Ce trebuie să știi despre impozitul pe venituri din activităţi agricole!

Cum se face impozitarea veniturilor din agricultură! Un subiect de mare interes pentru fermieri și pentru care se aplică normele și textul Codului Fiscal, reglementându-se exact taxarea producătorilor agricoli. Astfel, venitul net în sistem real, venituri neimpozabile, impozitarea, plata impozitului – iată câteva dispoziţii din Codul fiscal, bine de reţinut pentru cei interesaţi. 

Discutăm, pe de o parte, de veniturile din activităţi agricole obţinute individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică, din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea, precum şi din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală; pe de altă parte, vorbim despre venituri din silvicultură şi piscicultură, cu un tratament fiscal uneori diferit, relatează Agrointel.

Venituri din activităţi agricole

Codul fiscal are în vedere, în această categorie, veniturile din activităţi agricole, şi chiar şi aici cu aplicare diferenţiată, astfel cum precizează Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal:

-veniturile din activităţi agricole pentru care nu există obligaţia stabilirii normelor de venit sunt venituri impozabile ca venituri din activităţi independente. Venitul net anual este cel determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Contribuabilii au obligaţia de a completa Registrul de evidenţă fiscală. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
-contribuabilii care obţin doar venituri din activităţi agricole pentru care au fost stabilite norme de venit nu au obligaţii contabile;
-dacă se desfăşoară o activitate agricolă pentru care venitul net se determină pe bază de normă de venit şi o altă activitate agricolă pentru care nu există obligaţia stabilirii normelor de venit, cheltuielile efectuate în comun, care sunt aferente veniturilor pentru care există regimuri fiscale diferite, vor fi alocate proporţional cu suprafeţele de teren/numărul de capete de animale/numărul de familii de albine deţinute.
-dacă un contribuabil desfăşoară o activitate agricolă pentru care venitul net se determină pe bază de normă de venit şi o altă activitate independentă pentru care venitul net anual se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate se aplică regimul fiscal specific fiecărei activităţi în parte.
-veniturile obţinute din valorificarea produselor agricole în altă modalitate decât în stare naturală reprezintă venituri din activităţi independente şi se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective.

Veniturile din silvicultură şi piscicultură

Sunt impuse ca venituri din activităţi independente, venitul net anual fiind determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Contribuabilii au obligaţia de a completa Registrul de evidenţă fiscală. Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Pentru veniturile din silvicultură calificate drept venituri din alte surse, contribuabilii nu completează Registrul de evidenţă fiscală şi de conducere a evidenţei contabile, , nu depun declaraţia de veniti, impozitarea de 16% se face la sursă, impozitul fiind final.

Venituri neimpozabile

Nu sunt venituri impozabile veniturile realizate de persoanele fizice/membrii asocierilor fără personalitate juridică din valorificarea în stare naturală a următoarelor:

-produse culese din flora sălbatică, exclusiv masa lemnoasă. În cazul masei lemnoase sunt venituri neimpozabile numai veniturile realizate din exploatarea şi valorificarea acesteia în volum de maximum 20 mc/an din pădurile pe care contribuabilii le au în proprietate;
-produse capturate din fauna sălbatică, cu excepţia celor realizate din activitatea de pescuit comercial supuse impunerii ca venituri din activităţi independente.

Veniturile din produse agricole sunt venituri neimpozabile în limitele stabilite potrivit tabelului prevăzut la alin.(2) al art. 105 din Codul fiscal.

Nu sunt venituri impozabile veniturile obţinute din exploatarea păşunilor şi fâneţelor naturale.

În cazul persoanelor fizice/membrilor asocierilor fără personalitate juridică, cultivarea terenurilor cu plante furajere graminee şi leguminoase pentru producţia de masă verde destinate furajării animalelor deţinute de contribuabilii respectivi pentru care venitul se determină pe baza normelor de venit şi a celor prevăzute în tabelul amintit mai sus nu generează venit impozabil, încheie Agrointel.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Văzuți pe camerele de supraveghere și sancționați, ce acte ilegale au fost comise! (Foto)

astăzi, 15:40

În weekendul 1-3 noiembrie, polițiștii locali din cadrul Serviciului Dispecerat care monitorizează camerele de supraveghere din municipiu Botoșani, pe parcursul îndeplinirii atribuții...

Bărbat de 60 de ani din Botoșani, bătut în propria casă de un adolescent de 15 ani!

astăzi, 15:20

Poveste revoltătoare într-o comună din Botoșani. Un bărbat a fost bătut de un adolescent de 15 ani, în propria casă. Agresiunea a fost filmată de un alt minor și scenele șocante a...

Juniori de la FC Botoșani convocați la lotul național!

astăzi, 14:00

Patru juniori din cadrul Academiei FC Botoșani, componenți ai echipelor U14 și U15, au fost convocați pentru a participa la acțiunea de selecție pe care Federația Română de Fotbal (FRF) ...