Ce afecțiuni anunță durerea în piept și când e motiv de îngrijorare

Tuturor ni s-a întâmplat să simțim o durere sau un disconfort în piept, la un moment dat. Deși în cele mai multe cazuri, cauza este o infecție respiratorie, atunci când vă confruntați des cu acest simptom, e indicat să mergeți la medic.

Despre durerile în piept

Dacă simțiți o durere puternică ce iradiază în spate, este un semn rău, ne spune Doctorul Zilei. O afecțiune severă este disecția de aortă (ruptura unui perete al vasului mare care duce sângele de la nivelul inimii îin periferie). Aceasta se manifestă prin durere toracică intensă, sfâșietoare la nivelul toracelui, poate iradia în spate, are risc crescut de deces și apare la pacienții cu hipertensiune arterială severă și factori de risc cardiovascular, dar și la tineri cu anomalii ale țesutului conjunctiv și aortă dilatată (sindrom Marfan etc.).

Dacă durerile în piept se simt ca niște înțepături și sunt însoțite de amorțirea unui braț, cea mai comună cauzaă este o duere musculară. Dacă durerea se intensifică atunci când schimbați poziția sau când respirați adânc, aceasta este cu siguranță cauza.

Dacă durerea este generalizată și te simți mai bine atunci când te ridici în picioare, poate fi semn că stratul care acoperă inima este puțin inflamat. Această afecțiune poartă denumirea de pericardită și este cauzată de febră, congestie nazală sau durere în tot corpul. În acest caz este important să mergeți cât mai repede la medic.

Cum faceți diferența între tipurile de dureri în piept?

Înțepături în piept


Acestea sunt cauzate de inflamația mușchilor din cauza exercițiilor fizice greșite. This pain is caused by an improper use of force in almost all cases,Acest tip de durere este puternică și se intensifică la schimbarea poziției și când respirați adânc. Poate fi ameliorată cu ajutorul anti-inflamatoarelor.

Arsuri în piept

Refluxul gastro-esofagian poate determina arsuri în zona sternului, însă acestea apar de obicei după o masă copioasă și în poziție orizontală în pat, spre deosebire de durerea cu caracter de arsură/presiune/greutate/gheară din angina pectorală care apare la efort fizic, poate iradia spre gât/mandibula/umăr și braț stâng și cedează la încetarea efortului sau la nitroglicerină.
Dacă durerea în piept apare după o viroză, după un episod febril, este însoțită de tuse, influențată de poziția corpului și respirație, trebuie exclusă prezența lichidului în jurul inimii sau plămânului prin ecocardiografie, respectiv radiografie toracică dacă există modificări la examenul clinic. Același tip de durere poate fi întâlnită când un cheag mic de sânge ajunge în plămân determinând infarct pulmonar. Când acest cheag este mare, poate determina lipsa de aer, pierderea stării de conștiență și risc crescut de deces.

Durere puternică însoțită de transpirații, lipsa aerului

Durerea în infarctul miocardic este de obicei foarte intensă, poate fi însotită de lipsa aerului, transpirații, grețuri și vărsături, pierderea stării de conștiență. Ea poate iradia la nivelul gâtului, umărului și brațului stâng, epigastrului. O astfel de durere la o persoană cu factori de risc cardiovascular trebuie să alarmeze pacientul și necesită solicitarea ambulanței.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început încrierile la Concursul Regional de creație literară și plastică „Dumnezeu, Biserica și eu"

astăzi, 20:18

„Acest concurs este o parte din sufletul meu! Vă invit pe toți să vă alăturați sufletului meu! Să adunăm copiii în numele credinței, să-i învățăm să se roage, să re...

Lansare de carte: Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă din Botoșani!

astăzi, 19:30

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumin...

Sfârșit de săptămână cu două spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani! (foto)

astăzi, 18:40

Sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5, va avea loc spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, în regia ...