Ce pericole se ascund în produsele cosmetice. Lista ingredientelor nocive

Ce pericole se ascund în produsele cosmetice. Lista ingredientelor nocive

   Mediafax

Dermatologii susţin că la fabricarea fardurilor, parfumurilor şi ojei de unghii se adaugă diferite substanţe chimice pentru a le conferi aroma, culoarea sau consistenţa specifică.

Produsele cosmetice sunt, adesea, nişte "cocktailuri" de chimicale, cu acţiune nocivă asupra pielii noastre. Specialiştii susţin că la fabricarea acestor produse se adaugă diferite substanţe chimice pentru a le conferi aroma, culoarea sau consistenţa specifică. Fondul de ten, pudra, mascara, cremele autobronzante sau oja sunt câteva dintre cele mai utilizate cosmetice cu acţiune posibil alergenică.

"Nu există produse lipsite total de nichel, care este considerat a fi o substanţă cu potenţial alergic. Dintre produsele cosmetice, fondul de ten şi pudra pot include substanţe dăunătoare din punct de vedere al reacţiilor alergice pe care le produc. Alergia depinde însă de receptivitatea fiecărei persoane în parte şi de modul în care sunt utilizate produsele cosmetice. Persoanele alergice sunt cele mai expuse dermatitelor atopice", explică dr. Miruna Chelemen, medic primar dermatolog.

•Toluenul şi formaldehida sunt substanţe nocive des întâlnite în oja sau lacul de unghii. Potrivit specialiştilor, aceste substanţe pot produce reacţii alergice tegumentare. Această reacţie produce la locul de contact leziuni roz-roşii (eritematoase), cu mici băşicuţe, care produc mâncărime. "Persoanele care au deja alergii de contact beneficiază de nişte teste care conţin cei mai frecvenţi alergeni incriminaţi într-o anumită arie geografică şi care, după 48 de ore, ne îndrumă să ştim la ce alergen are pacientul reacţie", precizează prof. univ. dr. Anca Zbranca, medic primar dermatolog la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi.

Specialiştii precizează că săpunul, şamponul şi gelul de duş conţin diferite substanţe care duc la apariţia dermatitei de contact. Astfel, lauril sulfat de sodiu (SLS) este un ingredient des întâlnit în săpunuri şi şampoane, cu rol în curăţarea pielii. Substanţa este folosită pentru a îndepărta grăsimea de pe epidermă. SLS însă poate acţiona prea dur, distrugând bariera naturală de grăsime a pielii, determinând astfel apariţia dermatitei de contact.

• Parfumul este o altă substanţă care poate duce la apariţia dermatitelor, datorită efectului de uscare al pielii. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetei produsului şi evitarea săpunurilor care conţin parfum.

• Parabenii sunt substanţe cu rol de conservare, folosite în majoritatea produselor cosmetice. Alergiile la parabeni sunt relativ rare, însă unele produse conţin mai multe tipuri de astfel de substanţe, ceea ce duce la deteriorarea pielii.


Sursa: gandul.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Votați oamenii care au un plan real de dezvoltare a Botoșaniului!”

Thursday, 28 November 2024

„Oameni care știu exact ce proiecte să demareze pentru a transforma potențialul nostru agricol într-un adevărat motor de dezvoltare economică și nu numai. Echipa Valeriu Iftime (E...

Doina Federovici: Cooperarea internațională, cheia atragerii fondurilor pentru dezvoltarea județului (foto)

Thursday, 28 November 2024

„Echipa PSD a pus pe primul plan dezvoltarea județului și promovarea acestuia la nivel european. Ceea ce am făcut în ultimii patru ani a fost doar începutul unui drum care trebuie...

Vești bune pentru botoșănenii cu pensii mai mici de 2000 de lei: Medicamente compensate în proporție de 90%!

Thursday, 28 November 2024

După recalculare, plafonul de pensie minimă pentru care se acordă medicamente compensate cu 90% a crescut de la 1.830 lei la 2.020 lei, scrie realitatea.net. Programul guvernamental e activ din ...