Ce modificări vrea să aducă Ministerul Educaţiei la programa pentru gimnaziu!

Ce modificări vrea să aducă Ministerul Educaţiei la programa pentru gimnaziu!
Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere trei variante de plan-cadru pentru învăţământul gimnazial, în care sunt prevăzute ce discipline vor fi pentru elevii din clasele V-VIII, dar şi câte ore se vor face pe săptămână pentru fiecare materie.

În propunerile de plan-cadru, diciplina Limba şi Literatura Română pierde  o oră la clasa a V-a, în timp ce Limba latină nu se va mai face şi se introduce Educaţia economică şi Informatica.
 
Într-una dintre variantele de plan-cadru propuse de Minister, Educaţia tehnologică se face la clasele a VII-a şi a VIII-a, în timp ce într-o altă variantă se face în tot gimnaziul, câte o oră pe săptămână. Apar şi discipline noi, cum ar fi Educaţie pentru cetăţenie democratică, la clasa a VII-a, Educaţie economică, la clasa a VIII-a, Educaţie pentru drepturile copilului, la clasa a V-a şi Educaţie interculturală la clasa a VI-a.

“Sunt trei variante diferite. În una din variante este afectată istoria, la una biologia sau chimia mai apare într-o variantă în clasa a V-a. TIC (Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor) apare şi la clasa a V-a şi a VI-a într-o variantă, în varianta doi TIC-ul se face pe tot gimnaziul. Acum este doar opţional, doar în anumite şcoli. La clasa a V-a, în toate variantele se pierde o oră de română, în loc de cinci ore să fie patru, în varianta doi de dezbatere chimia apare cu o oră din clasa a V-a, a VI-a şi două ore în clasele a VII-a şi a VIII-a, dar este introdusă şi fizica din clasa a V-a, în prima variantă.  Istoria, câte două ore pe săptămână în clasa a VIII-a şi în clasele a V-a, a VI-a şi a VII-a câte o oră pe săptămână.La georgrafie o propunere este câte două ore în clasele a V-a şi a VIII-a şi câte o oră în clasele a VI-a şi a VII-a. Este o reaşezare. Cam acelaşi număr de ore, dar la alte obiecte", a precizat Liviu Axinte, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ Botoşani.

Potrivit liderului LSI, toate aceste schimbări ar urma să fie introduse treptat.

“În baza planului de învăţământ, dacă se alege o variantă, va fi desemnat un colectiv care să facă o programă, ce anume trebuie studiat. Aceste schimbări nu vor fi introduse peste noapte. În varianta cea mai rapidă de introducere a unui plan de învăţământ ar fi ca în toamnă acest lucru să se întâmple în clasa a V-a. În anul următor va fi a V-a şi a VI-a şi tot aşa mai departe. În câţiva ani se va face această trecere, nu toate deodată", a menţionat Axinte.

 

Spune-ne opinia ta