Ce nu ne interesează pe noi, dar știu străinii care ne cumpără pământurile?

Ce nu ne interesează pe noi, dar știu străinii care ne cumpără pământurile?

A vorbi astăzi despre pământ a devenit desuet, retrograd. Nu suntem conștienți de imensa bogăție pe care o avem aici, sub talpă. Academicianul Cristian Hera ne așază în față o realitate cruntă: "Spun fără rezerve că România poate produce hrană pentru 40 de milioane de locuitori. Noi avem acum mai puțin de 20 de milioane și importăm hrană! Aceasta este durerea cea mai mare".

Ce știu străinii care ne cumpără pământurile? Faptul că România are un sol cu un potențial de fertilitate foarte ridicat. Dacă am face o trecere în revistă a fertilității solului la nivel mondial, am constata, ne spune tot domnul Academician Hera, că 64% din totalul solurilor la nivel mondial au o fertilitate scăzută și foarte scăzută, în timp ce în România fertilitatea scăzută ajunge la 51% din suprafață. Dar 28% din suprafața agricolă a României este considerată a fi ridicată și foarte ridicată (procentul la nivel mondial al solului fertil de calitate ridicată și foarte ridicată este de abia 11%).
 

Geniul pământului: viul de care noi nu avem habar!

Academicianul Cristian Hera (Președinte al Academiei Române) vorbește apăsat despre pământ, într-o emisiune tv, în timp ce sprâncene stufoase îi îmblânzesc privirile. "Dacă toate substanțele poluante s-ar duce în apa freatică fără să fie selectate de pământ, ar fi un dezastru pentru omenire. Deci solul este cel care reprezintă filtrul natural pentru curățirea de substanțe nocive. Există microorganisme care participă la această viață a pământului. O parte din substanțele nocive sunt reținute în masa solului, dar sunt transformate apoi în substanțe utile pentru plante". Ar putea oare o minte omenească să creeze și să pună în aplicare un astfel de mecanism? Viul dinlăuntrul pământului funcționează cu un firesc de care noi, pământenii, nici măcar nu avem habar.

Nu privim niciodată pământul ca pe un dar de neprețuit și pe care trebuie să îl protejăm. El, pământul, ne hrănește și ne suportă, ne asigură securitatea alimentară.

Miracolul pe care nu îl conștientizăm este că, din întreaga suprafață a Terrei, doar 29,2% îl reprezintă uscatul, restul este apă. Însă din acest uscat, dând la o parte suprafețele locuite, șosele, aeroporturi, stadioane, asfaltul urban etc., doar 6% se folosește pentru agricultură. Această suprafață de 6% asigură 95% din hrana omenirii. Este acesta un miracol sau nu?

Suntem astăzi mai bine de 7 miliarde de oameni pe Terra. Aburcați în blocuri-turn, zburând din ce în ce mai des cu avioanele, turnând mii de kilometri pătrați de parcări pentru milioanele de mașini, devenim sclavii modernității și ai confortului. Am uitat de pământ, pe care îl sufocăm inconștient nu doar cu asfalt, ci și cu dependența noastră de nenatural, de artificial.

Cu picioarele pe pământ nu înseamnă doar să fii rațional, practic, prezent. Înseamnă și stabilitate, siguranță, înseamnă mai ales poziția verticală, vie, a omului. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Povestea celei mai mari și mai vechi expoziții de artă din Botoșani! (Foto, Video)

Miercuri, 8 Mai 2024
801

În urmă  cu aproape 70 de ani, un ordin al Ministerului Învățământului și Culturii dispunea ”înființarea unor școli noi și secții de învățămâ...

(Supra)Viețuitorii. Profesorul nevăzător din Botoșani care ne predă lecția Iubirii: ”Nu e dramatic, nu e greu. E doar un pic complicat!” (Foto, Video)

Duminică, 5 Mai 2024
5528

Când l-am întâlnit pentru prima dată, era un adolescent entuziast cât să devină pasionat de tot ce înseamnă trăirea întru frumos. Era temerarul din vârfu...

Fetița din Germania cu rădăcini în Vorona, care a descoperit frumusețea ortodoxiei: ”Cântările bizantine sunt foarte frumoase pentru cei care le înțeleg” (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
1643

Maria și Klaus s-au cunoscut la un concert în Austria. El neamț, ea româncă din Vorona. El nu cunoscuse până atunci ortodoxia, ea crescuse înconjurată de colindele și pri...