Așa cum se cerea în Legea salarizării unitare, mărimea sporurilor pentru condiții de muncă și condițiile de acordare a acestora pentru bugetarii din administrația publică centrală și unitățile teritoriale au fost prezentate recent de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) într-un act normativ pus în dezbatere publică. Concret, sporurile vor ajunge până la 15%, însă pentru anumite categorii de bugetari vor fi și mai mari de atât. Ele se vor acorda din 2018.
De la 1 ianuarie 2018, cei care lucrează în administrația publică centrală vor beneficia de sporurile pentru condiții de muncă prevăzute în Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „ADMINISTRAŢIE" din administraţia publică centrală şi unităţile teritoriale.
Actul a fost pus în dezbatere de MDRAPFE și va intra în vigoare numai după ce e adoptat și publicat în Monitorul Oficial, însă aceste sporuri se vor acorda abia de la anul. Practic, adoptarea acestui act era necesară ca urmare a prevederilor din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea unitară.
Notă: De aceste sporuri vor beneficia nu doar funcționarii publici, ci și personalul contractual. În altă ordine de idei, din acest material puteți afla ce sporuri salariale primesc bugetarii din administrația locală în funcție de condițiile de lucru.
Concret, mărimea sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă va fi următoarea:
-un spor de până la 15% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa a patru factori de risc;
-un spor de până la 10% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenta a trei factori de risc;
-un spor de până la 5% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa a doi factori de risc.
Factorii de risc în funcție de care se vor acorda aceste sporuri sunt următorii cinci: existența factorilor nocivi şi mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului; intensitatea de acţiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori; durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi; existenţa unor condiţii de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare; structura şi nivelul morbidităţii în raport cu specificul locului de muncă.
Apoi, actul pus în dezbatere mai stabilește și alte categorii de sporuri, astfel:
-pentru personalul din instituţiile publice sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor: un spor de până la 35% pentru condiții deosebite de muncă vătămătoare/periculoase și un spor pentru condiţii deosebit de periculoase de până la 75%; în fine, anumiți angajați vor putea beneficia și de sporul de izolare de până la 20%;
-personalul din cadrul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” şi comisariatul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării“ din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, care îşi desfăşoară activitatea în teritoriul rezervaţiei, va beneficia de un spor de izolare de până la 20% din salariul de bază, care nu se va lua în calcul la limita sporurilor prevăzută în Legea nr. 153/2017.
Atenție! Proiectul de hotărâre privind sporurile nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial. Sporurile se vor acorda numai din 2018.
SURSA: Avocatnet.ro