Catastrofă ecologică în Ungaria: 4 persoane au murit, 120 au fost rănite

Catastrofă ecologică în Ungaria: 4 persoane au murit, 120 au fost rănite

   EPA

Ungaria a decretat marţi stare de urgenţă  după ce rezervorul unei fabrici de aluminiu a cedat şi a inundat mai multe localităţi. Patru oameni au murit, printre care un copil în vârstă de trei ani, şi peste 120 au fost răniţi (73 au necesitat spitalizare), potrivit unui bilanţ provizoriu dat publicităţii de autorităţile din ţara vecină. Printre răniţi se numără opt pompieri şi un ofiţer de poliţie, care a suferit arsuri chimice în timpul operaţiunilor de salvare.

Accidentul s-a produs luni în apropierea oraşului Ajkai, situat la 160 km de Budapesta, când la o întreprindere de alumină a avut loc o deflagraţie ce a condus la surparea barajului de protecţie al unui rezervor cu aşa-numitul `noroi roşu`, informează agerpres.



Aproximativ un milion de metri cubi de substanţă s-a scurs din rezervorul avariat de la fabrica MATK, trei aşezări fiind inundate cu scurgerile roşiatice, care sunt extrem de toxice şi conţin substanţe nocive precum plumbul. În unele locuri, rezidurile roşiatice, care au un PH 13 şi ard pielea, au ajuns şi la doi metri. Mulţi dintre localnici au scăpat urcându-se pe acoperişurile caselor şi au fost recuperaţi de salvatori, conform Libertatea.

Pompieri şi soldaţi în costume de protecţie chimică stropesc cu apă zona afectată, însă curăţarea ar putea dura foarte mult timp. Unităţi speciale au fost mobilizate pentru a împiedica scurgerea rezidurilor chimice care au ajuns în afluenţii Dunării. Experţii avertizeză că rezidurile scurse riscă să ajungă în apele fluviului.


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Post vacant într-o parohie din Botoșani, se caută preot pentru 230 de familii!

astăzi, 12:42
212

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat, pe 3 mai 2024, lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc condiții...

Focul pus cu intenție a distrus tone de furaje, pompierii au reușit să salveze casa și animalele!

astăzi, 10:52
255

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local....

Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)

astăzi, 09:35
940

Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând cu ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să ofere ma...