Ce se întâmplă când înghiţim guma de mestecat

Ce se întâmplă când înghiţim guma de mestecat
Ai auzit de avertismente, precum: dacă înghiţi guma, aceasta va rămâne în sistemul digestiv pentru aproape un deceniu? Ceea ce ar însemna că există o probabilitate rezonabilă să aveţi gume de mestecat, agăţate în intestin, chiar acum. Dar chiar aşa e?, se întreabă cei de la scientia.ro, care oferă şi un răspuns argumentat.

Dacă te uiţi la ingrediente - un amestec delicios de compuşi nedigerabili -  cu siguranţă pare posibil. Şi dacă te uiţi în cărţi de medicină, guma de mestecat a cauzat unele probleme serioase. Este posibil că avertismentele  mamei tale să fie adevărate?

Cele mai grave cazuri

Un articol publicat în 1998 în revista Pediatrics prezintă trei cazuri în care copiii au avut nevoie de intervenţie după ce au înghiţit guma de mestecat. Prima poveste a fost despre un băiat de patru ani şi jumătate, care a fost dependent de mestecat de la vârsta de 2 ani. În final, părinţii săi l-au dus la control pentru a obţine ajutor, întrucât ajunsese deja la 7 gume de mestecat pe zi. În cazul lui, masa de gumă a creat un blocaj, medicii  fiind nevoiţi să le extragă manual.

Următorul caz prezenta tot un copil de patru ani, care primea drept recompensă de la părinţi gumă de mestecat de mai multe ori pe zi. Acesta înghiţea guma din gură imediat ce primea una nouă. În final, aceste gume s-au format într-o "masă multicoloră rectală", care a trebuit extrasă.

Povestea finală vine de la un consumator regulat de gumă de mestecat, o fetiţă care a decis să-şi condimenteze "hrana" prin adăugarea a patru monede la guma mestecat. "Produsul" a trebuit să fie extras printr-un sistem special.

Ce se întâmplă în cele mai multe cazuri: Puţine motive de îngrijorare

Toţi am înghiţit accidental câteva tipuri de gumă de mestecat, dar este foarte puţin probabil că ele să se fi lipit de burta noastră. Este posibil ca bucăţile de cauciuc să fi zăbovit un pic mai mult în sistemul nostru digestiv decât, să spunem, un milkshake, dar chiar şi această întârziere este discutabilă. Motivul: stomacul este, în fapt, un sistem foarte eficient în a împinge mai departe alimentele ingerate, digerate sau nedigerate.

Mare parte din ceea ce constituie o gumă de mestecat se încadrează în categoria "nedigerabil". Saliva este implicată în primii paşi privind digestia alimentelor şi poate penetra anumite alimente, dar în cazul gumei, un amestec natural de gumă şi răşină (circa 30% din gumă), saliva nu are mare succes.

Dar muşchii stomacului se contracta şi se relaxează, ca o râmă, forţând lucrurile pe care le înghiţim să-şi continue drumul print tractul digestiv.

 

realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bogdan Andone răsuflă ușurat după FC Botoșani – CS Mioveni 1-0: „Băieții merită felicitări pentru că au luptat, au crezut!”

Vineri, 17 Mai 2024
132

Bogdan Andone a avut un discurs exuberant după ce FC Botoșani a învins-o pe CS Mioveni, 1-0, în turul barajului pentru menținerea/promovarea în Superliga.Unicul gol al partide...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0! Victorie uriașă pe Municipal. Sperăm la salvare! (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
252

FC Botoșani a obținut o victorie mare, în disputa cu CS Mioveni. Elevii lui Bogdan Andone au câștigat cu 1-0 manșa tur a barajului de menținere în Liga 1, după un meci în...

50 de tone de deșeuri arse într-un incendiu într-o localitate din Botoșani, pădure la un pas să fie cuprinsă de flăcări!

Vineri, 17 Mai 2024
181

Aproximativ 50 de tone de deșeuri plastice, menajere și vegetale au ars, în această după-amiază, în localitatea Baranca din comuna Hudești. Puțin a lipsit ca flăcările să nu cupr...