Ce inghetata este mai sanatoasa?

Ce inghetata este mai sanatoasa?
Specialiştii spun că îngheţata la cornet este mai bună decât cea pe băţ, plină de coloranţi. Nu peste mult timp, când temperaturile o vor lua razna, consumul de îngheţată va creşte.

Îngraşă tare, dar nu la fel de mult ca prăjiturile cu cremă. Este cel mai delicios şi cel mai dorit desert din timpul verii, dar nu întotdeauna şi cel mai sănătos.

Specialiştii în alimentaţie vă sfătuiesc să alegeţi îngheţata preparată în casă, iar dacă aceasta nu vă este la îndemână, să optaţi pentru sorbeturi ori pentru îngheţata de calitate, ambalată. Nu sunt recomandate îngheţatele pe băţ, intens colorate, şi nici cele cumpărate de la dozatoare.

Alegeţi îngheţata de casă pentru copii

Copiii trebuie feriţi de îngheţatele pline de coloranţi şi de cele preparate în condiţii improprii, cum sunt cele de la dozatoare. Dacă aveţi timp, este recomandat să le preparaţi îngheţată de casă.
 
"Aceasta se obţine din lapte, ou, frişcă bătută, iar ca ingrediente mai puteţi adăuga ciocolată, pulpe de fructe, legume sau vanilie", dă reţeta expertul culinar Cezar Munteanu, de la THR Group.

Spre deosebire de îngheţatele industriale, cele preparate în casă nu conţin stabilizatori care să le facă mai dense, nu au conservanţi, coloranţi.

Sorbeturile nu au coloranţi şi conservanţi

O altă soluţie bună pentru micuţi sunt sorbeturile, care au mai puţine calorii şi mai multe vitamine decât îngheţata propriu-zisă. I se mai zice îngheţată dietetică, nu are colesterol şi nici grăsimi saturate.

Sorbeturile se prepară cu albuş, fără grăsimi, cu lapte degresat, pulpe de fructe, sirop de zahăr (sau glucoză lichidă), fără coloranţi, fără conservanţi. "Amestecaţi toate aceste ingrediente şi va rezulta un produs bio, pe care cei mici îl vor tolera uşor", adaugă expertul Cezar Munteanu.

"Mai puteţi să le îngheţaţi fructe, pe care să le treceţi apoi printr-o cicolată cu un conţinut mai scăzut de cacao, şi să le oferiţi aceste preparate pe post de îngheţată, sugerează Cezar Munteanu.
 
Nu în ultimul rând, puteţi prepara piticilor îngheţată sănătoasă cu ajutorul iaurturilor. "Se amestecă cu pulpă de fructe, se introduc la congelator şi se pun apoi pe un băţ pentru a le face mai interesante pentru copii", exemplifică Cezar Munteanu. Variantele sănătoase de îngheţate, fără prea multe grăsimi şi coloranţi, nu vor solicita intensiv ficatul. În plus, datorită conţinutului lor crescut de apă, vor fi foarte răcoritoare.

Roşul şi galbenul, de preferat verdelui

De evitat sunt îngheţatele "stick", extrem de colorate. "Îngheţata de fistic, de exemplu, dacă este de un verde foarte intens, înseamnă că este artificială. În mod normal, ar avea culoarea oului de raţă", exemplifică Cezar Munteanu.

Dacă alegeţi totuşi îngheţatele colorate pentru copil, medicii nutriţionişti vă sfătuiesc să optaţi pentru cele cu roşu, galben sau maro. "Cele roşii, galbene şi maro se obţin şi din coloranţi naturali, cum ar fi sucul din sfecla de zahăr, carotenul din morcovi, cacao", explică medicul Corina Zugravu, lector în nutriţie la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila, din Bucureşti.

În privinţa îngheţatelor din comerţ, medicii le recomandă mai degrabă pe cele la cornet decât pe cele la caserolă. "Când ai de-a face cu o îngheţată la cornet, te opreşti mai uşor decât atunci când ai în faţă o caserolă", atrage atenţia Corina Zugravu.
 

Sursa: Evenimentul zilei
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un duhovnic din Botoșani va fi următorul sfânt al României (Video)

Miercuri, 1 Mai 2024
418

Părintele Paisie Olaru de la Sihăstria este unul dintre acei oameni ai bisericii care a schimbat destinul multora. Cei care au bătut drumul Sihăstriei au găsit întotdeauna la Părintele Pai...

In memoriam Prof. Ilarion Mandachi. ”Regret că nu i-am spus tot ce aș fi vrut să-i spun!”

Miercuri, 1 Mai 2024
143

În trecerea inexorabilă a timpului, anii par clipe ce licăresc fugar în existența omenească. Ne naștem sub aureola unei stele în care stă ascuns și sfârșitul ca o dator...

Care este starea lui Florin Piersic, după operația chirurgicală suferită!

Miercuri, 1 Mai 2024
413

Florin Piersic a ajuns la Terapie Intensivă, la Institutul Inimii din Cluj, pentru a fi supravegheat de medici, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că are montat un ...