Ce trebuie să știe botoșănenii care cumpără carne de porc sau care îi cresc în gospodării!

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani atrag atenția că ceea ce se întâmplă la doar câțiva kilometri de granița cu județul Botoșani, unde a fost identificat un focar de pestă porcină africană, trebuie tratat cu maximă responsabilitate.

Din acest motiv, se recomandă cetățenilor care cresc în gospodării porci să respecte o serie de măsuri pentru a preveni apariția acestei boli și pe teritoriul țării noastre.

Directorul DSVSA, Minodora Vasiliu, a dat asigurări că produsele achiziționate de consumatori din unități autorizate sanitar-veterinar nu ridică probleme, iar pesta porcină africană NU SE TRANSMITE de la animal la om, ci doar de la animal la animal.

“Produsele din carne de porc, mă refer la produse din carne de porc domestic, există și unități autorizate pentru produse din porc mistreț, toate provin din unități autorizate sanitar-veterinar, iar în aceste unități provin porci din ferme comerciale și nu avem probleme. Se verifică trasabilitatea, se face lotizarea, populația din punct de vedere al sănătătții NU ARE DE CE SĂ SE TEAMĂ. Singura problema care ne afectează pe noi, nu numai ca județ ci ca țară, este partea economică", a declarat Minodora Vasiliu.

Crescătorii de porci sunt sfătuiți să îi țină în exploatații, pentru a nu intra în contact cu alte animale.

“Recomandăm proprietarilor de animale să anunțe medicii veterinari concesionari, care sunt în fiecare comună, de orice simptom de boală la porcine. Febră, animalul nu mănâncă, roșeața pielii și starea caracteristică de porcină bolnavă. Crescătorii de porci, ca și măsură de precauție, ar trebui să nu ducă porcii spre târguri și oboare, să nu îi cumpere din târguri și oboare, să nu lase porcul liber pe pășune, prin pădure, mai ales pe la stâni. Trebuie izolați în curte pentru că în caz că apare un focar de boală sau altă suspiciune măsurile se iau pe exploatația respectivă și astfel limităm difuzarea bolii către alte gospodării și alte localități", a precizat Teodor Harabagiu, directorul adjunct al DSVSA.

“Hainele cu care se intră în grajduri să fie altele decât cele cu care au mers în diverse locuri. E foarte important ca în cazul proprietarilor vânători dejecțiile de la porcul mistreț care a fost vânat sau apa cu care s-a spălat să nu ajungă în contact cu porcii domestici din exploatație", a completat Minodora Vasiliu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Leo Grozavu, după 1-1 cu CFR Cluj: ”Nu aș vrea să fiu arogant, dar am fost mai buni!”

Sunday, 19 January 2025

Meriton Kirenica a deschis scorul pentru ardeleni rapid (minutul 10), însă moldovenii au avut forța să egaleze pe final prin Enzo Lopez (minutul 85). ”Cred că puteam să obținem ma...

FC Botoșani - CFR Cluj 1-1. Cu Leo Grozavu pe bancă, botoșănenii scot un punct și impresionează în jocul cu „feroviarii”!

Sunday, 19 January 2025

FC Botoșani a „smuls” un punct pe final, punându-i o nouă piedică CFR-ului, 1-1. „Feroviarii” n-au excelat în Moldova și irosesc puncte importante în lupt...

O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!

Sunday, 19 January 2025

După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...