Cat de corupti sunt politistii? MAI ar putea testa integritatea profesionala a angajatilor sai

Personalul Ministerului Administratiei si Internelor ar putea fi supus unor teste prin care se va verifica gradul de integritate profesionala in exercitarea atributiilor de serviciu, potrivit unui proiect elaborat de MAI.

Prin proiectul de Ordin privind procedura de testare a integritatii profesionale a personalului, MAI propune identificarea modalitatilor de realizare a testarii integritatii profesionale, ca metode de preventie a coruptiei. Intr-un comunicat de presa, publicat vineri de MAI, se precizeaza ca, in prezent, testarea integritatii profesionale are regim clasificat, fapt care a atras o serie de critici si impunand noi dispozitii cu privire la testarea angajatilor din structurile MAI.

Astfel, potrivit noilor reglementari, subiect al testarii poate fi orice angajat al MAI. Conform ministerului, selectarea personalului ce urmeaza a fi testat se va face in functie de zonele si locurile cu riscuri si vulnerabilitati la coruptie.

Efectuarea testului de integritate profesionala se va realiza prin intermediul unor situatii virtuale, similare celor cu care personalul MAI se confrunta in exercitarea atributiilor de serviciu, in vederea stabilirii reactiei si conduitei adoptate.

Potrivit prevederilor propuse, testarea poate fi efectuata la initiativa Directiei Generale Anticoruptie sau la solicitarea structurilor MAI, iar realizarea testarii va fi condusade un ofiter din structura de profil a DGA.

De asemenea, in proiect se prevede ca supunerea la aceste testari sa nu incalce drepturile si libertatile fundamentale ale omului, respectiv demnitatea umana si profesionala. Totodata, este interzisa provocarea persoanei supusa testarii la savarsirea de fapte cu caracter penal.

La efectuarea testarii vor fi utilizate mijloace de inregistrare audiovideo, de transport si de comunicatii din dotarea MAI, precum si documente de acoperire, dar si din alte surse daca situatia o cere.

Daca in urma testarii profesionale, se constata comiterea unor fapte de natura penala de catre personalul MAI, politistii din cadrul DGA se sesizeaza din oficiu, incheind un proces-verbal in acest sens, in conformitate cu prevederile Codului de procedura penala.

Totodata, potrivit proiectului, "in cazul in care persoana testata a solicitat sau a primit bani sau alte foloase utilizate in activitatea de testare, iar, in urma sesizarii, organele competente constata ca fapta nu constituie infractiune, D.G.A. informeaza seful structurii/institutiei din care face parte persoana supusa testarii, care dispune masuri disciplinare si/sau administrative, conform dispozitiilor legale".

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Muzică și energie cu Bere Gratis, în debutul Zilelor Orașului la Botoșani! (Foto, Video)

astăzi, 20:57

Weekendul a început la Botoșani cu o seară de muzică în Parcul Cornișa. Botoșănenii au venit să se relaxeze într-o seară fără ploaie, cu un apus alintat timid de câte...

Garda de Mediu Botoșani: Amenzi usturătoare în urma acțiunilor de inspecție și control!

astăzi, 20:50

În perioada 01.04-2025-30.04.2025, Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr total de 32 acțiuni de inspecție și control, conform planului anual de ...

Spectacol de culoare și cultură: Ziua Europei, sărbătorită de elevii botoșăneni! (Foto)

astăzi, 19:50

Ziua de 9 mai are o triplă semnificație pentru poporul român. Pe lângă Ziua Independenţei proclamată în 1877, românii sărbătoresc Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite &...