Ce trebuie sa faci sa nu fii concediat in criza

Ce trebuie sa faci sa nu fii concediat in criza
Angajatii incompententi, cei fara nicio ancora relationala in companie, dar si performerii sunt vizati, in mod egal, de concedieri. Intre doi angajati la fel de competitivi, angajatorul decide sa renunte la cel cu care nu are nicio afinitate, spun jucatorii din piata locala de recrutare. Daca nu vrei sa fii concediat in plina criza, trebuie sa vrei sa muncesti peste program, conchid cei mai mari recrutori din piata de profil.

Ce trebuie sa faci ca sa nu fii concediat in criza?

"Angajamentul" fata de firma te poate salva de la pierderea locului de munca. Performanta, ore  suplimentare si dead-line-uri stranse, cam asa s-ar traduce in aceasta perioada angajamentul fata de compania in care activezi, spun recrutorii.

"Pentru a nu fi concediat, un angajat trebuie sa demonstreze ca e performant si dedicat. Ca poate sa faca un efort suplimentar in folosul companiei acceptand sacrificii temporare pe perioada crizei (cu conditia ca ele sa ramana temporare) pentru beneficii ulterioare. Ca reuseste sa isi pastreze acelasi grad de motivare ca in perioadele de boom, daca e posibil", explica Florin Ochiana.

Daca poti sa demonstrei disponibilitate pentru efort prelungit, ca esti un om cheie in pozitia pe care o ocupi, ca aduci valoare adaugata companiei la care lucrezi si ai pretentii salariale modeste, atunci e foarte probabil sa nu fii concediat, spune Sorin Faur.

"Pe scurt, trebuie sa demonstreze ca nu s-a uzat profesional. Ca angajatatul, in ciuda perioadei dificile pe care o traverseaza compania, poate sa investeasca un volum mare de energie si entuziasm in activitatea pe care o desfasoara. Trebuie sa demonstreze ca este flexibil, ca se poate adapta rapid noilor situatii, ca este interesat sa invete continuu, pentru a fi mereu cu un pas inaintea concurentei", explica Mihaela Scarlat.

Cum se explica deciziile de concediere subiective?

Putine companii din Romania au un sistem functional de evaluare a performantelor, spune Sorin Faur.

"In lipsa unui sistem obiectiv, sub presiunea momentului, fiecare s-a descurcat cum a putut, cerand, de obicei, sefilor de echipe, middle managerilor sa se pronunte asupra colectivului propriu. De aici multe decizii arbitrare, bazate pe subiectivism, amicitie, pareri personale, nu mai vorbim de cazurile clare de incalcare a legii, concretizate in procese aflate acum pe rol", adauga el.

Cine ramane in joc?

Specialistii au fost cei mai ofertati de companii in primul trimestru din 2010, potrivit studiului Barometrul pietei de resurse umane din Romania, realizat de compania de cercetare Daedalus Millward Brown, in parteneriat cu HR Management Club.

"In actualul context economic, slujbele cu un grad semnificativ de specializare din industrii, IT&C, BPO, farma si sectorul financiar-bancar, mai putin afectate de efectele crizei din 2009 si cele specifice unor profesii liberale (medicii) se situeaza in fruntea unui clasament al celor mai cautate joburi in 2010. La foarte mare cautare sunt joburile de director vanzari, buyerii, specialistii in audit intern, contabiliii cu grad ridicat de specializare, vorbitorii de limbi straine nordice, medicii, specialisti in sectorul IT", adauga Corina Diaconu.

sursa: money.ro

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sabina a plecat dimineață la școală, dar nu a mai ajuns acasă. Sunați la 112 dacă o vedeți!

astăzi, 21:42
359

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 13 ani, din sat Draxini, comuna Bălușeni.Fata a plecat de acasă marți dimineață, în jurul orei 7:00,...

Poliția în alertă: Copil de 13 ani dispărut, a plecat de acasă pe bicicletă, cu un ghiozdan în spate!

astăzi, 21:37
131

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui minor de 13 ani, din satul și comuna Dersca.Marți, în jurul orei 14:00, Vlăduț a părăsit domiciliul, iar p&aci...

Transportatorii de mărfuri și persoane, luați la verificat de polițiști!

astăzi, 20:31
52

În perioada 13-20 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune pentru verificarea legalității transportului de mărfuri și persoane pe raza întregul...