Catalina Lupascu: “Spitalul de Copii putea fi salvat de la comasare”

Catalina Lupascu: “Spitalul de Copii putea fi salvat de la comasare”

 Catalina Lupascu  

Potrivit unui nou proiect de lege al Ministerului Sanatatii, cadrele medicale vor putea face de garda acasa dupa-amiaza, noaptea, in weekend si in zilele de sarbatoare.

Vicepresedintele Consiliului Judetean, Catalina Lupascu, sustine ca daca acest proiect ar fi aparut inainte de a se realiza comasarea spitalelor botosanene, Spitalul de Copii ar fi ramas cu personalitate juridica si nu ar mai fi fost necesar sa se comaseze cu “Mavromati".

Spitalul Judetean ar fi putut sa functioneze cu sectia de pediatrie de la Spitalul din Saveni, unde sunt doi medici de specialitate.

De altfel, in proiectul de lege al Ministerului Sanatatii se precizeaza ca: “Prin Ordinul Ministrului Sănătăţii nr.323/2011 privind aprobarea metodologiei şi a criteriilor minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă au fost stabilite criteriile minime obligatorii pe care unităţile sanitare cu paturi trebuie să le îndeplinească în vederea încadrării în una din categoriile I – IV. Unul din criterii se referă la asigurarea continuităţii asistenţei medicale prin linii de gardă distincte într-un număr de specialităţi medicale corespunzător categoriei deţinute. In mod excepţional, unele unităţi sanitare au fost clasificate în mod provizoriu, până la 31 decembrie 2011 într-o categorie superioară în baza planului de conformare cu responsabilităţi şi termene de implementare precis specificate. Întrucât, conform planului de conformare există spitale care au obligaţia de a-şi completa liniile de gardă cu una sau mai multe linii de gardă, în diferite specialităţi, există la nivelul Ministerului Sănătăţii numeroase solicitări în acest sens. Prin asigurarea continuităţii cu gardă la domiciliu şi chemări în caz de urgenţă costurile unei linii de gardă se reduc în medie cu 50%".

“Ma gandesc in continuare ca ar fi trebuit sa se analizeze mai profund situatia spitalelor botosanene, si iata ca ni se dovedeste inca o data ca Ministerul a gasit solutii si pentru alte spitale care nu s-au comasat si care nu au facut aceasta mare greseala. Pe site-ul Ministerului Sanatatii, la capitolul transparenta decizionala, a aparut un proiect de lege care va intra in vigoare dupa 30 de zile, prin care garda se poate asigura cu maxim doi medici angajati, restul asigurandu-se inclusiv de medici la domiciliu, chemati in momentul in care e nevoie. Imi pare rau ca s-a luat aceasta decizie de comasare fara a fi aprofundata bine si cunoscuta fiecare unitate spitaliceacsa care urmeaza a fi desfiintata si imi exprim regretul in primul rand pentru Spitalul de Copii, unde managementul a dovedit ca se pot face multe si se pot asigura servicii de calitate, un spital care avea si bani si in care nimeni nu mergea cu medicamnete de acasa. Din pacate este tardiv tot ceea ce se intampla si e inca o dovada a incoerentei Guvernului Boc", a spus Catalina Lupascu, vicepresedintele Consiliului Judetean.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: În a doua zi de Paște sărbătorim Învierea Domnului și îl cinstim pe Sfântul și dreptul Iov

astăzi, 09:31
14

Sfântul și dreptul Iov, sărbătorit în acest an în a doua zi de Paște, a trăit în Avsitida, între Arabia și Idumeea. Tatăl său era Zaret, iar mama lui era Vosora....

Adăpost cu 28 de animale cuprins de flăcări într-o localitate din Botoșani!

astăzi, 08:58
119

Proprietarul a fost cel care a anunțat incendiul. Când a văzut flăcările, întreaga construcție de aproximativ 120 de metri pătrați ardea.La caz s-au deplasat pompierii din cadru...

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
502

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...