Ce riști dacă încalci interdicțiile și ieși din casă fără motiv sau fără declarație justificativă

Ce riști dacă încalci interdicțiile și ieși din casă fără motiv sau fără declarație justificativă

Românii trăiesc astăzi sub imperiul mai multor ordonanțe militare din cauza epidemiei de coronavirus, iar una dintre regulii se referă la interzicerea tuturor deplasărilor, în afară de cele justificate prin motive serioase cum sunt urgențele sau deplasările în interes de serviciu. Cei care nu respectă aceste măsuri riscă sancțiuni inclusiv de ordin penal.

Puțini dintre noi știu însă ce amenzi riscă atunci când nu respectă regulile impuse.

Conform Ordonanței de urgență nr. 1/1999, persoanele care nu respectă măsurile impuse prin ordonanțe militare pot fi sancționate cu amendă. Aceasta este între 100 și 5.000 de lei, dacă e vorba de o persoană fizică, și între 1.000 și 70.000 de lei, dacă e vorba de o persoană juridică.

De asemenea, există obligația expresă pentru furnizorii de utilități, pentru cei care asigură servicii de alimentație, precum și pentru cei ce asigură servicii de telecomunicații și de transporturi să continue furnizarea serviciilor, riscând, în caz contrar, aceleași amenzi.

În al doilea rând, mai există și riscul unor sancțiuni penale, având în vedere că, prin nerespectarea acestor măsuri, se zădărnicește combaterea efectelor coronavirus, aspect sancționat penal cu închisoare de la un an la cinci ani.

Pentru reținerea acestei infracțiuni, însă, este nevoie și de demonstrarea faptului că nerespectarea măsurilor a dus la răspândirea coronavirus. În plus, este pedepsită și culpa, deci persoana nu trebuie să știe că are coronavirus, dar și aici este necesară demonstrarea faptului că nerespectarea măsurilor a avut ca efect răspândirea bolii.

În același timp, având în vedere că deplasarea se face după completarea unei declarații pe propria răspundere, care să poată fi arătată autorităților, în caz de control, persoanele care mint în declarațiile scrise pot răspunde penal și pentru infracțiunea de fals în declarații. Aceasta se pedepsește cu amendă sau cu închisoare între șase luni și doi ani - sau între un an și cinci ani, dacă declarația falsă e făcută pentru a ascunde un risc privind infectarea cu coronavirus, scrie avocatnet.ro.

Mai trebuie menționat că multe fapte adiacente, dar care țin de situația generată de coronavirus, sunt pedepsite mai dur, acum, după ce s-a decis majorarea posibilelor pedepse.

În plus, potrivit legislației penale, comiterea unei infracțiuni de către o persoană care profită de situația prilejuită de o calamitate, de starea de asediu sau starea de urgență reprezintă o circumstanță agravantă, caz în care se poate aplica pedeapa maximă.

Codul penal actual prevede că, atunci când pedeapsa maximă nu este suficientă, în cazul închisorii se mai poate adăuga un spor de până la doi ani, iar în cazul amenzii se mai poate aplica un spor de cel mult o treime din maxim.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Condamnat cu suspendare pentru trafic de minori, a ajuns în Penitenciarul Botoșani după ce a condus beat!

astăzi, 10:47
50

Principala infracțiune care apare în mandat este cea de conducere sub influența alcoolului, însă în acest caz este vorba doar de o nouă infracțiune, comisă în termenul de...

Autoutilitară la un pas de distrugere, după ce motorul a luat foc! (Foto)

astăzi, 10:14
136

Pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la compartimentul motor al unei autoutilitare.Evenimentul s-a întâmplat în munici...

Mașină răsturnată în șanț, șofer preluat de polițiști și dus urgent la spital!

astăzi, 10:00
1381

Miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier care se deplasau pe D.N. 29C, în comuna Cândești, au observat un autoturism răsturnat în afara părții carosabile....