De multe ori, într-o astfel de situație, unii pietoni aleg să se răzbune și să lovească mașina cu piciorul sau cu pumnul. Ce pățesc dacă fac asta?
Are voie pietonul să lovească mașina cu piciorul sau pumnul?
Chiar dacă un șofer încalcă legea rutieră și nu acordă prioritate celui care traversează regulamentar, pietonul nu are voie se lovească mașina cu piciorul sau cu pumnul.
„Aceste gesturi reprezintă o infracțiune. Pietonii care fac asta, deși poate au dreptate să fie supărați pe șoferul respectiv, încalcă legea penală. Iar dacă un conducător auto care nu a acordat prioritate e amendat și rămâne fără permis 30 de zile, un pieton care lovește o mașină riscă să stea chiar și doi ani la închisoare”, a declarat, pentru ProMotor, avocatul Valentin Ciobanu.
Practic, cei care lovesc mașinile sau alte vehicule cu piciorul, palma, bâta sau orice alt obiect, pot fi acuzați de distrugere.
„Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, prevede Art. 253 (1), din Codul Penal.
Tot la distrugere se pot încadra și cei care vandalizează un vehicul parcat neregulamentar sau pe o proprietate privată.
„Simpla lovitură într-o mașină, care nu provoacă o deformare sau vreo stricăciune, sigur că nu este aptă să atragă în vreun fel răspunderea penala pietonului. Însă, poate fi sancționat contravențional pentru tulburarea liniștii și ordinii publice. Regula este să nu ne facem dreptate niciodată singur pe stradă. Dacă suntem într-o asemenea situație putem depune oricând o sesizare iar poliția se va ocupa de identificarea șoferului care a trecut pe culoarea roșie și bineînțeles poate să ia măsurile care se impun”, a explicat pentru ProMotor avocatul Adrian Cuculis.
Sunt mai multe situații în care traversarea drumului, chiar și pe la trecea de pietoni, este interzisă.
Conform legii, prin Art. 167 se interzice pietonilor și persoanelor asimilate acestora:
- să se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele speciale de avertizare luminoase şi sonore;
- să traverseze partea carosabilă prin faţa sau prin spatele vehiculului oprit în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepţia cazurilor în care există treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzător;
- să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori
- să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafoare;
- să traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise;
- să ocupe partea carosabilă în scopul împiedicării circulaţiei.
Așadar, înainte de a traversa, pietonul e obligat să se asigure că șoferii au observat intenția sa. Și să aștepte până când toate vehiculele se opresc pentru a-i permite trecerea.