Ce atributii are politistul local din cartierul tau? Cand si cum te poate ajuta
Stiri Botosani Saturday, 10 October 2015 ActualitateConform Legii nr. 155/2010 care reglementeaza activitatea politiei locale, politistii locali au atributii in sase domenii:
-Ordine si liniste publica
-Circulatie
-Disciplina in constructii si afisaj stradal
-Protectia mediului
-Activitate economica
-Evidenta populatiei
-Ordine si liniste publica
Politistul local mentine ordinea si linistea publica in zonele in care este arondat, inclusiv in in imediata apropiere a unitatilor de invatamant publice, a unitatilor sanitare publice, in parcarile auto, precum si in zonele comerciale si de agrement, in parcuri, piete, cimitire sau in alte asemenea locuri publice, informează un amplu material Avocatnet.ro.
Legea il obliga sa participe, alaturi de institutiile abilitate, la activitati de salvare si evacuare a persoanelor si bunurilor periclitate de calamitati naturale ori catastrofe, precum si de limitare si inlaturare a urmarilor provocate de astfel de evenimente;
De asemenea, el trebuie sa identifice cersetorii, persoanele fara adapost sau copii lipsiti de supravegherea si ocrotirea parintilor si sa ii incredinteze serviciului public de asistenta sociala, care sa le rezolve situatia mai departe.
Politistii locali sunt cei care se asigura ca stapanii unor caini agresivi sau periculosi (cum sunt considerati cei din rasele pitbull, rottweiller, dog argentinian, mastiff sau ciobanesc caucazian) isi respecta toate obligatiile pe care le au vizavi de cresterea si ingrijirea acestora, fiind abilitati sa sanctioneze proprietarii care incalca prevederile legale.
Totodata, politistii locali sunt cei care constata contraventii si aplica sanctiuni pentru nerespectarea normelor legale privind convietuirea sociala, pentru faptele constatate in raza teritoriala de competenta.
Politia locala iti poate da amenzi rutiere
In domeniul circulatiei publice, politistii locali au sarcini precise, stabilite prin articolul 7 din Legea nr. 155/2010, asemanatoare cu cele ale politistilor rutieri. Atunci cand isi exercita atributiile de circulatie, agentii locali de politie trebuie sa fie echipati intr-un mod similar cu agentii de circulatie din politia rutiera. Mai exact, sunt obligati sa poarte o uniforma specifica, iar in functie de anotimp, peste uniforma vor purta vesta sau scurta cu elemente reflectorizante, pe care este imprimata emblema "POLITIA LOCALA", precum si cascheta cu coafa alba.
Potrivit Legii nr. 155/2011, politistii locali au dreptul sa constate contraventii si sa aplice sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind privind oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis.
De asemnea, acestia au dreptul sa dispuna masuri de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar.
Politistii locali mai pot da amenzi de circulatie si pentru incalcarea normelor legale privind masa maxima admisa si accesul pe anumite sectoare de drum, avand dreptul de a efectua semnale de oprire a conducatorilor acestor vehicule.
In plus, agentii politiei locale pot constata contraventii si aplica sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulatia in zona pietonala, in zona rezidentiala, in parcuri si zone de agrement, precum si pe locurile de parcare adaptate, rezervate si semnalizate prin semnul international pentru persoanele cu handicap.
Nici pietonii nu scapa de amenzi, politia locala avand dreptul sa ii sanctioneze si pe acestia pentru incalcarea normelor rutiere. In aceeasi situatie se afla si biciclistii, conducatorii de mopede sau de vehicule cu tractiune animala.
In cazul unor accidente rutiere soldate cu victime, politistii locali trebuie sa asigure paza la locul accidentelor si sa ia primele masuri necesare pentru conservarea urmelor, identificarea martorilor si a faptuitorilor. Daca este necesar, politistii locali trebuie sa asigure si transportul victimelor la cel mai apropiat spital.
O alta atributie pe care politia locala o mai are in domeniul circulatiei publice este aceea de a verifica integritatea mijloacelor de semnalizare rutiera si de a sesiza neregulile constatate privind functionarea semafoarelor, starea indicatoarelor si a marcajelor rutiere si acorda asistenta in zonele in care se aplica marcaje rutiere.
In plus, in cazul vehiculelor fara stapan, abandonate pe spatiul public, politia locala trebuie sa colaboreze cu structurile teritoriale ale Politiei Romane pentru a identifica detinatorul sau utilizatorul respectivului autovehicul.
De asemenea, politistii locali mai au ca atributii de circulatie:
-sa asigure fluenta circulatiei pe drumurile publice din raza teritoriala de competenta, avand dreptul de a efectua semnale regulamentare de oprire a conducatorilor de autovehicul exclusiv pentru indeplinirea atributiilor conferite de prezenta lege in domeniul circulatiei;
-sa participe la actiuni comune cu administratorul drumului pentru inlaturarea efectelor fenomenelor naturale, cum sunt: ninsoare abundenta, viscol, vant puternic, ploaie torentiala, grindina, polei si alte asemenea fenomene, pe drumurile publice;
-sa participe, impreuna cu unitatile/structurile teritoriale ale Politiei Romane, la asigurarea masurilor de circulatie ocazionate de adunari publice, mitinguri, marsuri, demonstratii, procesiuni, actiuni de pichetare, actiuni comerciale promotionale, manifestari cultural-artistice, sportive, religioase sau comemorative, dupa caz, precum si de alte activitati care se desfasoara pe drumul public si implica aglomerari de persoane;
-sa sprijine unitatile/structurile teritoriale ale Politiei Romane in asigurarea masurilor de circulatie in cazul transporturilor speciale si al celor agabaritice pe raza teritoriala de competenta;
-sa acorde sprijin unitatilor/structurilor teritoriale ale Politiei Romane in luarea masurilor pentru asigurarea fluentei si sigurantei traficului
Disciplina in constructii si afisajul stradal
In ceea ce priveste domeniul constructiilor si al afisajului stradal, politia locala efectueaza controale pentru identificarea lucrarilor de constructii executate fara autorizatie de construire si chiar participa la actiunile de demolare/ dezmembrare/dinamitare a constructiilor efectuate fara autorizatie pe domeniul public prin asigurarea protectiei perimetrului si a libertatii de actiune a personalului care participa la aceste operatiuni specifice.
Politistii locali trebuie sa verifice si daca sunt respectate normele legale privind afisajul publicitar, afisajul electoral si orice alta forma de afisaj/reclama, inclusiv cele referitoare la amplasarea firmei la locul de desfasurare a activitatii economice.
Protectia mediului
In domeniul protectiei mediului politistii locali trebuie sa:
-controleze respectarea prevederilor legale privind conditiile de ridicare, transport si depozitare a deseurilor menajere si industriale;
-sesiseze autoritatilor competente cazurile de nerespectare a normelor legale privind nivelul de poluare, inclusiv fonica;
-participe la actiunile de combatere a bolilor infectioase sau parazitare deosebit de grave si a epidemiilor;
-identifice bunurile abandonate pe domeniul public si sa aplice procedurile legale pentru ridicarea acestora;
-verifice igienizarea surselor de apa, a malurilor, a albiilor sau cuvetelor acestora;
-verifice asigurarea salubrizarii strazilor, a cailor de acces, a zonelor verzi, a rigolelor, indepartarea zapezii si a ghetii de pe caile de acces, dezinsectia si deratizarea imobilelor;
-verifice existenta contractelor de salubrizare incheiate de catre persoane fizice sau juridice;
-verifice ridicarea deseurilor menajere de operatorii de servicii de salubrizare, in conformitate cu graficele stabilite;
-verifice si sa solutioneze sesizarile cetatenilor privind nerespectarea normelor legale de protectie a mediului si a surselor de apa, precum si a celor de gospodarire a localitatilor;
Activitate comerciala. Cand poate veni politia locala in control?
Politia locala are o serie de atributii importante si in ceea ce priveste desfasurarea activitatilor comerciale.
