Ce spun limba, dintii si gingiile despre sanatatea ta

Ce spun limba, dintii si gingiile despre sanatatea ta
Felul in care arata limba, gingiile si dintii poate fi indiciul unei boli grave. Ele sunt semnalul de alarma al aparitiei unor afectiuni si trebuie sa cunosti semnificatia fiecari schimbari ce are loc in cavitatea orala.

Explicatiile sunt oferite de doctorul Jonathan B. Levine, de la Facultatea de Medicina Dentara a Universitatii din New York, prin intermediul CBS News.

Limba

O suprafata de culoare alba pe limba arata ca nu ai o igiena orala corespunzatoare, ca ai o respiratie urat mirositoare (numele este "halena"), este semn de deshidratare sau al existentei febrei. Astfel de pete, cunoscute si ca "leucoplazie", apar inaintea cancerului, de obicei. Ele mai pot fi semnul sifilisului.

Daca ai limba neagra la suprafata, atunci acesta este semnul acumularii in exces de bacterii in cavitatea orala. Acesta este rezultatul fumatului excesiv, dar si al unei igiene orale necorespunzatoare. De asemenea, suprafata neagra a limbii arata ca folosesti antibiotice in exces sau mai poate fi semnul consumului insuficient de fibre, fructe sau legume.

Prezenta unor pete mari pe limba arata ca exista modificari hormonale in corp sau o alergie, diabet, precum si afectiuni ale pielii. Aceste pete apar mai des la femei. Culoarea rosie a limbii este neobisnuita. Se stie ca limba trebuie sa aiba culoarea roz.

Rosul indica o deficienta nutritionala, iar anemia ar putea fi prezenta. Poti avea si deficienta de acid folic, B-12 sau B-13. Daca limba este umflata, atunci poti avea o infectie in gat, o dereglare a tiroidei sau chiar cancer. Persoanele care sufera de sindromul Down au limba ingrosata.

Gingiile

Gingiile inflamate arata ca exista o inflamatie in alta parte a corpului, incluzand aici si sistemul cardiovascular. Bolile care pot fi astfel semnalate sunt diabetul de tip 2, dementa si afectiuni ale inimii.

Dintii

Dintii tociti sunt semnul unui reflux gastric. Acest lucru iti poate afecta vorbirea si modul cum te hranesti. Daca ai dinti sensibili la rece, cald sau dulce, atunci afla ca acesta este semnul retragerii gingiilor. Astfel, dintii sunt expusi. Ei pot deveni sensibili si din cauza refluxului gastric si, ca urmare, din cauza deteriorarii lor.

Respiratia urat mirositoare arata faptul ca nu ai o igiena orala buna. Ea poate fi si semnul unor boli ale gingiilor. Daca mirosul seamana cu cel al amoniacului, atunci poti avea o afectiune a rinichilor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
51

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...

ISU Botoșani, îndemn la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor cu ocazia pregătirilor de Paște!

astăzi, 13:17
21

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:- Nu lăsaţi mâncarea pe...

Expoziție-concurs dedicată Sărbătorilor Pascale la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 12:16
41

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” (Filiala Primăverii) Botoșani invită iubitorii de frumos să admire expoziția - concurs  „Lumină din lumină".Organizată d...