Ce trebuie să știe botoșănenii care cumpără carne de porc sau care îi cresc în gospodării!

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani atrag atenția că ceea ce se întâmplă la doar câțiva kilometri de granița cu județul Botoșani, unde a fost identificat un focar de pestă porcină africană, trebuie tratat cu maximă responsabilitate.

Din acest motiv, se recomandă cetățenilor care cresc în gospodării porci să respecte o serie de măsuri pentru a preveni apariția acestei boli și pe teritoriul țării noastre.

Directorul DSVSA, Minodora Vasiliu, a dat asigurări că produsele achiziționate de consumatori din unități autorizate sanitar-veterinar nu ridică probleme, iar pesta porcină africană NU SE TRANSMITE de la animal la om, ci doar de la animal la animal.

“Produsele din carne de porc, mă refer la produse din carne de porc domestic, există și unități autorizate pentru produse din porc mistreț, toate provin din unități autorizate sanitar-veterinar, iar în aceste unități provin porci din ferme comerciale și nu avem probleme. Se verifică trasabilitatea, se face lotizarea, populația din punct de vedere al sănătătții NU ARE DE CE SĂ SE TEAMĂ. Singura problema care ne afectează pe noi, nu numai ca județ ci ca țară, este partea economică", a declarat Minodora Vasiliu.

Crescătorii de porci sunt sfătuiți să îi țină în exploatații, pentru a nu intra în contact cu alte animale.

“Recomandăm proprietarilor de animale să anunțe medicii veterinari concesionari, care sunt în fiecare comună, de orice simptom de boală la porcine. Febră, animalul nu mănâncă, roșeața pielii și starea caracteristică de porcină bolnavă. Crescătorii de porci, ca și măsură de precauție, ar trebui să nu ducă porcii spre târguri și oboare, să nu îi cumpere din târguri și oboare, să nu lase porcul liber pe pășune, prin pădure, mai ales pe la stâni. Trebuie izolați în curte pentru că în caz că apare un focar de boală sau altă suspiciune măsurile se iau pe exploatația respectivă și astfel limităm difuzarea bolii către alte gospodării și alte localități", a precizat Teodor Harabagiu, directorul adjunct al DSVSA.

“Hainele cu care se intră în grajduri să fie altele decât cele cu care au mers în diverse locuri. E foarte important ca în cazul proprietarilor vânători dejecțiile de la porcul mistreț care a fost vânat sau apa cu care s-a spălat să nu ajungă în contact cu porcii domestici din exploatație", a completat Minodora Vasiliu.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Iftime ratează postul de prim-vicepreședinte PNL, dar se întoarce acasă cu o strângere de mână de la Nicușor Dan!

astăzi, 18:42

Ilie Bolojan este oficial președintele Partidului Național Liberal, după ce a fost ales sâmbătă la congresul de partid. Pentru cele patru funcţii de prim-vicepreşedinte au fost î...

Clipe de groază pentru o bătrână: Atacată de un individ violent, salvată de o vecină care a ajuns apoi la spital!

astăzi, 18:13

În cursul zilei de sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 31 de ani, din Dorohoi...

Antrenorul Farului, înaintea meciului cu FC Botoșani: ”Tot timpul echipa condusă de Leo Grozavu a avut spirit de luptă!” (Video)

astăzi, 17:18

Farul Constanța începe sezonul 2025-2026 din Superliga pe terenul celor de la FC Botoșani. Partida este programată luni, 14 iulie, de la ora 19.00.  Acesta va fi primul meci oficial a...