Ce ar trebui să ştie toate botoşănencele! Cu un simplu test, GRATUIT, viaţa le poate fi salvată!

Cu o simplă trimitere de la medicul de familie, orice femeie din judeţul Botoşani ar putea afla dacă suferă sau nu de cancer de col uterin şi important de ştiut este că nu trebui să plătească niciun ban pentru aceste analize.

Din păcate, deşi la nivelul judeţului Botoşani se derulează de doi ani un program de screening în cadrul căruia femeile îşi pot face gratuit testul Babeş Papanicolau, pentru depistarea acestei cumplite boli, puţine sunt cele care ajung la medicul ginecolog chiar şi pentru un simplu control.

Medicii de la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie atrag atenţia că la cancerul de col uterin simptomatologia apare în stadiile terminale când nu se mai poate face nimic. Şi mai îngrijorător este faptul că pe mâna medicilor ajung paciente din ce în ce mai tinere, care abia au trecut de 30 de ani.

“Cu toate că de derulează un program de screening pentru cancerul de col uterin, totuşi femeile nu sunt suficient de informate. Dacă ele ar înţelege şi o dată pe an şi-ar face acest test Babeş Papanicolau, în afara oricărei simptomatologii trebuie să vină la ginecolog să îşi facă o consultaţie, o ecografie şi acest test.  Acest program se derulează pe perioada a cinci ani, s-au primit fonduri, nu aveam nicio scuză pentru neefectuarea acestui program.  În general, un pacient se prezintă la medic atunci când are o simptomatologie acută, mai ales atunci când apare fenomentul dureros sau o sângerare. Noi nu avem încă acea educaţie sanitară în care să ne prezentăm la medic pentru un consult profilactic. Aici trebuie să lucrăm foarte mult", a spus medicul Gina Puflea, coordonatorul Secţiei de Obstetrică şi Ginecologie Botoşani.

Aceasta a precizat că sunt femei care au fost diagnosticate cu cancer de col uterin, dar care atunci când sunt întrebate spun că nu au mai mers la medic chiar şi de zece ani pentru că s-au simţit bine. 

Acest program de screening pentru cancerul de col uterin se derulează prin intermediul medicilor de familie. Medicii de la Maternitate consideră că ar trebui să existe o mai bună colaborare între toţi factorii implicaţi în derularea programului, pentru ca acesta să fie unul eficient. Tot ce trebuie să facă o femeie dacă doreşte să facă acest test este să ceară medicului de familie o trimitere, iar în baza acesteia i se vor face analizele gratuit la Secţia de Obstetrică şi Ginecologie.

 

Spune-ne opinia ta