Cât de PERICULOASE sunt băuturile carbogazoase

Cât de PERICULOASE sunt băuturile carbogazoase
Apa sau ceaiul sunt cele mai sănătoase modalităţi de hidratare. În ceea ce priveşte băuturile carbogazoase, acestea nu sunt recomandate să fie consumate deoarece conţin coloranţi şi foarte mult zahăr.
 
Băuturile carbogazoase nu hidratează organismul şi sunt periculoase pentru sănătate deoarece conţin coloranţi şi zaharuri.
 
"Această culoare (a sucurilor n.r.) de cele mai multe ori este obţinută în mod artificial cu E-uri care sunt de fapt coloranţii chimici de sinteză azoici. Şi aş da exemplu numai tartrazină, E 102, care s-a dovedit că poate fi periculoasă în sensul că modifică metabolismul tiroidei sau chiar poate forma aducţii de ADN, asta însemnând că acele micromutaţii pot fi începutul unui proces de cancerizare. Băuturile care pe lângă culoarea artificială şi aroma artificială conţin şi o cantitate mare de zaharuri nu ne hidratează, dar ne aduc foarte multe calorii goale. Un litru de băutură îndulcită poate să ne aducă până la 100-110 grame de zahăr alb. Această cantitate mare de glucide cu absorbţie rapidă va determina creşterea glicemiei şi risc de apariţie al obezităţii şi diabetului de tip 2. Astfel de băuturi pot conţine şi mulţi fosfaţi care pot dezechilibra balanţa calciu-fosfor şi să împiedice chiar fixarea calciului", a declarat, la România TV, dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Mai mult, "astfel de băuturi pot conţine şi substanţe excitante, substanţe de tip neurohormonal, ca taurina sau anumite forme de cofeină".
 
În ceea ce priveşte sucurile necarbogazoase de fructe, acestea sunt mai bune decât cele acidulate, însă nu pot fi numite sănătoase.
 
"Sunt mai bune decât băuturile carbogazoase, numai că trebuie să conştientizăm că un suc pasteurizat sau sterilizat practic nu mai are aceeaşi valoare biologică prin simplu fapt că enzimele au fost inactivate, o parte din vitamine de asemenea au fost distruse şi sigur şi ceilalţi macro şi micronutrienţi au suferit modificări importante şi de aceea nu putem pune egal între un suc de fructe pasteurizat şi fructul ca atare care este un aliment viu în momentul în care îl consumăm", a explicat Mencinicopschi.
 
Apa sau ceaiul sunt cele mai sănătoase metode de hidratare.
 
"Lichidul ideal pentru hidratare este apa, însă în urma unor experimente am descoperit un fenomen care ne-a confirmat că apa băută sub formă de ceai are o capacitate de hidratare foarte mare", a precizat doctorul.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

El este cel mai scump „fotograf” din Botoșani, o poză depășește 1300 de lei!

astăzi, 12:49
420

Cel mai scump „fotograf” vine din Botoșani. Mai exact, de la Biroul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani.O poză făcută de el îi face pe...

Apă întreruptă și restricții în Dorohoi și alte două localități din județ!

astăzi, 12:25
95

Urmare a avariei produse în zona localității Dolina pe conducta din oțel Ø 600 mm, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani va restricționa furnizarea apei, astăzi 08 mai 2024, încep&a...

Elevi și profesori din Botoșani premiați la concursul „Student pentru o zi” de la Suceava!

astăzi, 12:19
55

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a organizat, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, cea de-a XIII-a ediție a Concursului interjudețean pentru licee...