rămân peste 20°C în sud și sud-est. Cerul va fi variabil, cu furtuni locale, mai ales noaptea în Oltenia, Muntenia și Dobrogea.
24–25 iulie: până la 40 de grade în sud și vest
Valul de căldură se va menține în sud, vest și local în centru și sud-est. Maximele vor oscila între 29 și 40°C, iar nopțile tropicale vor continua, cu minime de până la 26°C în zonele de litoral și în Dealurile de Vest. Vor exista averse locale și fenomene electrice, mai ales la munte și izolat în centru și est.
25–28 iulie: disconfort termic prelungit și posibile furtuni
Valul de căldură va persista, mai ales în jumătatea sudică a țării, iar canicula se va intensifica în primele două zile. Spre finalul perioadei, cresc șansele pentru instabilitate atmosferică, în special în regiunile vestice, nordice și centrale.