Ce evenimente marcante au avut loc în ianuarie

De la naşterea celui mai mare poet român şi până la moartea lui Caligula, pe parcursul secolelor, luna ianuarie a fost una marcată de evenimente majore. Atât pe plan local, cât şi la nivel global începutul de an a venit cu bucurii, celebrări sau, dimpotrivă, evenimente tragice care au rămas în istorie pentru totdeauna.

Data de 15 ianuarie are o însemnătate deosebită, în anul 1850 venind pe lume cel cunoscut drept poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu. Născut la Botoşani, acesta a reuşit să integreze romantismul european din secolele 18 şi 19 în creaţia sa. Manuscrisele marelui poet şi prozator, 49 la număr, se află în prezent în cadrul Academiei Române. Cei care vor să afle mai multe detalii legate de viaţa sa pot vizita casa memorială de la Ipoteşti, aceasta putând oferi informaţii în plus legate de traiul de atunci.

Un alt moment istoric din această lună, sărbătorit de români în fiecare an, este reprezentat de Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Acest pas important în evoluţia României a fost posibil datorită faptului că domnitorul a fost ales atât în Țara Românească cât şi în Moldova. Iniţial ales în data de 5 ianuarie în Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost propus şi ales în unanimitate în Țara Românească, la data de 24 ianuarie 1859, astfel realizând ‘Mica Unire’. În ciuda faptului că domnia sa a fost scurtă, respectiv de şapte ani, a rămas în istorie drept perioada cea mai bună pentru dezvoltarea României moderne.

Inventatorul român Petrache Poenaru are ziua de naştere în Ianuarie deasemenea. Născut la data de 10 ianuarie în anul 1799, acesta şi-a asigurat un loc în istorie datorită faptului că a brevetat pentru prima oară stiloul cu rezervor. Datorită invenţiei sale şi progreselor realizate în domeniul educaţiei şi învăţământului, Petrache Poenaru este comemorat în zilele noastre prin staţia de metrou cu acelaşi nume, din Bucureşti.

Tot în luna Ianuarie a fost utilizată pentru prima dată insulina în medicina umană. Medicul şi omul de ştiinţă român, Nicolae Paulescu a reuşit să izoleze un hormon cu rol în reglarea glicemiei, produs de către pancreas. Iniţial substanţa a fost denumită ‘pancreină’ şi este considerată a fi insulina bine cunoscută din zilele noastre. După ani, publicarea unor articole ce aveau să descrie descoperirile sale legate de acest hormon, insulina a fost administrată pentru prima oară cu succes unui pacient diabetic mai târziu, în data de 23 Ianuarie, în cadrul unui spital din Toronto, Canada.


Însă nu toate evenimentele petrecute în ianuarie sunt amintite cu mândrie şi bucurie. Împăratul Roman Gaius, cunoscut drept Caligula, a rămas în istorie drept primul împărat Roman asasinat. Crima a fost planificată cu succes de către Cassius Chaerea şi garda pretoriană şi a avut loc în data de 24 ianuarie, anul 41 d.Hr, la Roma. Scopul asasinatului a fost în încercarea de a reinstaura Republica Romană, însă acest plan a fost în zadar, unchiul său fiind numit împărat în aceași zi. Caligula este deseori amintit pentru domnia sa foarte scurtă de doar patru ani, dar şi pentru afinitatea sa pentru jocul de zaruri, pasiune împărtăşită de mulţi alţi împăraţi din vremea aceea. Mai exact, a rămas în istorie pentru că nu ştia să piardă.

Luna ianuarie este una cu însemnătate atât în istoria românilor cât şi cea a lumii. Alte evenimente notabile sunt reprezentate de naşterea marelui compozitor de origine austriacă, Wolfgang Amadeus Mozart în 1756 şi a scriitorului Ioan Slavici în 1848, autor al faimosului roman ‘Moara cu noroc’. Cu toate că această lună ne-a dat personalităţi cu renume, a şi luat dintre noi oameni de valoare precum compozitorul Giuseppe Verdi, părintele revoluţiilor nonviolente, Mahatma Ghandi sau marele domnitor al Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân.
(P).