Cati bani mai trimit acasa romanii care lucreaza in strainatate

Cati bani mai trimit acasa romanii care lucreaza in strainatate
Dupa ce ani la rand Romania a beneficiat de intrari importante de valuta de lucratorii romani din strainatate, inceputul acestui an e cel mai rau din 2005 încoace. Sumele trimise in tara de stranieri in primele doua luni cumuleaza 463 milioane euro, minimul ultimilor sapte ani pentru aceasta perioda, potrivit datelor BNR, noteaza capital.ro.

Daca în ianuarie remiterile stranierilor au fost cele mai mici din 2005 încoace, de numai 226 milioane euro, în februarie sumele au depasit usor acest minim, fiind de 237 milioane euro. Astfel, sumele cumulate pe primele doua luni din 2011 sunt cu o treime mai mici decât în perioada similara de anul trecut, când s-au cifrat la 702 milioane euro. De asemenea, nivelul banilor trimisi în tara de stranieri este de peste doua ori mai scazut decât cel de dinainte de criza - în primele doua luni din 2008 sumele se ridicau la 979 milioane euro.

Scaderea remiterilor stranierilor s-a accentuat în conditiile în care principalele destinatii ale acestora, Spania si Italia, se confrunta cu serioase probleme. Spania are cea mai ridicata rata a somajului din UE, de peste 20% de mai bine de un an, si, la fel ca si Italia, se confrunta cu o criza a datoriei publice.

Totodata, la începutul acestui an s-a înregistrat si o premiera, în sensul ca remiterile stranierilor au fost mai mici si decât sumele absorbite de România din fondurile europene – 609 milioane euro în ianuarie si februarie. In 2010, Romania a beneficiat pe partea contului curent de intrari de valuta de 3,81 miliarde euro la românii care lucreaza afara, comparativ cu 4,36 miliarde euro în 2009 sau cu vârful absolut atins în 2008, de 6,61 miliarde euro.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
159

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
88

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...

Un transformator suprasolicitat a provocat un incendiu la Flămânzi; clădirile din jur, la un pas de dezastru! (Foto, video)

astăzi, 18:03
99

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au cons...