Ce risti daca circuli cu masina fara sa ai placute cu numar de inmatriculare

Legislatia rutiera interzice in mod expres folosirea masinilor pe drumurile publice daca acestea n-au placute cu numar de inmatriculare. Nu conteaza ca autoturismul in cauza este inmatriculat sau nu. Astfel, in cazul celor care conduc vehicule fara a avea placutele montate, autoritatile pot aplica amenzi drastice sau pedepse cu inchisoarea.

Inmatricularea masinilor este obligatorie inainte de folosirea efectiva a acestora pe drumurile publice, stabileste Codul rutier. In urma acestei operatiuni, proprietarii obtin certificatul de inmatriculare si placutele cu numarul de inmatriculare.

"Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu exceptia celor trase sau impinse cu mana si a bicicletelor, trebuie sa fie inmatriculate ori inregistrate, dupa caz, si sa poarte placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare, cu forme, dimensiuni si continut prevazute de standardele in vigoare", scrie in documentul mentionat de Avocatnet.ro.

Prin urmare, soferilor le este interzis sa circule cu masini care n-au placute cu numar de inmatriculare, indiferent ca este vorba de un vehicul inmatriculat sau nu. In caz contrar, acestia risca sanctiuni usturatoare.

Mai exact, cei care pun in circulatie sau conduc o masina neinmatriculata risca sa fie pedepsiti, conform Codului penal, cu inchisoare de la unu la trei ani sau cu amenda. Iar cu inchisoare de la trei luni la doi ani sau cu amenda sunt pedepsiti soferii care tracteaza remorci neinmatriculate. Totodata, Codul rutier dispune ca "este interzisa punerea in circulatie a unui vehicul, inmatriculat sau inregistrat, care nu are montate placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare atribuite de autoritatea competenta ori daca acestea nu sunt conforme cu standardele in vigoare (...)".

Nu scapa de sanctiuni nici soferii care circula doar cu una dintre placutele cu numarul de inmatriculare. Astfel, intr-un asemenea caz, se dau intre noua si 20 de puncte-amenda si sase puncte de penalizare, plus ca politistii rutieri retin certificatul de inmatriculare.

Pe deasupra, politistii rutieri au dreptul, in baza dispozitiilor Codului rutier, sa imobilizeze masinile atunci cand soferii conduc vehicule neinmatriculate sau fara sa aiba montate placute cu numar de inmatriculare.

In alta ordine de idei, autoritatile pot sanctiona soferii si in situatiile in care masinile:

-au placute care nu corespund standardelor in vigoare (doua sau trei puncte-amenda, confiscare si retinerea certificatului de inmatriculare);
-au placute deteriorate, murdare ori acoperite cu gheata sau zapada, fiind impiedicata identificarea numarului de inmatriculare (doua sau trei puncte-amenda);
-au pe placute aplicate folii sau alte dispozitive care nu permit citirea numarului de inmatriculare (doua sau trei puncte-amenda);
-au placute care nu sunt fixate in locurile special destinate (de la noua la 20 de puncte-amenda si sase puncte de penalizare).

Cu exceptia mopedelor si a troleibuzelor, autovehiculele si remorcile trebuie inmatriculate la autoritatea competenta din raza teritoriala a domiciliului/resedintei proprietarului.

Atentie! De la 1 ianuarie, valoarea unui punct-amenda este de 97,5 lei, insa aceasta va creste, de la 1 iulie, la 105 lei.

Folosirea placutelor cu numar fals, pedepsita cu inchisoare sau cu amenda

Soferii pot sa ajunga la inchisoare si atunci cand conduc pe drumurile publice masini care au placute cu numar fals de inmatriculare. Iar pedeapsa poate fi chiar mai mare decat in situatia in care pur si simplu conduc un autoturism neinmatriculat.

Concret, persoanele care fac acest lucru risca intre unu si cinci ani de inchisoare sau amenda, prevede Codul penal: "Punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu numar fals de inmatriculare sau inregistrare se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani sau cu amenda".

Cu inchisoare intre trei luni si doi ani sau cu amenda este pedepsita tractarea unei remorci cu numar fals de inmatriculare.
Totodata, "conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale carei placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare au fost retrase sau a unui vehicul inmatriculat in alt stat, care nu are drept de circulatie in Romania, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la doi ani sau cu amenda", se mai arata in actul normativ amintit.

Important! Politistii rutieri sunt indreptatiti sa imobilizeze masinile care au numar de inmatriculare fals.

Proprietarii masinilor pot cere o combinatie preferentiala a numarului de inmatriculare

Desi numerele de inmatriculare sunt atribuite la rand, in ordine crescatoare, potrivit prevederilor regulamentului pentru aplicarea Codului rutier, proprietarii pot sa ceara atribuirea unei combinatii preferentiale.

Acest lucru se face contra-cost, in masura in care combinatia solicitata este disponibila. "Nu pot fi atribuite combinatiile de litere care pot avea o semnificatie obscena sau cele care pot conduce la asocierea cu denumirile unor autoritati publice, daca acestea solicita in scris autoritatii emitente restrictionarea atribuirii unei anumite combinatii a numarului de inmatriculare", scrie in regulament.

La vanzarea unei masini, numarul de inmatriculare si placutele aferente sunt transferate automat noului proprietar (daca sta in acelasi judet cu fostul posesor si daca acesta n-a optat pentru pastrarea combinatiei numarului de inmatriculare). Totusi, noul proprietar poate cere contra-cost atribuirea unei combinatii preferentiale.

Din informatiile puse la dispozitie de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne reiese ca, in prezent, proprietarii de masini trebuie sa achite 45 de lei pentru o combinatie preferentiala si 30 de lei pentru pastrarea unui numar atribuit anterior. In acelasi timp, in functie de forma placutelor, acestea pot costa 20 de lei (placa tip A, forma dreptunghiulara) sau 23 de lei (placa tip B, forma patrata). Plata de tip C este doar pentru motociclete si costa 17 lei.

Atentie! Numarul de inmatriculare este compus din indicativul judetului sau al municipiului Bucuresti, numarul de ordine (format din cifre arabe) si o combinatie de trei litere cu caractere latine majuscule (de exemplu: "B 01 AVN"). Placutele au fondul reflectorizant alb, iar literele si cifrele pot fi, dupa caz, negre, albastre sau rosii (in relief).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Valeriu Iftime, despre scumpirea apei: „Vă rog să acordați atenție surselor din care vă informați!”

Friday, 17 January 2025

,,Prețul la apă va crește cu 36 de bani. Nu 2 lei, nu 7 lei, așa cum mulți dintre voi mi-ați semnalat în mesaje. Vă rog să acordați atenție surselor din care vă informați. Sunt mulț...

Primarul unui oraș vecin Botoșaniului a pus gând rău rufelor întinse la uscat pe balcoane!

Friday, 17 January 2025

Cei care nu vor respecta noile reguli riscă amenzi usturătoare. Pentru a îmbunătăți estetica orașului, Primăria din Iași a scos în dezbatere publică un proiect ce prevede mai m...

Polițiștii locali botoșăneni, la datorie pentru asigurarea ordinii și siguranței!

Friday, 17 January 2025

Polițiștii locali, în sprijinul vârstnicilor Miercuri, 15 ianuarie 2025, jurul orei 10:00, polițiștii locali cu atribuții în domeniul ordinii și liniștii publice, pe timpul...