Ce detest de Craciun

Ce detest de Craciun
Nici nu va puteti imagina cat e de reconfortant sa stai in fata tastelor calculatorului la ora 6 in dimineata primei zile de Craciun si sa-ti storci creierul pentru un text adecvat momentului.

Sa incepem! In primul rand mie nu-mi face nicio placere sa primesc urari si felicitari de sarbatori prin sms sau messenger. Le ignor! Sunt atat de impersonale, atat de goale, ca nu-ti transmit nimic. Aceleasi texte stereotipe, plimbate an de an prin milioane de mobile ori adrese de mail sau pe messenger. Asa de comod si usuratic in gandire a devenit romanasul ca habar nu mai are sa nascocesca singur o urare de Craciun. Mai mult decat aceste mesaje lipsite de orice valoare, ii detest pe cei care mi le trimit. Toata lumea isi aminteste de tine la Pasti, la Craciun si la Anul Nou. In restul anului, nu existi! Nu zau, ma da pe spate unu’ din asta care-mi trimte un sms la astfel de ocazii. Eu nu obisnuiesc sa trimit sms-uri, in general, iar in mod special, la Sarbatori, in niciun caz. Prefer sa stau de vorba fata-n fata cu cineva jumatate de ora si sa servesc un pahar cu vin, decat un milion de sms-uri sau mesaje pe messenger. Iar cu cei aflati la km distanta, pot sa discut la telefon.

Ce mai detest la Craciun? Pe dobitocii care la prima ora a diminetii de 25 decembrie sunt deja muci de beti ori ghiftuiti cu mancare, numai buni sa-si bata nevasta si copiii sau sa fie luati cu Salvarea. Bine, ca cei mai multi dintre romani inteleg sa-nceapa Sarbatorile inca din Ajun e alta discutie. Cum sa-i spui romanului, care-n orice sondaj se declara crestin, ca pana la ora 24:00 a zilei de 24 decembrie e Postul Craciunului, cand el deja a mancat jumatate din porcul taiat la Ignat si-a golit o damigeana cu vin. Sa-l mai indemni ca inainte de-a incepe marea petrecere cu familia si prietenii sa-si rapeasca 2 ore pentru a merge la biserica, nu cred ca mai are rost. Ti-ai raci gura de pomana. Sarbatoarea Craciunului nu ar trebui sa insemne numai mancare si bautura multa, ci, in primul rand, un bun prilej de intalnire cu Hristos.

Apoi, nu-i pot intelege deloc pe cei care ajung la spital din cauza indigestiei alimentare. Cum poti sa mananci ca prostu’? Inteleg, la Craciun, la Pasti, poti manca ceva mai bun, un fel de mancare mai deosebit, dar aceeasi cantitate de hrana ca in orice alta zi. Si daca te stii cu probleme de sanatate, iar medicul ti-a recomandat sa tii un anumit regim, tu la ce te gandeai cand te-ai pus pe infulecat fripturi, piftie, carnati sau salata boeuf ? Te crezi cumva mai destept decat medicul care ti-a sugerat regimul? Daca da, atunci ia nene si sufera pe patul de spital, in loc sa stai acasa cu cei dragi. Sau poate vrei sa nu mai prinzi Boboteaza !

Sa trecem, usor, de la mancare la beutiura. Recunosc, la momente festive si eu depasesc, cu 25 ml, norma de licoare cu grade  , dar stau si ma minunez de familiile, in care parinti si copii (chiar daca ai buletin si ti-au iesit tuleile pe fata, pana dispar parintii tai de pe fata pamantului, tu tot copilul lor vei fi!) si-au facut un obicei din a sta la aceeasi masa si a bea cot la cot. Una-i sa inchini un pahar cu vin cu parintii, alta-i sa te iei la intrecere cu tac’tu sa vezi care tine mai mult la bautura. Bine, nu le exclud aici nici pe doamne, c-asa le mai drojdesc unele dintre ele, ca numai doamne nu le mai poti numi! In aceeasi ordine de idei, sa stiti ca nu exista placere mai mare pentru un parinte (in special pentru mama) decat sa-si vada odrasla in stare de ebrietate si, daca se poate, asa ca un supliment de buna purtare, nitel batut. Asa se bucura maica-sa, nu altceva, dar abia se abtine sa nu bata din palme si sa nu exclame "Bravo, dragu’ mamii, uit’ ce bine-i semeni lu’ tac’tu ! Ca doua picaturi de apa. Sa nu te lasi pana nu-l intreci!".

Daca tot suntem la categoria food and drink, cum poti incepe pregatirea pentru Craciun cu cel putin doua saptamani mai devreme, iar a doua zi de Craciun sa te infiintezi la usa hipermarketului, pe motiv ca nu mai ai mancare si bautura ? Da’ unde-a incaput in tine atata mancare si bautura intr-o singura zi?! Ai, cumva, mai multe stomacuri ? Ca nu cred ca ai chemat la masa ta vreun boschetar lihnit de foame si ti-a ras toata mancarea. De bine de rau, oricat de greu ii este romanului, la Sarbatori, fiecare familie se pregateste cat poate de bine; nimeni, cu un minim bun simt, nu asteapta sa-l invite altul la masa, fiecare are…Cele mai bune gospodine sunt acelea care cumpara cozonacii si prajiturile de la hipermarket, motivand ca n-au timp sa le pregateasca acasa, dar ele-s somere…

Cand eram copil, auzeai colinde in seara din Ajunul Craciunului si in prima zi de Craciun. Si cand spun colinde, ma refer strict la cele traditionale, romanesti (unguresti, sasesti, samd), nu la tot felul de jingal-bel si meri-crismans…Acum se canta colinde incepand de la Sfantul Nicolae, ca pana la Craciun sa ti se acreasca de-atatea colinde. Ati observat ca toti artistii stiu sa cante colinde, scot CD-uri cu colinde in preajma Sarbatorilor, participa la diverse spectacole dedicate Craciunului, ma, dar toti vor bani ! Ia sa ma fi dus la concertul lu’ Fuego cu cativa colaci, vreo doua mere si un pumn cu nuci, ma primea la concert ? Sau cu aceleasi produse sa fi mers la un magazin cu muzica si sa le dau in schimbul unui CD cu colinde cantate de Hrusca. Nu trece-un an, fara ca, in perioada Sarbatorilor de iarna, sa nu-l vad pe Hrusca colindand pe la vreun post tv. Tat anu’ nu stie nimeni nimic de el si hop in decembrie il si vezi pe toate posturile tv romanesti. Intreaba pe oricine vrei daca stie cu ce se ocupa Stefan Hrusca in Canada ( sau unde-o fi locuind el in timpul anului ) si vezi daca stie cineva. Ori ti-or raspunde ca le canta alora colinde tot anu’, ori ca Hrusca hiberneaza 11 luni pe an si-ntr-a doispea se trezeste si vine-n Romania la colindat.

Asa de mult ne place sa importam fel si fel de sarbatori de la alte popoare, cu mult straine noua, si asa mai inventam la obiceiuri, ca am ajuns sa ne batem joc de traditiile noastre autentice, iar peste o generatie doua, singurul Mos Craciun o sa fie cel de pe eticheta sticlei de Coca Cola.

Acum, daca ati ajuns cu lectura textului pana aici, s-ar putea sa aveti o problema. Inchideti urgent calculatorul si bucurati-va de Craciun!

Sursa: caietul.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
228

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
214

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
312

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...