Cauza morţii în cazul muncitorilor de la Ibăneşti. Un pompier a fost salvat la limită, după ce a leşinat lângă fosă

Cauza morţii în cazul muncitorilor de la Ibăneşti. Un pompier a fost salvat la limită, după ce a leşinat lângă fosă

   Foto: Observator

În fosa morţii, adâncă de şapte metri, şi-au găsit sfârşitul patru oameni. Un pompier voluntar al comunei, rudă cu una dintre victime şi vecin cu o alta, ar fi putut avea aceeaşi soartă. A scăpat miraculos.

"M-am asigurat eu cu o funie şi mi-am dat drumul. Erau toţi în apă, erau înecaţi, patronul stătea în picioare. Maxim un minut, atât am stat. Le-am zis oamenilor de acolo, de afară, să mă tragă că nu mai stau, nu mai pot să rezist. Şi apoi nu am mai ştiut şi am leşinat", a povestit cu groază Costel Purice, supravieţuitor.

Cocktail-ul mortal de substanţe din bazin

Fosa a fost golită în ziua respectivă cu ajutorul unei pompe mobile. Imediat după, primul bărbat a intrat pentru a curăța bazinul de decantare, la îndemnul administratorului fabricii. În doar câteva minute, alţi patru bărbaţi l-au urmat în fosa plină de gaze toxice în încercarea disperată de a se salva unul pe altul, relatează Observator.

"Tatăl meu a fost trimis prima persoană. A intrat acolo mai mult obligat. Toată ziua l-a stresat să meargă să repare o garnitură acolo. Îl ameninţa că îl dă afară", a declarat fiul unuia dintre bărbații morți.

Acuzaţiile curg după cel mai grav accident de muncă din ultimii 25 de ani

Patronul firmei a ajuns conştient la spital, însă a murit în mâinile medicilor. La necropsie s-a descoperit că victimele au suferit un edem pulmonar.

Acuzaţiile curg după cel mai grav accident de muncă din ultimii 25 de ani. Surse din anchetă spun că angajaţii au fost trimişi în bazinul cu apă reziduală fără echipament de protecţie. Iar unul dintre cei decedaţi lucra la negru. După tragedie, firma ar fi încercat să acopere neregulile.

"Am constatat că una dintre victime, cel care ar fi fost primul care a intrat în acea fosă, contractul individual de muncă a fost transmis imediat după incident. Niciunul dintre ei nu aveau în fişa postului asemenea atribuţii", potrivit inspectorului șef ITM Botoșani, Daniela Lozneanu.

Inspectoratul Teritorial de Muncă, dar şi Poliţia, au ridicat mai multe camere de supraveghere pentru a reface filmul tragediei.

Cei trei angajaţi ai fabricii de lactate vor fi înmormântaţi la sfârşitul săptămânii. Familiile lor vor primi un ajutor financiar din partea autorităţilor locale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ultimul gest făcut de bărbatul de 36 de ani, chiar înainte de a fi înghițit de apele Prutului!

astăzi, 14:04

O ieşire la iarbă verde, împreună cu prietenii, s-a transformat într-un coşmar pentru un grup de tineri din judeţul Botoşani.Amicul lor, un bărbat de 36 de ani, a dispărut &ici...

Starețul de la Sihăstria, despre caonizarea duhovnicilor botoșăneni. ”Când m-am simțit mai slab sau mai neputincios, le-am cerut ajutorul!” (Foto)

astăzi, 12:29
80

Reacția starețului Mănăstirii Sihăstria vine după ce Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea a nu mai puțin de 16 mari creștini români, printre aceștia aflân...

Litigiu între FC Botoșani și U Cluj, din cauza jucătorului plecat la Farul: ”Probabil că acum sunt supărați pe mine!”

astăzi, 11:32
293

Cele două au colaborat cândva, pentru transferul lui Victor Dican. Botoșani l-a cumpărat în 2022 pe acesta pentru 100.000 de euro, plus un procent de revânzare care însă nu...