Cati romani au drept de vot? Cifrele il contrazic pe Ponta

Cati romani au drept de vot? Cifrele il contrazic pe Ponta
Dupa controversele de la referendum, legate de numarul de romani cu drept de vot, scandal care a amanat reinstalarea lui Traian Basescu la Cotroceni si a fost transat la CCR, acum Biroul Electoral Central (BEC) a transmis, oficial, numarul total al alegatorilor inscrisi pe listele electorale permanente.

 Astfel, 18.242.414 de romani vor putea vota la alegerile parlamentare care vor avea loc duminica, numar cu 44.050 mai mic decat cel al romanilor care puteau vota la referendumul din vara, srie ziare.com.

 In vara, pe listele electorale permanente se aflau 18.292.464, conform Curtii Constitutionale, care s-a bazat pe datele transmise de Biroul Electoral Central.

 Numarul a fost sustinut la acea vreme chiar si de ministrul de Interne, Ioan Rus, schimbat ulterior de la sefia ministerului tocmai din cauza acestei declaratii.

 USL a contestat vehement in vara faptul ca ar fi 18 milioane de romani cu drept de vot, sustinand ca, in realitate, numarul este cu trei milioane mai mic.

Mini-recensamantul lui Ponta

 Pentru ca miza nu era elucidarea misterului "cati mai suntem?", ci validarea referndumului de demitere a lui Traian Basescu, prim-ministrul Ponta a organziat, in vara, un mini-recensamant. Guvernul sau a cerut prefecturilor, printr-o adresa din 7 august, sa actualizeze listele electorale.

Scopul urmarit de Cabinetul Ponta era de a scurta listele permanente, astfel incat numarul romanilor care s-au prezentat la urne sa depaseasca pragul de 50% plus unu, impus de CCR pentru validarea referendumului.

 Asadar, ca cei 8.459.053 de votanti care s-au prezentat la referendum sa atinga cvorumul, listele permanente trebuiau sa contina 16.918.104 de persoane. Deci Guvernul trebuia sa radieze 1.374.360 de romani de pe liste.

 Dupa aproape o luna de tegiversari si controverse legate de numarul de alegatori cu drept de vot, CCR a stabilit ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum. Curtea a tinut cont de numarul transmis de BEC - 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale permanente.

Trei zile pana la alegeri

 Abia acum, cand mai sunt doar trei zile pana cand romanii sunt chemati la urne, pentru a alege deputatii si senatorii care ii vor reprezenta in Parlament, si doar dupa presiunile societatii civile, dar si ale politicienilor, BEC a transmis, oficial, numarul de romani cu drept de vot.

 Potrivit situatiei publicate de BEC, numarul total al alegatorilor este 18.248.414.

 ARD a cerut, marti, MAI sa comunice oficial numarul alegatorilor cu drept de vot pentru alegerile din 9 decembrie, aratand ca pana la acea ora BEC nu detinea aceste date.

 De asemenea, presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca Guvernul Ponta creeaza conditii de fraudare a alegerilor neanuntand numarul de electori si a amintit Executivului sa nu-i omita pe cei 500.000 de romani cu domiciliul in strainatate.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doliu la Școala „Mihai Eminescu Ipotești: o profesoară dedicată Educației a trecut la cele veșnice!

astăzi, 13:35
1

Maricica Hluscu și-a dedicat mai bine de jumătate din viață Educației, în calitate de profesor și secretară a Școlii „Mihai Eminescu” Ipotești. Astăzi a fost înmorm&a...

Propunere a Ministerului Educației: Cursuri de prim-ajutor pentru personalul didactic din școli, grădinițe și creșe!

astăzi, 13:11
10

Personalul didactic al unităților de învățământ va fi instruit cu noțiuni de prim-ajutor, în cadrul unor cursuri de specialitate, propune Ministerul Sănătății în proi...

„Reinventing poetry”, proiectul care aduce arta și moda la Memorialul Ipotești!

astăzi, 12:13
40

Proiectul de artă și modă aduce în lumina reflectoarelor fashion designeri, artiști și creatori de frumos, cu toții animați de aceeași provocare, tema comună a acestei ediții fiind &bd...