Cât de profitabil este, în realitate, mandatul de parlamentar

Câştigă 48.000 de euro indemnizaţie în patru ani de mandat, dar li se pare totuşi profitabil să investească şi 100.000 de euro într-o lună de campanie electorală ca să-şi asigure scaunul de deputat sau senator. Costurile unei campanii ca la carte ajung de regulă şi la 150.000 de euro, de trei ori peste pragul legal, sau chiar 300.000 de euro într-un colegiu.
 
Investiţia este totuşi profitabilă. Statutul, influenţa, imunitatea vin la pachet cu mandatul. În plus, parlamentul s-a dovedit, în ultimii 20 de ani, o uşă dechisă către contractele cu statul ale firmelor cu spate politic, către fondurile europene, dar şi către numirile oamenilor de încredere în companii de stat, care rulează bani publici.

Bani pe masa partidelor pun până şi candidaţii cotaţi cu şanse zero să ajungă în Parlament. Oficial, fiecare trebuie să plătească o taxă de start. Dacă la PNL taxa de candidatură este de aproximativ 2.000 de euro, la ARD urcă la 3.000 de euro, iar la PSD ajunge la 5.000 de euro, au declarat pentru gândul surse din partide.
 
Conducerile partidelor primesc de la candidaţi bani pentru campania naţională, sub formă de donaţii, contribuţia fiind stabilită de la centru.
 
Ghişe: "Asta întotdeauna se petrece, ce este surprinzător?"
 
Senatorul PNL, Ioan Ghişe, a declarat pentru gândul că s-a prezentat la casieria partidului unde a depus 8.000 de lei pentru campania naţională a liberalilor, cotizaţia fiind una obligatorie pentru orice candidat.
 
"Asta întotdeauna se petrece, ce este surprinzător? Campanie pe gratis se poate face? Cei 8.000 de lei pe care fiecare candidat îi dă la centru se cheltuiesc după cum stabilesc organele de conducere ale partidului. Banii intră în contul partidului, am primit chitanţă pentru ei, sunt donaţii pentru partid. Sunt bani primiţi de conducerea partidului pe bază de chitanţă, s-au depus la casierie. Vă pot prezenta chitanţa şi eu şi ceilalţi colegi", a explicat pentru gândul senatorul PNL, care va candida într-un colegiu din judeţul Braşov.
 
El a precizat că suma de 8.000 de lei este una fixă, indiferent dacă eşti candidat pentru Senat sau Camera Deputaţilor.
 
"S-a ştiut asta. Rămâi candidat din partea partidului dacă plăteşti suma de 8.000 de lei. Suma este la nivelul PNL, nu al USL, este o decizie internă a PNL. Aşa a fost întotdeauna. Pe lângă aceştia, fiecare candidat are nevoie de bani pentru propria campanie. Pentru condiţia de candidat desemnat de partid, fiecare are de dat pentru campania naţională, de când a fost acceptat în postura de candidat, suma de 8.000 de lei", a adăugat Ioan Ghişe.
 
Pe lângă cei 8.000 de lei donaţi PNL, candidaţii liberali au mai dat 3.500 de lei, garanţia obligatorie care se depune la Autoritatea Electorală Permanentă. În total, din start fiecare candidat al PNL a cheltuit din prima zi, în mod oficial, 11.500 de lei.
 
"Altădată au fost sume mai mari. Din memorie vă spun că în 2008 am plătit 100 sau 110 milioane de lei la partid", a adăugat Ghişe care a fost evoluţia donaţiilor obligatorii spre partid.
 
Cine sunt sponsorii?
 
Întrebat dacă este dispus să-şi prezinte sponsorii din campania personală, Ioan Ghişe, a precizat că nu doreşte acest lucru deoarece "unii nu doresc să fie identificaţi".
 
El a recunoscut însă că în timpul campaniei, unii candidaţi recurg la metode neortodoxe.
 
"Este posibil ca unii dintre candidaţi să facă exhibiţii financiare şi să folosească sume care nu sunt înregistrate contabil. Trăim în România. Este răspunderea lor şi a Curţii de Conturi. Şmecheriile pe care le fac candidaţii nu se fac în sumele prevăzute în lege. Şmecheriile se fac la tiraje, se declară un număr de exemplare şi fac alt număr de exemplare. Curtea de Conturi şi Autoritatea Electorală Permanentă trebuie să fie vigilente", a spus Ghişe.
 
Pentru senatorul PNL cea mai mare fraudă în timpul se înregistrează în ultimele zile, prin "pungile electorale".
 
"Cea mai mare fraudă electorală este când se dau pungi şi asta în mod special în mediul rural. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind mita electorală rezolvă în mediul rural astfel de cadouri? OUG în mediul rural este greu de aplicat, oamenii stau pe dealuri şi este greu să vezi cine ce dă", a spus Ghişe.
 
PNL are aproximativ 180 de candidaţi la parlamentare, ceea ce înseamnă că la nivel central s-au strâns aproximativ 1.5 milioane de lei.
 
PSD - DUBLU FAŢĂ DE PNL
 
Deşi sunt colegi de alianţă cu cei de la PNL, social-democraţii trebuie să cotizeze mai mult la conducerea centrală. Liviu Dragnea şi Victor Ponta au impus o cotă per candidat de 22.500 de lei, adica 5.000 de euro. Surse din PSD au declarat pentru gândul că la aceşti bani trimişi spre vistieria partidului se adaugă cei 3.500 de lei, garanţia pentru Autoritatea Electorală Permanentă.
 
PSD stă mai bine decât PNL şi în ceea ce priveşte numărul candidaţilor având aproape 230 de candidaţi. Cum donaţia a fost de 22.500 per candidat, suma strânsă în Kiseleff a depăşit cinci milioane de lei.
 
PDL a strâns deja primul milion de euro

 
Vasile Blaga a confirmat pentru gândul.info taxa de 3.000 de euro, dar se eschivează să estimeze câţi bani va investi ARD în toată campania. "E o copilărie să fac o asemenea estimare. Oricum, va fi puţin", a comentat liderul PDL.
 
Din cotizaţiile obligatorii, ARD strânge de la cei 452 de candidaţi 1.356.000 de euro la bugetul campaniei naţionale din care se tipăresc afişele, se trimit câteva bannere şi câteva mii de flyere în fiecare colegiu.
 

gandul.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câini îngropați pe câmp la Carasa: Polițiștii au demarat cercetări pentru a stabili cauza morții animalelor! (Video)

astăzi, 18:25

Cercetările continuă în cadrul dosarului penal deschis sâmbătă, 1 februarie, cu privire la săvârșirea infracțiunii de uciderea animalelor cu intenție fără drept, în c...

Patronul lui Sepsi, măsuri uluitoare după remiza de la Botoșani: „Prânzul pe care îl primeați zilnic de la noi va fi oferit gratuit familiilor nevoiașe!”

astăzi, 16:30

Discurs fără precedent al lui Laszlo Dioszegi, finanțatorul echipei Sepsi Sfântu Gheorghe! Acesta a anunțat măsuri uluitoare la clubul din Superliga, imediat după remiza covăsnenilor de s...

Nova Apaserv anunță posibile dificultăți în preluarea sesizărilor telefonice, în perioada 3-4 februarie 2025!

astăzi, 15:57

Nova Apaserv Botoșani informează că, în perioada 3-4 februarie 2025, pot apărea anumite dificultăți în preluarea sesizărilor, ca urmare a implementării unei soluții software de di...