Ce ascunde foamea de bani a statului

Ce ascunde foamea de bani a statului
Romania a imprumutat in ultimii trei ani aproximativ 800 mil. euro pe luna, astfel ca datoria publica a crescut de peste doua ori fata de 2008, la 52 mld. euro. Calculele vin in contextul in care Ministerul Finantelor a lansat marti un nou imprumut pe piata americana.

Analistii economici afirma ca aceasta situatie este cu dublu tais. Ne salveaza pe moment, insa risca sa ne ingroape viitorul.

Foamea de bani a statului pare de nestavilit. Dupa ce luni, a luat de la bancile locale 500 de milioane de lei, la 5,22%, cel mai mic cost din istorie, Ministerul Finantelor a lansat marti un nou imprumut, de aceasta data pe piata americana, intre 500 milioane dolari si 1 miliard de dolari. La ora publicarii materialului, rezultatele emisiunii nu erau cunoscute.

Ministerul Finantelor a anuntat ca Romania a atras marti de pe piata americana 750 milioane de dolari prin intermediul unei emisiuni de obligatiuni la 10 ani. Bondurile au un cupon de 6,75% si un randament in scadere cu 0,425 puncte procentuale, la 6,45%.

Faptul ca statul se imprumuta intr-un asemenea ritm, din ce in ce mai rapid, a impartit analistii economici in doua. Unii cred ca Ministerul Finantelor face un lucru bun, pentru ca profita de randamentele bune si isi rostogoleste o parte din datoriile acumulate in trecut la costuri mai mari.

Altii spun ca ritmul alert in care statul se imprumuta arata cat de grava este situatia bugetara si ca, prin aceste credite, statul incearca imposibilul - sa finanteze un deficit bugetar ireal (1,9% din PIB) asumat prin acordul cu FMI.

"Romania este printre tarile cu cea mai mare libertate de miscare in cazul unei cresteri a randamentelor obligatiunilor. Trebuie sa profite de acest climat pozitiv si sa lanseze un nou imprumut pe piata americana", declara, recent, Juraj Kotian, Co-Director Cercetare Macro/Fixed Income pentru ECE in cadrul Erste Group. Iata ca acest lucru se intampla.

Ce spun analistii autohtoni?

"Statul cauta sa isi rezolve problemele de lichiditate pe termen scurt din piata locala, iar de afara cauta sa rostogoleasca imprumuturile. E o strategie care are si parti bune, insa pe ansamblu nu face altceva decat sa ascunda gunoiul sub pres", spune analistul Cristian Dinulescu.

Care sunt riscurile?

"Oficialii au iesit sa se imprumute pe plan extern ca sa plateasca ratele datoriei publice, care sunt scadente. O regula de aur a economiei spune ca in 10 ani se dubleaza dobanda, asa incat vom plati dublul acestei datorii", a declarat economistul Daniel Ionescu, pentru Bursa.

Pentru analistul Calin Rechea, problema importanta este ce face guvernul cu banii imprumutati. Daca banii luati de pe piata din SUA ar fi folositi pentru ce se vehiculeaza in prezent, respectiv, cresterea pensiilor si a salariilor, atunci avem o problema.

"Banii nu cred ca vor fi folositi intr-un mod util ca sa se vada ceva. In loc sa reducem datoria, avand in vedere ca peste tot in lume se discuta despre acest lucru, noi o crestem. Nu o sa ne ajute absolut deloc", spune Rechea.

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a declarat recent ca revenirea Romaniei pe piete nu este o optiune, ci un "must" si trebuie realizata pe baza unei strategii si "nu foarte scump" , in paralel fiind necesar ca de la ancora programului cu FMI care se incheie in 2013 sa trecem la alte ancore bazate pe cadrul comun european.

"Revenirea Romaniei pe piete este un `must`. Nu este o optiune: o fac sau nu. Ce putem sa facem este sa revenim corect (pe piete - n. red.), nu foarte scump, cu o traiectorie de costuri acceptabile. Daca nu o faci in baza unei strategii, ci din joi in Pasti, o faci intr-o maniera necredibila. Daca o mai faci si cand esti cu cutitul la os, pietele sunt sangeroase, au mirosul sangelui si te executa. Un dialog al Ministerului Finantelor cu pietele este obligatoriu", a declarat ieri Isarescu.

Inainte de emisiunea de obligatiuni pe 10 ani in dolari, de marti, pentru care si-a propus un randament indicativ de 6,5%, statul a mai imprumutat de pe piata americana, in ianuarie, 1,5 miliarde de dolari, la un randament de 6,875%.  A avut oferte de 7 miliarde.

"La prima emisiune s-a platit un fel de prima de reintrare in piata, dupa 15 ani. Era de asteptat", a explicat analistul Cristian Dinulescu.

"Este foarte interesant de vazut cat va fi randamentul acum. Daca atunci aceasta prima de `reinstalare` era justificata, acum ea va reflecta adevarata perceptie a investitorilor", a mai spus acesta.

Pe langa banii luati de pe piata americana, statul a mai imprumutat in acest an 18 miliarde de lei de pe piata interna. In total, statul a imprumutat de la inceputul anului 23,2 miliarde de lei, adica o treime din nevoia de finantare estimata pentru acest an.

Datoriile, ritm infernal

Dincolo de speculatiile privind nivelul randamentelor, cert este ca datele privind datoria publica prezentate de Banca Nationala arata tot mai prost.

Romania s-a indatorat, in ultimii trei ani, cu aproximativ 800 milioane de euro luna de luna. Datoria publica a urcat astfel, la 222,77 miliarde lei (52 de miliarde de euro), in crestere de peste doua ori fata de nivelul de acum trei ani (91,9 miliarde lei).

Numai in ultima luna din anul trecut, datoria publica a crescut cu peste 8 miliarde de lei, la 222,8 miliarde de lei sau aproape 40% din produsul intern brut, arata datele Ministerului de Finante.

Puse cap la cap, datele statistice arata ca datoria publica a crescut, din 2008 pana in prezent, cu aproximativ 780 milioane de euro pe luna.

Singura veste buna este ca avem, in continuare, o datorie mica in comparatie cu alte state din UE. La noi nu depaseste 32,5% din PIB, in timp ce media europeana este de 82,2% din PIB.


Sursa: dailybusiness.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Lecția de viață a afaceriștilor cu magazin în Botoșani: ”Frații noștri mai mici s-au sacrificat pentru ca noi să putem face o facultate!”

astăzi, 10:11
17

Firma Dedeman a fost ridicată de doi frați, Dragoș și Adrian Pavăl, născuți într-un sătuc din județul Suceava. Dragoș, cel mai mare dintre frați, a fost îndemnat să meargă la ...

Elev din Botoșani, Medalie de Aur la Olimpiada Națională de Limbi Clasice!

astăzi, 09:09
88

S-au calificat 302 elevi din 36 de județe ale țării.Printre participanți au fost și elevi din Botoșani care au reușit performanțe remarcabile.Astfel, Yanis-Andrei Cazaciuc, elev în c...

Floriile şi Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului

astăzi, 08:31
44

Astăzi se încheie perioada Postului Mare propriu-zis, însă postirea noastră nu se termină, ci creşte în asprime şi intensitate în Săptămâna Sfintelor Pătimiri. P...