Sfântul Spiridon.
În urmă cu un an şi jumătate, Consiliul Judeţean Botoşani şi Fundaţiile SERA ROMÂNIA şi HHC România s-au angajat, printr-o convenţie de colaborare, să schimbe condiţiile de viaţă pentru cei 80 de copii care locuiau în Centrul
Sfântul Spiridon, o instituţie de tip vechi şi fără personal suficient, prin construirea a şase case de tip familial (trei de către Hope and Homes for Children România, două de către SERA ROMÂNIA şi una de către Consiliul Judeţean).
În prezent, cinci dintre aceste centre de plasament de tip familial au fost finalizate, iar Consiliul Judeţean a demarat lucrările pentru construirea celui de-al şaselea centru.
Fiecare căsă de tip familial are câte 12 locuri, iar o parte dintre copii au fost mutaţi în noile locuinţe, după ce Fundaţia SERA ROMÂNIA şi HHC România au finalizat lucrările, potrivit convenţiei. De asemenea, tot cu sprijinul Fundaţiei SERA ROMÂNIA, fostul Centru de plasament
Sfântul Spiridona fost reabilitat şi transformat în Centru de recuperare pentru copilul cu handicap şi Centru de respiro. Investiţiile totale se ridică la aproape 1,5 milioane de euro, 650.000 de euro fiind contribuţia SERA ROMÂNIA, 600.000 de euro, cea a Fundaţiei Hope and Homes for Children România şi 200.000 de euro - partea Consiliului Judeţean Botoşani. De asemenea, Rotary Club Botosani a donat aproximativ 60.000 dolari printr-un matching grant realizat in parteneriat cu The Rotary Club of Ware si Rotary Club of Hastings din Anglia, fiind realizate imprejmuirea si amenajarea peisagistica precum si dotarea cu mobilier si obiecte de inventar a casutelor.
Prin inaugurarea noilor căsuţe familiale, niciun copil nu mai este nevoit să trăiască în instituţia de tip vechi din Botoşani. Este o muncă pe care SERA ROMÂNIA a început-o încă din 1997, cu închiderea Căminului-spital Ionăşeni şi iată că, după 16 ani, am reuşit să închidem instituţiile de tip vechi şi să dăm o nouă faţă sistemului de îngrijire a copilului cu handicap, a declarat directorul executiv SERA ROMÂNIA, Bogdan Simion.
Ştefan Dărăbuş, Director Naţional al Fundaţiei Hope and Homes for Children România, subliniază importanţa acestei colaborări:
"Fiecare copil ar trebui să aibă şansa de a creşte într-o familie. Un mediu instituţional nu face decât să-i traumatizeze şi să le schilodească o copilărie care nu ar trebui să fie altfel decât fericită. Astfel de proiecte, în care două organizaţii importante pun umărul pentru reformarea sistemului de protecţie a copilului, ar trebui să nu fie excepţia de la regulă, ci regula."
Fundaţia SERA ROMÂNIA sprijină din 1997 autorităţile locale în vederea închiderii instituţiilor de tip vechi, prin oferirea de servicii alternative, moderne şi adaptate nevoilor beneficiarilor.
În Botoşani, SERA ROMÂNIA a ajutat la închiderea Leagănului nr. 2, reorganizarea Leagănului nr. 1, la închiderea Secţiei de Neuropsihiatrie Infantilă de la Pomârla, dar şi a secţiei de la Dersca.
În prezent, în judeţul Botoşani sunt înregistraţi peste 2.200 de copii care au certificat de handicap, potrivit datelor oficiale.
La evenimentul de miercuri au participat preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani, Dan Constantin Slincu, directorul executiv SERA ROMÂNIA, Bogdan Simion şi directorul Hope and Homes for Children România, Ştefan Dărăbuş, membri ai Rotary Club Botosani.