Ce ulei este cel mai bun pentru prăjit și care merge cel mai bine în salate
Stiri Botosani Friday, 6 December 2013 ActualitateFolosit cu cap, niciun ulei nu este nociv, spun experţii. "Nu e chiar atât de complicat. Unele sunt mai rezistente la temperaturi mari, altele sunt sănătoase doar în stare crudă", simplifică problema prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Uleiurile exotice, bune la prăjit
Uleiul de palmier se află în topul grăsimilor care trec testul focului şi poate suporta temperaturi-record de peste 200 de grade, limita unei prăjiri corecte. "Are un punct de fumigaţie de 230 de grade, deci se descompune mai greu în substanţe cancerigene decât o fac alte uleiuri. Este excelent în prăjirea cartofilor, spre exemplu, pentru că nu îi îmbibă, umflându-i cu calorii", arată nutriţionistul.
Bun pentru prăjit este şi uleiul de cocos, în ciuda falsei impresii că s-ar "depune" pe artere. "Este controversat pentru că oamenii abia acum au dat de el", crede profesorul Mencinicopschi.
Uleiul de măsline rămâne un elixir pentru sănătate indiferent dacă e încins în tigaie sau adăugat în maioneză. Conţine grăsimi "bune", benefice pentru inimă şi capabile să topească burta. "La ardere e păcat să-l irosim pe cel extravirgin, mai scump. Varianta mai fină dă savoare supelor cremă sau maionezei", spune profesorul Mencinicopschi.
În plus, uleiul de măsline nu expiră şi se alterează numai dacă este expus la lumină.
La polul opus se poziţionează uleiul de floarea-soarelui, atât de popular printre consumatorii români. Acesta ar trebui folosit numai în combinaţie cu alte grăsimi şi niciodată la prepararea termică, atunci când devine toxic pentru organism. "Îl punem doar pentru gătitul la rece", e sfatul specialistului.
În topul celor mai sănătoase uleiuri rămân cele presate la rece de măsline, in sau cânepă, care se găsesc în supermarketurile mari.
Cele mai "sigure" pentru gătit sunt uleiul de palmier şi de măsline, ambele rezistente la temperaturi înalte
Untura, "regina" bucatelor
Doar două grăsimi aduc beneficii nutriţionale maxime şi îmbogăţesc totodată gustul mâncărurilor: untul şi seul de origine animală. "Primul e foarte bun şi la prăjit, cu condiţia să fie clarifiat. Asta se poate face pe baie de aburi, care scoate apa, sărurile şi proteinele din unt. Ce rămâne, se pune în borcan şi nici nu e nevoie să stea la frigider. Dă gust uimitor la prăjituri", explică expertul în alimentaţie.
Seul este, de departe, cel mai potrivit pentru prepararea mâncării, spun experţii. Folosit în special la ţară şi cunoscut sub denumirea de untură, seul are principalul merit de a fi 100% inofensiv pentru sănătatea organismului.
www.doctorulzilei.ro
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Declarații dure ale ministrului Educației, Daniel David: „Elevii sunt analfabeți funcțional din cauza profesorilor slab pregătiți”
Analfabetismului funcțional în rândul elevilor este cauzat de slaba pregătire a profesorilor, a declarat ministrul Educației, Daniel David, în cadrul unui podcast organizat de Sal...
Nicușor Dan: „AEP mi-a restituit cu 1 milion de lei mai puțin din banii de campanie. O să facem contestaţie!”
Președintele Nicuşor Dan a confirmat miercuri că, în urmă cu câteva zile, a primit de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) suma de aproximativ 60 milioane de lei pentru ramburs...
O lebădă rănită, salvată de comisarii Gărzii de Mediu din județul Botoșani: „Este cel mai mare exemplar!”
Reprezentanții SVSU Păltiniș au solicitat comisarilor din cadrul Gărzii de Mediu Botoșani să preia o lebădă care a “aterizat” forțat în curtea unui cetățean din comuna Pă...

Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.95 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici