Ce privilegii poate pierde Traian Basescu daca va fi suspendat

Chiar daca presedintele Traian Basescu urmeaza sa-si finalizeze in curand mandatul, Legea 406/2001 le acorda fostilor sefi ai statului o serie de drepturi menite sa le asigure o batranete linistita si prospera. Aceste drepturi nu se mai acorda in cazul in care presedintele este demis prin referendum sau primeste o condamnare penala definitiva, ceea ce ar putea fi motivul real al procedurii de suspendare declansata de Calin Popescu Tariceanu.

Astfel, daca a treia suspendare va fi votata in Parlament si finalizata prin demitere la referendum, Traian Basescu va pierde locuinta de la stat si indemnizatia speciala.

Dupa incheierea mandatului de la Cotroceni, Traian Basescu are dreptul, prin lege, la o serie de privilegii, in calitate de fost sef al statului. Articolul 2 al Legii 406/2001 prevede care sunt aceste privilegii pe care un fost presedinte le primeste: folosinta gratuita a unei locuinte de protocol, cu destinatia de resedinta, care cuprinde si un spatiu cu destinatia de cabinet de lucru, incadrat cu un post de consilier si un post de secretar, o indemnizatie lunara in cuantum egal cu 75% din indemnizatia acordata Presedintelui Romaniei in exercitiu, paza si protectie, precum si folosinta gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protectie si Paza, potrivit reglementarilor in vigoare.

Indemnizatia de fost presedinte se acorda, indiferent daca beneficiarul obtine venituri din salariu sau pensie. Aceste drepturi nu se transmit succesorilor in caz de deces, urmasii fiind obligati sa paraseasca locuinta primita de la stat in termen de 60 de zile de la moartea fostului presedinte. In cazul in care este demis prin referendum, presedintele nu mai beneficiaza de aceste drepturi.

"Nu beneficiaza de prevederile prezentei legi persoana careia i-a incetat calitatea de sef al statului roman ca urmare a savarsirii unei infractiuni pentru care a fost condamnata definitiv sau ca urmare a demiterii din functie prin referendum", stabileste Articolul 1, alineatul 3 al legii, potrivit romaniatv.net.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănenii vor plăti mai mult pentru un aliment, începând de luna viitoare!

astăzi, 11:52

Aceștia estimează majorări de prețuri între 10% și 15% până în luna decembrie, din cauza pestei porcine africane, care a afectat grav producția locală. În acest context...

Locuințe pentru specialiști: Un nou proiect al Consiliului Județean Botoșani! (foto)

astăzi, 10:40

„Construirea de locuințe pentru specialiști face parte din programul pe care l-am propus și implementat la Consiliul Județean. Am depășit toate piedicile birocratice pentru cel de-al doile...

Indieni identificați cu ajutorul termoviziunii, opriți la frontieră!

astăzi, 10:00

Sâmbătă, 12 octombrie a.c., în jurul orei 00.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuți Prut – ITPF Iaşi, aflați în executarea ...