Spre exemplu, politistii locali trebuie sa verifice legalitatea activitatilor de comert stradal si a activitatilor comerciale, inclusiv din pietele agroalimentare, targuri si oboare.
Mai mult decat atat, ei au dreptul sa efectueze controale la agentii economici pentru a verifica daca firmele au autorizatii si aprobarile necesare pentru desfasurarea activitatii, daca detin documente de provenienta a marfii, buletine de verificare metrologica pentru cantare, avize si alte documente stabilite prin legi sau acte administrative ale autoritatilor administratiei publice centrale si locale. In plus, politistii locali pot verifica orarul de aprovizionare si functionare al operatorilor economici, dar si daca agentii economici respecta obligatiile legale in ceea ce priveste afisarea preturilor, a produselor comercializate si a serviciilor.
In acelasi timp, politia locala poate sa verifice respectarea normelor legale privind comercializarea obiectelor cu caracter religios, a produselor din tutun sau a bauturilor alcoolice.
Evidenta populatiei
In ceea ce priveste evidenta persoanelor, politistii locali au un numar restrans de atributii. Spre exemplu, ei trebuie sa inmaneze cartile de alegator celor care implinesc 18 ani, dar si sa aplice sanctiuni pentru nerespectarea normelor legale privind domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani.
Ce ar trebui sa mai stiti
Potrivit normelor legale, politistii locali sunt obligati ca, atunci cand isi exercita atributiile de serviciu, sa isi decline, in prealabil, calitatea si sa prezinte insigna de politist si legitimatia de serviciu. Singura exceptie de la aceasta regula este situatia in care rezultatul actiunii este periclitat, daca politistul isi declina identitatea.
"La intrarea in actiune sau la inceputul interventiei ce nu sufera amanare, politistul local este obligat sa se prezinte, iar dupa incheierea oricarei actiuni sau interventii sa se legitimeze si sa declare functia si unitatea de politie locala din care face parte", prevede Legea nr. 155/2010.
De asemenea, trebuie sa stiti ca politistii locali au dreptul sa intervina si in afara orelor de program pentru exercitarea atributiilor de serviciu, in raza teritoriala de competenta, cand afla de existenta unor situatii care justifica interventia lor.
Spune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
O nouă căsuță ridicată de o asociație din Botoșani oferă noi speranțe pentru persoanele aflate în dificultate!
După o săptămână de muncă dedicată amplasării acestei casute, în săptămâna următoare va fi amenajat interiorul, astfel încât să poată fi oferit un cămin pent...
O adolescentă de 15 ani din Botoșani a dispărut noaptea trecută de la domiciliu, sunați la 112 dacă ați văzut-o!
GURIUC CLAUDIA ELENA are următoarele semnalmente: 1,65 m înălțime, 60 de kg, păr castaniu, tuns la nivelul umerilor, ochi căprui. Vestimentație la momentul plecării: geacă de fâ...
Protestul polițiștilor de la ordine publică a dat rezultat: Zilele de sâmbătă și duminică lucrate vor fi plătite!
Mobilizarea sindicaliștilor a adus un prim rezultat imediat, Guvernul anunțand că va face o excepție pentru angajații din ordine publică, acceptând să plătească suplimentar pentru munca...
Newsletter
Abonează-te la Newsletter-ul Stiri Botoșani pentru a fi la curent cu cele mai noi știri și reportaje!
© 2025 WEB EMOTION SRL | Toate drepturile rezervate.
Web Emotion, Live.Botosani.ro, Botosani.ro Stiri.Botosani.ro si logo-urile acestora sunt marci inregistrate ale Web Emotion. Toate celelalte marci sunt proprietatea companiilor detinatoare. Reproducerea continutului din acest site este permisa numai cu acordul Web Emotion.
Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Despre Cookie-uri
Pagină generată în 2.82 secunde
Acest website foloseşte cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienţă mult mai bună de navigare şi servicii adaptate nevoilor şi interesului fiecăruia. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare. Mai multe detalii despre cookie-uri aici