Ce amendă riști dacă rupi o lalea pestriță, „monument” al naturii. „Este monitorizată și protejată permanent!”

Lalelele pestrițe sunt florile care ne atrag cel mai mult atenția în această perioadă datorită coloritului lor special, însă nu mulți știu ce amendă riscă dacă le rup. Acest tip de flori se găsesc în pădurile din mai multe județe din țară, inclusiv în pădurile din Botoșani.

Ce amendă riști dacă rupi o lalea pestriță, „monument” al naturii. „Este monitorizată și protejată permanent!”

Romsilva atrage atenția turiștilor asupra faptului că în această perioadă, în mai multe zone din țară, înfloresc lalelele pestrițe.

Aceste lalele sunt flori declarate monument al naturii, protejate și supravegheate de specialiștii Romsilva. Persoanele care încalcă legea riscă amenzi de zeci de mii de lei.

Vă rugăm să NU RUPEȚI FLORILE! Locul lor e în natură unde le puteți admira și fotografia dacă doriți să le păstrați ca amintire. Laleaua pestriță a început să înflorească în mai multe locuri din țară și atragem, din nou atenția asupra faptului că aceasta este o floare rară și protejată. Laleaua pestriță, Fritillaria meleagris, este declarată monument al naturii și este monitorizată și protejată permanent de specialiștii Romsilva”, transmite Romsilva, potrivit Antena3 CNN.

Laleaua pestriță se regăsește în România în zone umede din  județe precum Bistrița Năsăud, Gorj, Cluj, Timiș, Brașov, Botoșani, Vaslui, Suceava și nu numai. Înflorește o singură dată, de la sfârșitului lunii martie, până în aprilie și durata de viață e aproximativ o săptămână.

Amenda pentru ruperea plantelor ocrotite de lege este cuprinsă între 3.000 și 7.500 de lei. Laleaua pestriță înflorește în aprilie sau mai, floarea având un motiv cadrilat, în variante de roșu spre purpuriu.

Planta poate atinge înălțimea de 40 de centimetri și crește în zone ierboase, în luncile râurilor, până la altitudini de 800 de metri.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Rareș Prisacariu, printre prezentatorii unei gale la care nominalizați sunt Patriarhul României, președintele Academiei și Leon Dănăilă!

astăzi, 08:45
23

Ediția a XIII-a a Premiilor Radar de Media, sub genericul „Valori Contemporane”, va avea loc la Sala Luceafărul din bucurești, pe 11 iulie 2024.Printre nominalizații la categoria P...

Oficial de la MapN, despre aparatul de zbor fără pilot descoperit în județul Botoșani: ”A rezultat că...”

astăzi, 08:18
131

Cu privire la informațiile referitoare la aparatul de zbor fără pilot descoperit în luna februarie în județul Botoșani, Biroul de presă al MApN face următoarele precizări:&Icir...

Sfințire de paraclis și hram la Mănăstirea Coșula. Ierodiacon hirotonit preot, starețul a primit ”Crucea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv” (Foto)

astăzi, 07:42
163

Slujba de sfințire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și ...