Ce spune limba despre sănătatea ta?

Ce spune limba despre sănătatea ta?

   Shutterstock

Din când în când, scoate limba în oglindă ca să vezi dacă eşti sănătoasă. Culoarea, textura şi forma limbii îţi pot spune ceva despre starea sănătăţii tale.

În cazul unui om sănătos, limba este umedă, destul de netedă şi are o culoare roz uniformă. Orice schimbare ar putea fi semnul unei probleme, fie locală, fie generală.

Limba "păroasă"

Din fericire, limba nu poate fi păroasă în adevăratul sens al cuvântului. Însă ea este acoperită cu nişte formaţiuni numite papile filiforme pe care în mod normal nu le observi. Dar dacă acestea se lungesc prea mult, limba poate arăta ca şi cum ar fi acoperită cu păr.

Este cazul să consulţi un medic pentru că există mai multe cauze: infecţii locale, tratamentele prea lungi cu antibiotice, o gură prea uscată. 
 
Culoarea contează

O limbă sănătoasă este rozalie. Orice altă culoare arată că ceva este în neregulă, de obicei fiind vorba despre o carenţă de nutrienţi.

Când limba capătă o culoare roşie intensă, poate fi vorba de o lipsă a vitaminei B3, boală numită pelagră, sau a vitaminei B12. Dar cum aceste boli sunt rare astăzi, de obicei limba roşie este doar inflamată din cauza unei sensibilităţi la ceea ce ai mâncat sau la pasta de dinţi.

Limba palidă este un semn de anemie, mai ales dacă este şi foarte netedă. Dacă într-adevăr suferi de anemie ar trebui să ai şi pielea palidă.

Dacă observi că ai limba galbenă, e posibil să suferi de o infecţie bacteriană sau fungică locală. Uneori au limba galbenă şi cei care suferă de reflux gastro-esofagian.

Înainte să te alarmeze culoarea limbii tale, gândeşte-te la ce ai mâncat recent şi citeşte prospectul medicamentelor pe care le-ai luat. Tutunul, cafeaua, bomboanele şi unele medicamente pot să-ţi coloreze limba, dar efectul este numai temporar. Ca să scapi de o grijă, încearcă să-ţi periezi limba cu partea speciala care se află pe spatele anumitor periuţe de dinţi. Dacă rămâne culoarea şi după câteva perieri, atunci e cazul să te adresezi medicului.

"Limba geografică" şi aftele

O problemă aparte este "limba geografică", situaţia în care limba este pătată, având aspectul unei hărţi. De obicei, petele nu sunt însoţite de durere şi, deşi nu se pot trata, problema nu este gravă şi nu afectează nici alimentaţia, nici alte aspecte ale vieţii.

La fel de inofensive sunt fisurile pe suprafaţa limbii. De obicei, "posesorii" le au toată viaţa, fiind o trăsătură moştenită din familie.

Când limba pare acoperită cu o substanţă albă, păstoasă, cel mai probabil suferi de candidoză, cea mai frecventă boală care dă această reacţie. Ar mai putea fi vorba şi de o infecţie bacteriană sau o inflamaţie.  

Chiar dacă sunt dureroase şi enervante, aftele nu reprezintă o problemă gravă. Apar la cei care sunt predispuşi la ele, atunci când trec printr-o perioadă solicitantă – stres, boală etc. De reţinut este că aftele trec de la sine în maxim 10 zile. O aftă care nu dispare tebuie investigată urgent pentru că ar putea fi vorba de altceva mult mai grav.

Şi papilele filiforme îţi pot da bătăi de cap. De exemplu, când îţi muşti limba, una dintre ele se poate inflama, devenind roşie şi dureroasă. Şi de această dată, poţi sta liniştita dacă durerea trece de la sine în câteva zile. Dacă nu, medicul te poate ajuta să-ţi dai seama ce se întâmplă.

Acelaşi sfat şi în cazul limbii umflate. Se poate întampla ca reacţie alergică la ceva ce ai mâncat sau ca simptom al unei boli mai grave, cum este hipotiroidia sau o infecţie streptococică. Consultă medicul dacă limba nu revine la normal în câteva zile.

Sursa: unica.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Alexandra Huțu, candidat PSD la Senat: „Avem cele mai multe programe pentru susținerea familiilor și copiilor, dintre toate partidele”

astăzi, 13:06

Parlamentarul social-democrat botoșănean Alexandra Huțu a prezentat o parte din programele dedicate familiilor cu copii pe care PSD le-a pregătit pentru următorii 4 ani. „Investiția &ic...

Noaptea în Centrul Vechi: Și-a îmbrățișat victima și a plecat cu tot cu telefonul mobil! (Foto)

astăzi, 12:27

Asta după ce observat pe camerele de supraveghere, în Centrul Istoric al orașului, un furt în plină desfășurare. R.C., un bărbat în vârstă de 50 de ani, din satul One...

Incendiu în trafic, șoferul a oprit în poarta pompierilor și a cerut ajutor! (Foto)

astăzi, 12:02

Pompierii din cadrul Stației Săveni au intervenit în urmă cu puțin timp pentru a stinge un incendiu izbucnit la o autospecială de gunoi care se afla în trafic. Șoferul autospecial...