Ce îi sfătuiește președintele Colegiului Medicilor Botoșani pe părinții care refuză vaccinarea copiilor

Proiectul legii vaccinării, intens dezbătut în ultima perioada, a generat discuții și în județul Botoșani, atât în rândul medicilor de familie, cât și al părinților.

Proiectul de lege prevede explicit ca o responsabilitate a parintilor “asigurarea vaccinarilor complete corespunzatoare varstei pentru vaccinarile obligatorii in scopul asigurarii dreptului la sanatate", părinții care vor refuza că își vaccineze copii fiind pasibili de amenzi.

Medicul Doru Culiceanu, președintele Colegiului Medicilor Botoșani, susține că și în județul Botoșani sunt părinți care se împotrivesc vaccinări copiilor. Culiceanu spune că părinții ar trebui ca înainte să ia o decizie privind vaccinarea, să ceară părerea unui medic, și nu să ia o decizie bazându-se pe ceea ce aud de la persoane neavizate sau citesc pe Internet.

“Proiectul legii vaccinării a venit pe fondul unei realități. S-a constatat că afecțiuni care au fost eradicate, cel puțin pe teritoriul României, dar și în unele țări, au reapărut, cum ar fi poliomelita și variola. A apărut o tendință periculoasă și indusă că mai bine să lași organismul să își dezvolte imunitatea, decât să intervii prin metoda vaccinării, lucru care este total greșit. Consider că este o problemă de sănătate publică și mondială, nu numai a României, ca atunci când copilul intră într-o colectivitate sau crește și ajunge adult să facă dovada vaccinărilor și în felul acesta eu, ca individ, sunt protejat de politica sanitară a statului în care trăiesc ca să nu fiu supus unor riscuri de la persoane care nu au fost vaccinate. Sunt părinți care refuză. Citesc mult pe Internet și probabil nu li s-a expus, este acel fenomen de consiliere. Îi explici și atunci îi dai poisibilitatea să ia o decizie", a spus medicul Doru Culiceanu.

Culiceanu atrage atenția că decizia unui părinte de a nu-și vaccina copilul poate avea efecte negative asupra acestuia pe viitor.

“Să se gândească că răspund de destinul copiilor lor. În cazul cel mai fericit nu se întâmplă nimic, nu vor contacta o boală, dar copii vor reproșa că nu vor putea intra la o școală, nu vor putea accesa un job, iar reluarea unui calendar de vaccinări nu este așa ușoară", a conchis președintele Colegiului Medicilor Botoșani.

Proiectul propus de specialişti prevede că vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate la copii - împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei. De asemenea, şi BCG, vaccinul contra formelor grave de tuberculoză, ar urma să fie inclus în categoria celor obligatorii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Blocada polițiștilor de la Rutieră a lăsat zeci de șoferi fără permis!

Monday, 14 October 2024

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 1.000 de persoane, au fost aplicate 570 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 90.000 de lei și au fost reț...

Razie a polițiștilor în muncipiul Botoșani: Zeci de forțe de ordine au împărțit sancțiuni!

Monday, 14 October 2024

În noaptea de 12 spre 13 octombrie 2024, intervalul orar 18:00-02:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, împreună cu cei de ordine publică, investigații criminale...

Focarele de pestă porcină dintr-o localitate din Botoșani dau bătăi de cap sucevenilor!

Monday, 14 October 2024

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a subliniat că la Verești „este ce mai mare investiți...