CCR: Legea pensiilor este constitutionala

CCR: Legea pensiilor este constitutionala
Legea pensiilor este constitutionala, au decis miercuri magistratii Curtii Constitutionale. Hotararea a fost luata cu 5 voturi pentru si 4 impotriva, iar legea va ajunge acum pe masa presedintelui Traian Basescu pentru promulgare. PNL si PSD au anuntat ca vor incepe procedura de suspendare a sefului statului daca acesta va promulga legea.

Reactii la decizia CCR

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca social-democratii respecta decizia Curtii Constitutionale, dar ca ii vor cere din nou presedintelui Traian Basescu sa nu promulge Legea pensiilor. In caz contrar vor declansa suspendarea acestuia.

"Forma de adoptare a fost o forma fraudata si azi (miercuri, n.red.) vom trimite o scrisoare lui Basescu prin care ii vom cere sa nu promulge o lege adoptata in mod fraudulos, sa o retrimita in Parlament pentru a fi discutata si votata democratic. Daca Basescu isi va pune semnatura pe o lege votata in mod fraudulos, decizia noastra e anuntata - vom declansa procedura de suspendare a presedintelui", a mai spus Ponta.

Varujan Vosganian, vicepresedintele PNL, este de parere ca daca presedintele Traian Basescu promulga Legea pensiilor, legitimeaza o infractiune.

"Sunt dezamagit de decizia luata de CCR. Daca presedintele promulga Legea, legitimeaza o infractiune de drept comun care s-a facut in Parlament", a spus Vosganian.

Vicepresedintele PNL a mai spus ca in cazul in care seful statului va promulga legea, formatiunea sa isi rezerva dreptul de a utiliza alte cai de atac.

Sindicalistii ameninta cu proteste

Bogdan Hossu, liderul confederatiei sindicale Cartel Alfa, a declarat ca ii va cere presedintelui Traian Basescu sa retrimita Legea pensiilor la Parlament.

"Vom face o scrisoare catre presedintele Traian Basescu si ii vom cere sa returneze legea la Parlament pentru a o dezbate din nou. Decizia ramane la presedintele Romaniei", a spus Hossu.

Liderul confederatiei sindicale Cartel Alfa a tinut sa precizeze ca, in cazul in care seful statului va promulga aceasta lege, sindicalistii vor iesi in strada. "Ramane ca numai actiunile de strada sa modeleze decizia Parlamentului", a spus Hossu.

Marius Petcu, presedintele CNSLR-Fratia, considera ca decizia prin care Curtea Constitutionala a stabilit ca Legea sistemului unitar de pensii publice este constitutionala este una politica, fiind o lovitura data viitorilor pensionari. "Constat ca politicul isi baga mereu coada", a afirmat liderul CNSLR-Fratia.

Pe de alta parte, liderul deputatilor PD-L, Mircea Toader, a apreciat ca decizia Curtii Constitutionale privind Legea pensiilor va duce la deblocarea lucrarilor din Camera Deputatilor. El a precizat ca ii asteapta pe reprezentantii PSD si PNL sa participe la urmatoarea sedinta a Biroului Permanent.

PNL si PSD: Legea pensiilor incalca dreptul de proprietate!

Magistratii ar fi trebuit sa se pronunte in urma cu o saptamana cu privire la contestatiile depuse de PNL si PSD. Pe 29 septembrie, insa, judecatorii au amanat verdictul, motivand ca au nevoie de timp, pentru ca au de analizat o lege foarte importanta.

PNL si PSD au depus cate o contestatie, dupa ce legea a fost adoptata de deputati in 15 septembrie. Cele doua formatiuni au sustinut ca Legea pensiilor incalca dreptul de proprietate si dreptul la un trai decent. Opozitia nu este de acord nici cu egalizarea varstei de pensionare si nici ca punctul de pensie sa fie mai mic de 45% din salariul mediu brut pe economie.

O alta prevedere a legii contestata este legata de varsta de pensionare. Astfel, potrivit noii legi, pana in 2030 atat femeile cat si barbatii vor iesi la pensie la 65 de ani. In sistemul public de pensii au fost introdusi si parlamentarii sau diplomatii, dar si cei platiti pe drepturi de autor sau PFA. (ziare.com)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Delicii sănătoase: secretul din spatele succesului laboratorului de patiserie "Cuptorul Nelei" (galerie foto)

astăzi, 11:05
35

Cu o viziune clară, Nela Andrici, inginer în industria alimentară, a înființat un laborator de patiserie specializat în produse din aluat dospit, oferind o gamă diversificată de...

Comercianții de carne prinși pe picior greșit de forțele de ordine, s-a lăsat cu amenzi de aproape 40.000 de lei!

astăzi, 10:46
24

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a Inspecto...

Daniel Haidarli și Marea Degustare de la Iași: O poveste despre devotament și profesionalism (galerie foto)

astăzi, 09:40
49

În lumea fascinantă a vinurilor și gastronomiei, câteva evenimente deosebite au strălucit recent în peisajul cultural și culinar al României, sub îndrumarea atentă a...