Ce trebuie făcut, pas cu pas, pentru obținerea online a cazierului judiciar

Ce trebuie făcut, pas cu pas, pentru obținerea online a cazierului judiciar

Documentul ce conține evidența condamnărilor ori a altor măsuri cu caracter penal aplicate unei persoane, respectiv cazierul judiciar, se poate emite, de la 1 februarie, și online, nu doar la unitățile de poliție care eliberează astfel de acte. 

Obținerea online a cazierului judiciar se poate face prin intermediul a două platforme electronice, dar, în anumite cazuri, certificarea identității, necesară pentru obținerea documentului, trebuie făcută la un sediu de poliție.

Mai exact, cei interesați pot obține deja certificatul de cazier judiciar şi în formă electronică (online), nu numai în format fizic, de la unitățile de poliție care eliberează astfel de documente. Acest lucru ar fi trebuit să fie posibil din iulie 2023, dar autoritățile au reușit să operaționalizeze mecanismul mai repede, scrie AvocatNet.ro.

Platformele ce pot fi folosite pentru obținerea online a certificatului de cazier judiciar sunt www.ghiseul.ro și hub.mai.gov.ro, ele fiind interconectate. De fapt, certificatul se obține prin hub.mai.gov.ro, dar identificarea electronică a solicitantului se poate face și prin ghiseul.ro, care, după identificare, redirecționează solicitantul către hub.mai.gov.ro.

Obținerea unui cazier judiciar electronic e gratuită și, de principiu, și rapidă. Mai exact, obținerea certificatului de cazier judiciar prin platforma www.ghiseul.ro este posibilă doar celor care au deja sau sunt dispuși să-și facă un cont pe platformă și care dețin un card bancar înrolat 3D Secure. Acesta va fi folosit nu pentru vreo plată (ziceam că certificatul de cazier judiciar se obține gratuit), ci pentru validarea identității electronice a solicitantului.

Astfel, primul pas este logarea pe platforma www.ghiseul.ro, în cazul celor care dețin deja un cont acolo, sau crearea unui cont. Apoi, după logare, se accesează secțiunea de Cazier Judiciar (buton în partea superioară a site-ului).

În continuare, cei interesați să obțină online cazierul judiciar trebuie să se identifice. Identificarea electronică are ca scop:

- emiterea mijlocului de identificare, ce trebuie folosit la solicitarea certificatului de cazier judiciar, pentru identificarea în relația cu portalul hub.mai.gov.ro al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), care acceptă autentificarea/ înregistrarea cu mijlocul de identificare ghiseul.ro. Pentru utilizarea mijlocului de identificare electronică, prin intermediul platformei ghiseul.ro, MAI va prelucra datele personale ale solicitantului, în scopul creării unei identități electronice;
- identificarea electronica se face prin intermediul cardurilor bancare din sistemul online prin procesatorul de plată. Această identificare este tranzacție nefinanciară, adică fără costuri;
- autentificarea în relația cu portalul hub.mai.gov.ro al MAI.

Cardul trebuie să fie înrolat 3D Secure (confirmarea plăților se face în mai mulți pași, inclusiv prin utilizarea telefonului mobil) și să fie emis în România de una dintre următoarele bănci: BCR, UniCredit Bank, ING Bank, Banca Transilvania, BRD – Groupe Société Générale, Banca Românească, Libra Internet Bank, CEC Bank, Garanti Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Alpha Bank sau First Bank.

După confirmarea identității, solicitantul este redirecționat către hub.mai.gov.ro, unde este verificat contul ghiseul.ro (o parte dintre câmpuri sunt precompletate deja), inclusiv printr-un cod trimis pe e-mail-ul furnizat.

Odată ajuns pe platforma hub.mai.gov.ro, solicitantul trebuie doar să apese butonul “Certificat de Cazier Judiciar”, iar documentul este generat și poate fi descărcat.

Pe de altă parte însă, cei ce nu dețin un card bancar emis de o instituție bancară activă în România sau care nu vor să se înscrie pe platforma www.ghiseul.ro vor trebui să completeze un formular în platforma hub.mai.gov.ro, dar, pentru a li se stabili cu certitudine identitatea (pentru că nu folosesc un card bancar), trebuie să meargă (o singură dată) la un ghișeul al MAI.

În prima fază, certificarea identității se face prin prezentarea la o secție de poliție care eliberează certificate de cazier, urmând ca, în cursul acestui an, certificarea identității să poată fi făcută la toate instituțiile MAI care oferă servicii publice (de pildă, serviciile publice comunitare pentru eliberarea permiselor de conducere, pașapoartelor, cărților de identitate etc.).

Așadar, cei ce folosesc ghiseul.ro pot obține certificatul de cazier judiciar fără să se deplaseze la autorități, în timp ce persoanele care folosesc hub.mai.gov.ro vor fi nevoite să meargă la o secție de poliție pentru validarea contului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șoferiță cu „boala vitezei” trasă pe dreapta de polițiști, avea și permisul suspendat!

Sâmbătă, 22 Iunie 2024
474

La data de 21 iunie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Bucecea, un autoturism, condus de o femeie de 40 de ani, care rula cu viteză...

Cămașa cu altiță celebrată la Botoșani (Foto)

Sâmbătă, 22 Iunie 2024
151

Expoziția „Suprapuneri estetice - Cămașa românească”, recent vernisată la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”, se înscrie în ceea ce numim celebrarea un...

Povestea Ioanei, fata cu vise de aur din Botoșani. A făcut facultatea ajutată de „Glasul Vieții”: O singură restanță din cauza laptopului vechi!

Sâmbătă, 22 Iunie 2024
452

Ioana Calinic,  în vârstă de 23 de ani, a reușit să urmeze Facultatea de Design din cadrul Universității de Arte ,,George Enescu” din Iași (UNAGE) datorită părintelui Da...