Ce contin cartofii prajiti de la renumitele fast-food-uri?
Stiri Botosani Monday, 31 August 2015 ActualitateCe preferati intre cartofii prajiti acasa si cei de la fast-food? Sigur veti alege a doua varianta! Ei bine,o firma a publicat lista ingredientelor.
Este importanta o precizare, si anume ca reteta poate varia de la o tara la alta, in functie de recomandari si de exigentele agentiilor de siguranta a alimentelor.
Produsele folosite in fast-food-uri
Dintre acestea, cateva sunt destul de nocive pentru sanatate:
Cartofii – de calitate indoielnica de cele mai multe ori.
Uleiul de sofranel – acest ulei contine Omega 6 si putin Omega 3 sau el lipseste. Absenta Omega 3 poate cauza inflamari si poate provoca aparitia mai multor boli. Prezenta Omega 6 in acest ulei mareste riscul inflamator.
Acidul citric (E330) – la baza, acidul citric este prezent in mod natural in corpul uman si in lamai. sunt firme care nu folosesc aceasta versiune. Faimosul E330 este folosit foarte des in alimentatia industriala. Se prepara prin fermentatie fungica, sintetizata de mucegaiul negru.
Pirofosfatul (E220) – numit si acid de sodiu. Acest compus este folosit pentru a oferi cartofilor prajiti culoarea aceea apetisanta si bine rumenita caracteristica firmei. Consumat in cantitati mari, acest ingredient poate provoca inflamatii la nesfarsit, putand ajunge pana la osteoporoza.
Dextroza – daca acesti cartofi prajiti sunt la fel de savurosi de fiecare data, este din cauza prezentei extrem de mare a zaharului in alimentul despre care vorbim. Daca mancati prea multi cartofi prajiti dintr-odata, riscati sa vi se mareasca extrem de mult continutul de zahar din sange si sa forteze metabolismul sa pastreze surplusul sub forma de grasime.
Uleiul de canola (rapita) – este un organism modificat genetic, nu este cel original. Nu este altceva de spus despre acest ingredient.
Dimetilpolixiloxanul (E900) – acest ingredient nu este prezent doar in cartofii prajiti, dar si intr-o gama variata de produse alimentare de tip fast-food, dar si in produsele cosmetice ca sampoane, demachiant sau chiar produse de intretinere.
Uleiul in care se prajesc cartofii – este special conceput pentru a praji produsul. Este vorba despre un amestec compus din 7 uleiuri diferite, dintre care cele mai multe sunt modificate genetic: ulei de soia (modificat genetic), acid citric (modificat genetic), ulei de canola (modificat genetic), ulei de porumb (modificat genetic), ulei de soia hidrogenata cu tert-butil-hidro-chinona (modificat genetic) si polidimetilsiloxan.
TBHQ (tert-butil-hidro-chinona – E319) – este un antioxidant chimic extrem de daunator pentru sanatate. De fapt, acesta este capabil sa modifice ADN-ul persoanei daca este consumat o perioada lunga de timp si totodata este suspect de a fi extrem de cancerigen. TBHQ-ul este legat de numeroasele cazuri de dezechilibru hormonal, de probleme cutanate si respiratorii. Aceasta substanta este pe baza de petrol si se regaseste in 18 articole ale anumitor meniuri.
Uleiul de soia hidrogenat – hidrogenarea acestui ulei sanatos presupune modificarea si anularea tuturor binefacerilor reale pentru sanatate.
Amatorii produselor fast-food o stiu prea bine: dupa o masa copioasa, dupa cateva minute sau dupa cateva ore, se instaleaza foamea. Dar de ce?
Exista două tipuri de zaharuri: lente si rapide. In alimentele tip fast-food, se regasesc cele rapide, la nivelul inalt al glicemiei.
Primind o anumita cantitate de glicemie, corpul secreta insulina. Aceasta este cea care va face zaharul sa penetreze celulele, pentru a evita sa ramana in sange.
Din pacate, atunci cand se grabeste procesul, zaharul se transforma in grasime. Ca rezultat, muschii nu vor folosi decat zaharul care patrunde in celule. Deci, energia stocata se termina rapid. Si pentru ca digestia acestor tipuri de alimente este rapida, senzatia de foame apare imediat dupa ce ati mancat.
Pe termen scurt, corpul inmagazineaza grasime, iar pe termen lung consecintele sunt mai neplacute: celulele devin mai insensibile la insulina, favorizand diabetul de tip 2 si alte boli cronice.
Sfatulmedicului.ro
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
PSD Botoșani: Începe proiectarea noului pod dintre Vârfu Câmpului și Zvoriștea! (Foto)
Astăzi, 20 ianuarie 2025, începe proiectarea noului pod peste Siret de pe DN29A, Dorohoi - Suceava. Pe 8 ianuarie, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași a emis ordinul de în...
APIA Botoșani: Anunț privind stadiul autorizării plăților aferente anului de cerere 2024!
Până la data de 16 ianuarie 2025, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani a autorizat la plată suma totală de 205.115.655 lei, reprezent&ac...
Se anunță încă o zi liberă la finalul acestei săptămâni!
Vineri, 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătoare cunoscută ca Mica Unire, este zi nelucrătoare conform Codului Muncii. Astfel, angajații vor avea o minivacanță de trei...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 0.64 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici