Ce sporuri supravietuiesc in legea salarizarii bugetarilor

Salariile de bază brute ale bugetarilor, stabilite prin viitoarea lege unitară, vor include sporurile generale şi cele specifice unei grupe profesionale. Celelalte intră în marja maximă de 30% din venit.

Salariul de bază devine transparent şi nici nu va mai putea fi crescut aleatoriu prin legi adiacente, ca ordonanţele, aşa cum s-a întâmplat până acum, pentru că legea unitară este "supremă", potrivit draftului propus de instituţie.

Ordonanţa din aprilie a eliminat deja sporul de până la 75% din salariul de bază brut pentru observatorii ce verifică contractele de achiziţii publice sau cel pentru consilierii pe afaceri europene, de până la 50%.

În plus, indemnizaţiile de şedinţă şi cele pentru diversele comisii (concurs, disciplină, paritare, de retrocedare sau de protecţia copilului) au fost reduse la 1% din salariul de bază brut, ca şi indemnizaţia membrilor Comitetului pentru Audit Public Intern.

Alte sporuri şi indemnizaţii, cum e cea de conducere, au fost plafonate în aceeaşi ordonanţă. De exemplu, în funcţie de bugetul alocat şi de performanţe, instituţiile pot acorda un spor pentru lucrul cu fonduri UE în valoare de până la 75% din salariul de bază al angajatului, însă el va fi dat doar specialiştilor care lucrează efectiv cu astfel de fonduri.

La fel, cel pentru manageri publici este de până la 55%, spor care până acum varia între 20 şi 60%, sporul de control preventiv financiar nu mai este fix 25%, ci până la 25%, ca şi cel pentru auditorii interni. Iar sporul de limbi străine, de 10% din salariul de bază, a fost transformat în spor de limbi străine rare, doar pentru cei care vorbesc şi utilizează alte limbi decât cele de circulaţie internaţională. Noutatea pe care o aduce viitoarea lege a salarizării unitare este legată de sporurile generale, ce se regăsesc în veniturile majorităţii bugetarilor, cum ar fi cel de confidenţialitate, cu o valoare de 15% din salariul de bază, de vechime, până la 25%, de stabilitate, de 25%, sau cel de fidelitate, de 20%, ele vor fi incluse în salariile de bază, spune Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Rămân şi premiul anual sau al 13-lea salariu acordat tuturor bugetarilor, dar şi "indemnizaţia de excelenţă", fostul salariu de merit sau prima de concediu.

"Separat se vor acorda acele sporuri care ţin de condiţiile de muncă, speciale sau vătămătoare, cum sunt cele de condiţii grele, toxice, de izolare, de antenă, ca şi cele prevăzute de Codul muncii, legate de munca pe timp de noapte sau de orele suplimentare. Ele vor fi date doar celor care se află în astfel de situaţii şi nu se vor regăsi în salariul de bază al grupei din care fac parte", a explicat Mocanu.

Sporul de doctorat va fi inclus doar în salariul de bază al celor care necesită astfel de studii pentru îndeplinirea obligaţiilor din fişa postului, spune oficialul.

Mocanu a admis însă că toate sporurile specifice din domeniile speciale obţinute până acum prin legi separate, aşa cum este cazul personalului din Armată, Poliţie, penitenciare sau din structuri specializate ale lor, se vor acorda în continuare, în plafonul maxim de 30% din venit stabilit de Guvern, dar şi în limita bugetului alocat fiecărei instituţii.

Articol complet in COTIDIANUL

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre F.C. Botoșani și Gloria Buzău!

astăzi, 17:15

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun" Bacău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani vor constitui un dispozitiv integrat de ordine și siguranță publică împre...

FC Botoșani - Gloria Buzău, astăzi de la ora 18:00

astăzi, 16:07

Cea de-a zecea etapă din actualul sezon al SuperLigii debutează astăzi cu partida dintre FC Botoșani și Gloria Buzău. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Gloria Buzău! Singurul succes...